Def Leppard –kitaristi Phil Collen täytti 60 vuotta

Kuva: Jutun yhteydessä mainittu yhtye/artisti/levy-yhtiö/tiedottaja ja/tai sen lähettämä lehdistö- tai promootiokuva tai kuvassa ilmoitettu valokuvaaja

Def Leppardissa 35 vuotta soittanut kitaristi Phil Collen on täyttänyt 60 vuotta.

Collen saapui Leppardiin vuonna 1982 ”Pyromania” –läpimurtolevyn sessioiden loppuvaiheessa korvaamaan alkoholiongelmien vuoksi erotetun Pete Willisin. Collen esiintyi myöhemmin yhtyeen miljoonia myyneillä ”Hysteria” sekä ”Adrenalize” -albumeilla ja kehitti vahvan yhteistyön ensin toisen kitaristin Steve Clarkin ja tämän kuoltua Vivian Campbellin kanssa.

Philip Kenneth Collen syntyi Hackneyssa, Lontoossa 8.12.1957 ja nousi kuuluisuuteen Girl-yhtyeen kitaristina 1980-luvun alussa. Girl oli osa vahvaa NWOBHM-liikettä ja Collenin kitarataidot huomattiin myös muiden vaikuttajien toimesta varhain. Steve Harris pyysi Collenia korvaamaan Dennis Strattonin Iron Maidenissa, mutta Phil kieltäytyi hyväksyen vasta tarjouksen Def Leppardilta pari vuotta myöhemmin. Collen nauhoitti ”Photograph”- sekä ”Stagefright” -kappaleiden soolot ”Pyromanialle” osana koesoittoaan. Myöhemmin Phil nousi vahvaksi osaksi yhtyeen luovaa ydintä ja on kirjoittanut suuren osan bändin materiaalista. Hän oli myös vahva vokalisti ja tukevoitti osaltaan yhtyeen tavaramerkiksi noussutta harmoniaosastoa. Collen on kitaristina aliarvostettu ja usein Leppardin hiteissä kitarasoolot eivät ole nousseet keskiöön, erityisesti viimeisillä levyillä hänen soittonsa on kuitenkin soundin puolesta enemmän esillä ja vuoden 2015 ”Def Leppard” -levyltä löytyy useita hienoja näytteitä Philin melodisesta taituruudesta.

1980-luvulla Collen ja aisapari Clark opittiin tuntemaan lempinimellä Terror Twins, mikä viittasi soittotyylin lisäksi miesten juhlimiseen ja runsaaseen alkoholinkäyttöön. Collen luopui päihteistä vuonna 1987 kärsittyään päiväkausien muistikatkoksista ja aggressiivisesta käyttäytymisestä. Clark ei pystynyt samaan ja viina vei miehen hautaan vain 30-vuotiaana 1991. Collen puolestaan kääntyi vegaaniksi ja on edelleen myös fyysisesti todella hyvässä kunnossa.

Collenille Clarkin kuolema merkitsi ”Adrenalizen” kitaraosuuksien nauhoittamista yksin. Perfektionismiin pyrkineen yhtyeen ja ja taustavoimissa sävellystyössä vaikuttaneen Mutt Langen kautta tämä asetti kitaristille suuret paineet. Lisäksi Clarkin tyyli poikkesi Collenin vastaavasta niin paljon, että jo valmiina olleen materiaalin tulkitseminen kahdesta eri näkökulmasta oli suuri haaste. Ystävänsä menehtymisestä vakavasti masentunut Collen harkitsi sessioiden aikana Def Leppardin jättämistä, mutta päätti kuitenkin jatkaa bändissä laulaja Joe Elliotin suostuttelujen jälkeen.

Phil suoritui vaativasta levytysurakasta hienosti ja kiertueelle vuodeksi 1993 yhtye rekrytoi uudeksi soittajaksi Diosta sekä Whitesnakesta tutun Vivian Campbellin. Def Leppardin kokoonpano on pysynyt muuttumattomana tämän jälkeen. 1990-luvun alussa ja vuoden 1996 ”Slang” –levyllä bändi liikkui vaihtoehtomusiikin puolelle, ja kuten monet muut menestyneet yhtyeet edelliseltä vuosikymmeneltä platinaluokkaan oli vaikea nousta uudelleen. Vuoden 1999 ”Euphorialla” Def Leppard palasikin klassisempaan soundiin. Collen on kertonut 1990-luvun vaikeista vuosista seuraavaa:

Levyjen välillä kului liian paljon aikaa. Varsinkin ”Adrenalizea” työstimme aivan liian pitkään. Meidän olisi pitänyt kiertää välissä ja tehdä stadionkiertue, jota meille tarjottiin. Ehkä olisimme selvinneet paremmin grunge-vuosista sitä kautta. Mutta 25 vuotta myöhemmin olemme edelleen tässä ja suurempia kuin koskaan. En kadu mitään ja virheet ovat olemassa, jotta oppisit niistä ja kehittyisit paremmaksi henkilöksi. Def Leppardilla on mielestäni erityisen vahva työmoraali. Tulemme kaikki työluokasta ja nöyrällä asenteella, vanhempiemme arvot ovat siirtyneet meihin ja se näkyy yhä työssämme.

2000-luvulla Collen on Leppardin levyjen sekä kiertueiden välissä laajentanut ilmaisuaan sivuprojekteihin, joista tärkeimpinä mainittakoon Sex Pistols –rumpali Paul Cookin sekä Girl –basisti Simon Laffyn kanssa perustettu Manraze sekä vuonna 2015 debyyttilevynsä julkaissut bluesyhtye Delta Deep. Collenin kitaravalinta on Jackson.

Teksti: Ville Krannila

Onnittelut Philille!

Alta katseluun miehen klassikkoesityksiä Girlissä, Def Leppardissa ja sivuprojekteissa sekä kitaraesittelyvideo:

3 KOMMENTIT

  1. Kiitoksia asiallisesta urakatselmuksesta 60 v. täyttäneeseen Def Leppard -kitaristi Phil Colleniin. Tässäs kohtaa kuitenkin virheellistä tietoa:
    ”Collenille Clarkin kuolema merkitsi ”Adrenalizen” kitaraosuuksien nauhoittamista yksin. Perfektionismiin pyrkineen yhtyeen ja tuottaja Mutt Langen kautta tämä asetti kitaristille suuret paineet.”
    -Mutt Lange osallistui kyllä ”Tear it down”-kappaletta lukuunottamatta kaiken Adrenalizen sisällön kirjoittamiseen, muttei enää tuottanut tuota levyä.

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän