Worthless – Melancholic Rites (2020)

Kuva: Worthless

Tamperelainen Worthless julkaisi yhden tämän vuosikymmenen erityismaininnan ansaitsevista kotimaisista death metal -levyistä 2015, kun tumma ”Grim Catharsis” näki päivänvalon. Bändi kulki tuolloin suurelta osin Celtic Frostin kylmissä maisemissa, mutta jo A.R.G.:n kanssa pari vuotta myöhemmin työstetty split-levy ”Chaotic Nausea” antoi suuntimaa raskaammille ja nopeammille thrash metal -vaikutteisille poluille.

Henkisestä epätasapainosta ja melankoliasta kertova ”Melancholic Rites” kuljettaa yhtyeen doom-henkisen kuolon keskitempoiseen laaksoon. Thomas Gabriel Warriorin jäätävistä kentistä on yhä jäljellä kaikuja, mutta albumi vaeltaa kokonaisuutena vielä syvemmällä korvessa. Tunnelma on jo pelottavan nihlistinen ja kuulija huomaa levyn puolivälissä kaipaavansa hetken hengitystaukoa. Sellainen lähes saadaan rivakoiden ”Lunaticin” sekä ”Choreomanian” myötä, kunnes vajotaan taas synkkyyden mustaan suohon.

Bändi ei ole onneksi unohtanut jo edelliseltä levyltä tuttua melodisuutta raskauden alle, vaan edelleen tiputtelee tarttuvia hetkiä betoniportaan päälle osuvaksi mausteeksi. Avauskappale ”Carnival Of Sin” tästä paras esimerkki. Maustetta olisi saanut olla enemmän, sillä ”The Last Exit” -päätökseen mennessä kylmyys ei ole enää pelkkä musiikin luoma mielikuva.

Worthless koostuu yhä kahdesta soittajasta. Vokaalit sekä kielisoittamet hoitava Toni Pekkala tekee hyvää työtä, ja onnistuu luomaan tavaramerkiksi muodostuvaa vivahdetta ulosantiinsa – tässä genressä kyseessä on merkittävä saavutus. Kaksikko rakentaa vakuuttavan äänivallin ja Petri Hallikaisen rumpusoundi on musertava. Levy ei kerralla nautittuna jaksa kantaa koko pituuttaan ja painostava tunnelma kääntyy loppua kohden jo lievästi itseään vastaan.

Parhaimmillaan myös tämä teos olisi siis vinyylinä, jonka kääntäessä voisi pitää kaivatun absintinpituisen tauon.

7½/10

Ville Krannila

1.Carnival Of Sin
2.Seeds Of Degeneration
3.Vantablack
4.Melancholia Metamorphosis
5.Lunatic
6.Choreomania
7.The Mighty Madness
8.The Last Exit

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here