Aerosmith – Permanent Vacation (1987)

MAINOS:

[three_fourth] Aerosmithin yhdeksäs studioalbumi ”Permanent Vacation” julkaistiin elokuussa 1987 ollen valtava myyntimenestys niin jenkeissä kuin muualla maailmassakin. Tähän levyyn tulo vaati Aerosmithilta paljon. Molemmat alkuperäiskitaristit Joe Perry ja Brad Whitford olivat jo kertaalleen jättäneet yhtyeen, mutta palanneet takaisin vuonna 1984. Originaalikokoonpanon comeback albumi ”Done With Mirrors” julkaistiin vuonna 1985, mutta myynti takkuili eikä sävelkynä ollut parhaassa terässä muutenkaan. Näin ollen ”Permanent Vacationiin” päätettiin satsata kaikin keinoin alkaen bändin puhdistamisesta kaikista turhista kemikaaleista. Tuottajaksi saatiin Bruce Fairbairn ja sävellystyössä auttoivat Desmond Child, Jim Vallance ja Holly Knight. Kaikilla aiemmilla albumeilla bändin jäsenet olivat kirjoittaneet kappaleet itse muutamaa covervetoa lukuun ottamatta.

Albumi alkaa kolmen kovan biisin suoralla: ”Heart´s Done Time,” ”Magic Touch” ja ”Rag Doll” ovat kaikki loistavia hard rock rykäisyjä, joista jopa puhallinsektion sisältävä ”Rag Doll” julkaistiin singlenä videon kera. Neljäs raita ”Simoriah” ei valitettavasti onnistu aloitustriplan tavoin. Biisi kuulostaa pakostikin valjulta ”Rag Dollin” jälkeen ja menee sujuvasti yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos.

Mutta sitten mennään taas! ”Dude (Looks Like A Lady)” sisältää jälleen kaikki hittisinglen elementit. Laulaja Steven Tyler on raottanut kappaleen sanoituksen syntyä sen verran, että Mötley Crue antoi inspiraatiota hokiessaan jatkuvasti ”Dude! Dude!” pukuhuoneessaan. Mötleyn Vince Neil taas kertoi kappaleen nimen syntyneen baarissa, jossa miestarjoilijat olivat pukeutuneet naisiksi ja Tyler oli tokaissut heidät nähdessään “Dude looks like a lady!”

Tämän hitin jälkeen korva jo ikään kuin odottaa stadionluokan kertosäettä mitä ”St.Johnista” ja ”Hangman Jurysta” ei löydy. Jälkimmäinen kappale tosin sekin pukattiin ulos promosinglenä. ”Girl Keeps Coming Apartista” puolestaan löytyy perinteinen Aerosmith meininki: reipas tempo, huuliharppu ja ne torvet on kaivettu tähänkin. Toisaalta niihin on ehtinyt tässä vaiheessa levyä jo tottua ja pitkälti niiden varassa koko biisi kulkeekin. Ei huono kappale, mutta häviää kirkkaasti terävimmälle kärjelle.

Jäljellä olevat neljä biisiä vievät levyn kunnialla maaliin ja yhdeksäntenä tuleva ”Angel” on Aerosmithille nykyään tunnusomaisten balladien terävintä kärkeä. Laulumelodia on upea ja melodia huipentuu jälleen kertosäkeeseen, joka on kaikessa imelyydessään hyvinkin illan viimeiseksi hitaaksi sopiva. Kyseessä on se albumin kolmas hittisingle. Nimikappale ”Permanent Vacation” osuu napakymppiin hardrock mittarilla mitattuna. Jos kesälomalla on kelit kohdallaan ja sen toivoisi kestävän ikuisesti niin tämä biisi repeatille ja öistä baanaa taivaltamaan! Kitarakuvio ja makea säemelodia vievät kappaleen upeaan kertosäkeeseen ja kyseessä on ehdottomasti yksi albumin parhaita biisejä. Beatles cover ”I´m Down” toimii sekin upeasti. Vaikka kappale on ohi hetkessä, se jää soimaan päähän ja juuri tämän haluaisi soittaa uudelleen levyn loputtua, niin kova veto se on. Albumi päättyy hieman oudosti seesteiseen ”The Movie”- instrumentaaliin. Vaikka melodia on hieno, niin melkeinpä tämän olisi jemmannut keskemmälle levyä, sillä ”I´m Downin” soidessa edelleen päässä tähän on vaikea totutella. Kappale kyllä toimii yksittäisenä vetona albumilta kuultuna hienosti.

Vaikka varsinaisia hittejä levyltä löytyi kolme kappaletta, toimii tämä myös muiden kappaleidensa avulla. ”Heart´s Done Timen,” ”Magic Touchin” ja ”Permanent Vacationin” olisi voinut hyvin julkaista myös singleinä ”I´m Downia” unohtamatta. Seitsemän kovaa biisiä kahdestatoista ei ole hassumpi saavutus – varsinkaan kun ne viisi jäljelle jäävää eivät ole huonoja nekään. Ne eivät vain yllä edellä mainittujen tasolle. Aerosmith nousi tämän levyn myötä kuolleista takaisin mestariluokkaan ja teki sen tyylillä.

8½ / 10

Tomi Nousiainen-Gunnar

[/three_fourth] [one_fourth_last]

Aerosmith_-_Permanent_Vacation

1.Heart’s Done Time
2.Magic Touch
3.Rag Doll
4.Simoriah
5.Dude (Looks Like A Lady)
6.St. John
7.Hangman Jury
8.Girl Keeps Coming Apart
9.Angel
10.Permanent Vacation
11.I’m Down
12.The Movie[/one_fourth_last]

Website | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.