Amorphis julkaisi ”Silent Waters” albumin 10 vuotta sitten

Amorphis julkaisi ”Silent Waters”-albuminsa 10 vuotta sitten.

Kyseessä oli yhtyeen kahdeksas studiolevy ja perustui yhtyeen hovisanoittaja Pekka Kainulaisen runoihin Lemminkäisestä ja tämän kannessa esiintyvän Tuonelan Joutsenen metsästysretkestä. Studiona toimi legendaarinen Sonic Pump Helsingissä ja tuottajan roolissa Mikko Karmilan lisäksi Nightwishin ja Tarotin keulilta tuttu Marco Hietala.

Levy oli aikanaan yhtyeen toinen laulaja Tomi Joutsenen kanssa ja tuohon mennessä poikkeuksellisesti toinen levy putkeen, jossa esiintyi sama kokoonpano. Joutsenen laulutyyli oli edellisen vuoden ”Eclipse”-levyyn verrattuna moni-ilmeisempää ja musiikki liikkui myös tunneskaalaltaan raskaista kohdista suvantovaiheisiin hyödyntäen myös erilaista instrumentaatiota. Yhtyeen uusi inspiroituminen vaisuksi jääneen ”Far From The Sunin” jälkeen kirvoitti medialta myös ylistäviä arvioita, vaikka ”Eclipsen” suursuosiota ei aivan kyettykään toistamaan.

”Silent Waters” vakuutti tunnelmallaan ja painostavalla seesteisyydellään. Biisit kuten ”Her Alone” sekä ”Enigma” kutovat seittinsä kuulijan ympärille rauhallisen ja kuuntelukerroilla jatkuvasti kasvavaan tapaan. ”Weaving The Incantation” ja ”Towards And Against” ovat suoraviivaisempia ja raskaampia vetoja, mutta yhtä lailla vielä 10 vuotta myöhemmin myös uusia yksityiskohtia avaavia kappaleita. Ennen kaikkea levy toimii kokonaisuutena. ”Eclipsen” tavoin ”Silent Waters” ei poikinut ”Her Alonea” ja mahdollisesti ”Towards And Againstia” lukuunottamatta settilistaan välittömiä yleisön suosikkeja, mutta Amorphiksen kaltaisen lähes 30 vuoden uran omaavalta yhtyeeltä ei tätä joka levyn kohdalla voi odottaakaan.

Levyn nimikappale ”Silent Waters” nousi Suomen singlelistalla kakkoseksi kesällä 2007 tapahtuneen julkaisunsa jälkeen. 29.8.2007 kauppoihin saapunut albumi ylsi lähes samaan sijoittuen kolmanneksi. Se on ilmestynyt myös punaisena tuplavinyylinä.

Teksti: Ville Krannila

Alta katseluun kuvagalleria levystä, ”Silent Waters”- musiikkivideo sekä livemateriaalia vuodelta 2007:

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here