Burweed – Hide (2015)

MAINOS:

[three_fourth]Näinä päivinä julkaisunsa saava debyyttialbumi ”Hide” esittelee maailmalle Kymenlaaksolaisen trion Burweedin, jolla uralla takanaan on kaksi omakustannetta. Edellinen EP:n julkaisusta on tosin jo kolme vuotta ja noista vuosista kaksi on vietetty tätä levyä haastavassa ilmapiirissä kasaten. Levytyssessiot eivät sujuneet helpoimmalla mahdollisella tavalla, ja tästä ahdistuksesta osa onkin varmasti siirtynyt sävellysten kautta itse albumille.

Kannen sekä levyvihon kuvista välittyy kylmä talvimaisema ja ihmisen suhde luontoon. Musiikki välittää samoja aistimuksia. Itse levyllä on ainoastaan kuusi varsinaista kappaletta, joista osa kasvaa hyvinkin pitkiksi tarinoiksi. Bändin musiikkityyli on vahvasti vanhan ja uudemman raskaan rockin yhdistelmä, ja yleisesti groovaava ja tunnerikas ulosanti hallitsee menoa. Hetkittäin kappaleissa, kuten ”Dilate” liikutaan jopa raskaan progressiivisen tunnelmoinnin maailmaan. Basisti Eetu Lehtisen lisäksi kitaristi Toni Raukola hoitaa vokaaliosuuksia, ja laulut on jaettu melko lailla tasaisesti kaksikon kesken. Päätöskappaleessa kuullaan myös vierailevia solisteja Mikko Kiriä ja Lauri Pikkaa.

Laulajat hallitsevat kevyemmän ja raskaamman tulkinnan, ja biiseistä löytyy yllättävän paljon tarttumapintaa. Tuotannollisesti levy on ensiluokkainen ja soittimet ovat hyvässä balanssissa. Kitarasoundista on pakko antaa erityismaininta, sillä niin rytmi- kuin soolokuviotkin tulevat hyvin terävällä ja omaperäisellä otteella. Myös basso erottuu sovituksissa selvästi ja Lehtinen myös tarjoilee hyvin omintakeisia kuvioita biisien sisällä. Koskettimia käytetään säästeliäästi ja antamaan sopivaa pintamaustetta keitokseen.

Soittotaito yhtyeellä on mainio, ja vaikka ei levyn musiikkia ottaisi aivan omakseen, on pakko ihailla hienoa yhteispeliä. Burweedin musiikki ei ole suuren yleisön tavaraa ja ”Hide” vaatii useamman kuuntelukerran auetakseen. Hyvä kuitenkin, että vaikeuksien kautta on edetty voittoon ja tämä esikoisalbumi on nyt saatu suuren yleisön kuultavaksi.

9- / 10

Ville Krannila¨

[/three_fourth]

[one_fourth_last]

burweed-hide-91108

1. Swallow
2. Lye
3. Lie
4. Dilate
5. Tire Iron
6. Hide / Defend

[/one_fourth_last]

Website | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.