Mörbid Vomit – I Breathe Hell (2013) EP

[three_fourth]Lahtelainen Mörbid Vomit on levittänyt vuodesta 2012 tappavaa vatsahappoa ympäri suomea sekä Eurooppaa. Yhtyeen nimi on tullut esille mitä erilaisissa yhteyksissä ja eräs Metalliluolan lukija ehdottikin, että otettaisiin lähempään tarkasteluun bändin viimeisin ep vuodelta 2013. Heti alkuun täytyy sanoa kaikille lukijoille, että mikään kellaribändi tai aloitteleva ryhmä Mörbid Vomit ei ole. Yhtyeen jäsenet ovat varsin kokeneita muusikoita ja historiaa löytyy bändeistä kuten Damngod sekä Before The Dawn.

Mörbid Vomitin tyylilajina on puhdas ja perinteinen death metal, jonka juuret ovat syvällä ruotsinmaalla. Neljän biisin ep tarjoilee keskitempoista runttausta, jota väritetään tyylikkäillä melodioilla ja jopa pienellä Entombed-tyylisellä rockaavalla otteella. Kokonaisuus on sen verran vahvaa, että yhtye on noussut demon ja ep:n voimin kolisuttelemaan yhä suurempia portteja. Tuotannollisesti jälki on laadukasta tekoa. Kitarat ovat erityisen raskaat, mutta erottelevat. Basso murahtelee ja antaa täyden panoksensa musiikilliseen harmoniaan. Rumpali paukuttaa peruskompit perille, niin että korvissa soi.

Neljästä tasavahvasta biisistä omaksi suosikiksi nousee kierolla tavalla groovaava ”Fuck The Dead”, jonka sanoitukset ovat kaikessa röyhkeydessään mielenkiintoiset. Biisin sovitukset ovat taidokkaasti tehty, niin että Ville Ryötin örinä sekä pehmeästi vyöryävät riffit vuorottelevat verenpunaisessa valokeilassa. Levyn päättävä ”Torture Ritual” on sävellykseltään ep:n monipuolisin biisi, jossa aavistuksen surumieliset melodiakuviot kuristavat kuuntelijalta hengen pois ja uhraus tehdään tietenkin itse saatanalle.

I Breathe Hell on laadukas minijulkaisu. Mutta jotain jäi vielä uupumaan. Vaikka tarttuvuutta biiseissä onkin, niin olisin kaivannut enemmän brutaalimpia osioita kappaleisiin. Ajoittain ep:tä kuunnellessa tulee se tunne, että milloin tulee tapporiffi, jolla vedetään niskat seuraavaksi viikoksi pakettiin. Tasapaksuus tai ei, niin uskon ja toivon, että Mörbid Vomit laittaa tulevalla täyspitkällään semmoisen myrskyn päälle, jonka tuhoja korjaillaan vielä vuosia ilmestymisen jälkeen.

4 / 5

Juha Karvonen
[/three_fourth]
[one_fourth_last]
mörbid
1. Engulfed By the Plague
2. I Breathe Hell
3. Fuck the Dead
4. Torture Ritual[/one_fourth_last]

Website | + artikkelit

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-