Decaying – One To Conquer (2014)

MAINOS:Yksi death metallin kovimmista suomalaisnimistä tällä hetkellä on pääkaupungista saapuva Decaying. Jo demoilla bändi osoitti suurta lupausta ja nyt kolmannella kokopitkällä on menty tasaisesti eteenpäin oma tinkimätön linja kuitenkin koko ajan säilyttäen. Oman lisämausteensa keitokseen tuovat kappaleiden mielenkiintoiset tarinat. Bändin sanoitukset ovat lähes kaikki historiallisista sotien sekä kriisitilanteiden tositapahtumista kertovia, uusi albumi ”One To Conquer” ei tee poikkeusta tähän. Tällä levyllä meininkiä on entisestään tiivistetty kappaleiden ollessa pääasiassa lyhempiä, mutta samanaikaisesti yhä monipuolisia.

Tutun Decaying-intron jälkeen ”The Fall Of Saigon” potkaisee levyn käyntiin äärimmäisen vakuuttavasti. Soundi on yleismaailmaltaan kirkas, raskas ja musiikin hyökkäävyyttä ja tuomion ilmapiiriä korostava. Biisit ovat kautta linjan korkealaatuisia, mutta aluksi erityisesti mieleen jää kylmästä sodasta kertova “The Balance Of Power,” joka sisältää partaveitsen terävää riffittelyä, temponvaihteluita ja todella aiheensa sopivan jäätävän kylmän tunnelman. ”Zero Hour” puolestaan on yhtyeen tuotannossa harvinaisen nopea kappale, joka etenee panssarivaunun lailla ja tuo oman uudenlaisen vaihtelunsa levykokonaisuuteen.

Lisäksi koko homman kruunuksi Decayingille perinteinen eeposmainen päätöskappale kuullaan nytkin. 10-minuuttinen ”Ho Chi Minh Trail” kuvailee Vietnamin sodan tunnetuinta ja Pohjois-Vietnamin presidentin mukaan nimettyä logistista systeemiä. Biisi on hieno death metal -järkäle. Sanoitusten myötä päästään aivan tapahtumien keskipisteeseen sanoman ja musiikin tukiessa hienosti toistaan.

Laulaja ja nokkamies Matias Nastolinin loistava vokalisointi on kaikissa kappaleissa ansaitusti etualalla. Miehellä on käytännössä kaksi ääntä, syvempi Karl Willets-tyylinen korina ja repivämpi hyvin paljon legendaarista Martin Van Drunenia muistuttava epätoivoinen kurlaus. Myös musiikissa mainittujen laulajien yhtyeet Asphyx ja Bolt Thrower kuuluvat, mutta Decaying on ikään kuin poiminut näistä pohjan ja rakentanut sen päälle oman tappavan miinakenttänsä.

Tämän kaltainen suhteellisen keskitempoinen ja sotaisa vanhan koulukunnan kuolometalli näin hyvin tehtynä on nykypäivänä todella harvinaista herkkua. Kun death metallin vanhat sankarit  joskus (toivottavasti vielä pitkän ajan päästä) luovuttavat, on mukava tietää että bändit kuten Decaying jatkavat soihdun kantamista korkealla.

9-/10

Ville Krannila

1.Frequent Wind
2.The Fall Of Saigon
3.Zero Hour
4.One To Conquer
5.The 38th Parallel
6.The Balance Of Power
7.Iron Curtain
8.Ho Chi Minh Trail

Profiili | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.