Ghost Machinery – Haunting Remains (2005)

[three_fourth]“World Of Unbelievers” soi kuulokkeissa vahvalla power metal otteella ja pelin henki on sitä myötä välittömästi selvä. Tällä genrellä on mahdollisuus tarjota hyvin laadukkaita hetkiä, mutta pahimmillaan se on myös lähes kuuntelukelvotonta tikitystä, joten hieman odotuksen ja pelonsekaisten tunteiden vallassa Ghost Machinerya lähtee koeajamaan.

Kyseessä on kitaristi Pete Ahosen kolmas yhtye Burning Pointin ja Stargazeryn ohella. Nyt käsittelyssä oleva ”Haunting Remains” on yhtyeen kymmenen vuotta sitten julkaistu debyyttialbumi, jossa Ahonen vielä veti itse lauluosuudet. Bändin kakkoslevylle ”Out For Blood” vokalistin paikan otti Taage Laiho. Parhaillaan yhtye valmistelee kolmatta tuotostaan.

Muihin Ahosen yhtyeisiin verrattuna power metal on Ghost Machineryn debyytillä selvästi vahvemmassa roolissa ja syntikat soivat hyvin vanhan Yngwie Malmsteenin henkisesti. ”Down In Flames” esittelee tästä puolesta parhaan tuloksen yhdistäen lievän neoklassisen otteen kaupallisempiin melodioihin.  Melodiat ovat läpi levyn vahvassa roolissa ja hyvä niin. Ahosen kitarat ja vokaalit toimivat tämän tyyppisessä materiaalissa hyvin ja rumpali Jussi Onteron soittamat koskettimet soivat nekin mukavasti. Kertosäkeet ovat pääasiallisesti tarttuvia ja tempoa vaihdellaan riittävästi, jotta pahimmalta puutumiselta vältytään.

Levyltä löytyy yllättävän hyviä hetkiä ja ne painottuvat alkupuolelle. Avausraidan lisäksi aiemmin mainittu ”Down In Flames” sekä ”Temples Of Gold” toimivat parhaiten. Pakollinen juustoballadi ”Dreamworld” kuullaan toki, ja sekin taipuu sivuun kovimmista karikoista. Mukana on myös versio Gary Mooren ”Out In The Fields” ikivihreästä, jossa Sentencedin Ville Laihiala käväisee vierailemassa. Biisi on ehkä turhan yksi yhteen vedetty alkuperäisen kanssa tehdäkseen sen kummempaa vaikutusta, vaikka klassikosta ansaitusti on kyse.

Tuotanto on sopivan ilmava ja soittimet balanssissa, joskin laulua olisi suonut nostettavan hieman enemmän etualalle. ”Haunting Remains” on loppujen lopuksi omassa sarjassaan perusmukava levy. Se ei yllä Burning Pointin eikä varsinkaan Stargazeryn loistavien albumien tasolle, ja Ghost Machinery tulisi seuraavalla levyllään vielä selkeästi parantamaan ulosantiaan. Power metallin ystävät löytävät levyltä hetkensä ja epäuskoisia se ei tule käännyttämään.

7½ / 10

Ville Krannila

[/three_fourth] [one_fourth_last]

Ghost_Machinery-Haunting_Remains-Frontal

1. World Of Unbelievers
2. Blinded Eyes
3. Temples Of Gold
4. Evil Within Us
5. Down In Flames
6. Dreamworld
7. From The Edge Of The World
8. Darkest Hour
9. Fallen Angels
10. Heaven Or Hell
11. In Your (Evil) Dreams
12. Out In The Fields
13. Shadows[/one_fourth_last]

Website | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.