Brymir – Wings Of Fire (2019)

Kotimainen viikinkimetalliyhtye Brymir onnistui vakuuttamaan vuoden 2016 ”Slayer Of Gods” –albumilla, joka yhdisti Amon Amarthin klassisen soundin melodisempaan sekä sinfonisempaan ulosantiin. ”Wings Of Fire” –levyä oli etukäteen pohjustettu kahdella singlellä, joista jo viime keväällä kuultu avaus ”Chasing The Skyline” oli erityisen tarttuvaa tekoa.

Musiikkia voisi kuvata melodiseksi kuolometalliksi sinfonisilla elementeillä, mutta monipuolisuus tekee yhtyeen luokittelusta tiettyyn lokeroon vaikeaa ja toisaalta tarpeetonta. Laulaja Viktor Gullichsen on ottanut levyllä suuren vastuun kirjoittamalla lähes kaiken materiaalin, soittamalla orkesterit ja koskettimet sekä sovittamalla kuorot. Työ on kannattanut, lopputulos toimii hienona soundiltaan kotimaan kärkeen nousevana julkaisuna. Gullichsenin laulu kuulostaa erinomaiselta ja onnistuu yhdistämään Dark Tranquillityn keulamies Mikael Stannen emotionaalisen vaikuttavuuden Amon Amarthin Johan Heggin mahtipontisuuteen.

Laulajaosastolla kuullaan myös vieraita. Noora Louhimo vierailee avauskappaleessa ”Gloria In Regum” ja ottaa suuremman roolin päätösbiisissä ”Anew”. Louhimon vokaalit istuvat hyvin tämän tyyppiseen dramaattisempaan materiaaliin, vaikka päätöksessä laulun volymia olisi voinut nostaa selvästi.

Soittajista Patrik Fäldtin jo edellisellä levyllä vakuuttanut rumputulitus on nopeimmissa kohdissa edelleen häikäisevää kuunneltavaa, kun taas hitaammissa osioissa koskettimet sekä Gullichsenin tulkinta ottavat enemmän tilaa. Orkesterisovitukset tukevat peruskallion lailla yhtyettä ja materiaalia eivätkä hautaa kaikkea elävää alleen kuten esimerkiksi Dimmu Borgirin tapauksessa. Parhaimmillaan Brymir on musiikkinsa ääripäät yhdistävässä kappaleessa ”Lament Of The Ravenous”, jossa hiljaisesta alusta kasvatetaan tunnelmaa kerros kerrokselta eeppiseen lopetukseen.

On ihmeellistä, mikäli ”Wings Of Fire” nosta bändiä tämän osaston kotimaan kärkipaikalle ja toisaalta ulkomailla on aihetta saada myös huomiota. Mukana on kaksi piilotettua bonusraitaa. ”Reaver” jää täytteeksi, mutta lopun ”Skyline” instrumentaalina alleviivaa albumin repivää kauneutta osuvasti.

8+/10

Ville Krannila

1.Gloria In Regum
2.Wings Of Fire
3.Ride On, Spirit
4.Sphere Of Halcyon
5.And So We Age
6.Hails From The Edge
7.Starportal
8.Vanquish The Night
9.Lament Of The Ravenous
10.Chasing The Skyline
11.Anew
12.Reaver
13.Skyline Instrumental

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here