Twisted Sister – Under The Blade (1982)

Vuonna 1972 New Yorkissa perustettu Twisted Sister oli ehtinyt kulkea jo pitkän matkan, ennen kuin bändi julkaisi debyyttilevynsä ”Under The Blade” syyskuussa 1982. Kymmenen vuoden hurjan keikkailun, ja toisaalta useiden pettymysten karaisema viisikko oli tässä vaiheessa uraansa todella maksanut ne kuuluisat oppirahat saavuttaakseen menestystä.

Alun perin pienen englantilaisen Secret Recordsin kautta julkaistu ”Under The Blade” ei ollut hitti, mutta levy onnistui tärkeimmässä, eli esitteli Twisted Sisterin maailmalle. Albumi julkaistiin myöhemmin Atlantic Recordsin toimesta uudelleen vuonna 1985, mutta tätä ”uutta” versiota pidetään fanien keskuudessa huonompana – yksinkertaisesti siitä syystä, että alkuperäinen kuulostaa rujommalta. Itse en pysty ottamaan tähän väitteeseen kantaa, koska en ole kuullut kuin tämän Atlanticin version.

Lähtökohdat tälle komeat 40 vuotta täyttävälle levylle olivat rock-uskottavuuden näkökulmasta jo studioon mennessä kohdillaan, kun tuottajaksi pestattiin legendaarinen UFO-basisti Pete Way ja levylle saatiin vierailemaan Motörhead-kitaristi ”Fast” Eddie Clarke, joka soittaa toisen kitarasoolon kappaleeseen ”Tear It Loose”.

”Good evening! Welcome to our show. If you’ve got that problem, yeah. Well, I think that you should know.”

Itse jaan ”Under The Bladen” julmasti niin, että kokonaisuudesta löytyy neljä killeriä ja vastapainoksi versiosta riippuen 5–6 mukiinmenevää sävellystä. Yhdistävänä tekijänä kaikille biiseille on se, että Twisted Sister ja erityisesti vokalisti Dee Snider puskee jokaisen nuotin ilmoille, kuin se olisi viimeinen, jonka yhtye koskaan tulisi soittamaan. Bändi on läpi levyn täynnä tulta ja tappuraa, tosin itse suosin ennemmin englanninkielistä termiä ”full of piss and vinegar”.

Näistä neljästä tappobiisistä kuullaan ensimmäisenä hurjaa energiaa tihkuva ”What You Don’t Know (Sure Can Hurt You)”, joka on kuin tehty keikan avauskappaleeksi ja sellaisena biisi myös toimi läpi koko Twistareiden uran.

Seuraavaa täysosumaa saadaan odottaa muutaman biisin verran, mutta kun ”Shoot ’Em Down” pärähtää ilmoille, on asia selvä: käsillä on huima rock-kappale. Tämän muuten Motörhead aikoinaan coveroi Twisted Sister -tribuuttilevylle.

Heti perään kuultava ”Destroyer” on yllättävän raskas metallibiisi Twisted Sister -mittarilla mitattuna, mutta kyllä tämä musiikillinen hienosäätöleka kolahtaa takaraivoon niin ihanan raskaasti.

Levyn neljäs täysosuma on yksi Twisted Sisterin uran kruununjalokivistä, eli loistava nimikappale, joka sai kyseenalaisen kunnian päätyä entisen senaattorin ja USA:n varapresidentin Al Goren vaimon Tipperin vetämän PMRC-komitean hampaisiin sanoitusten väitettyjen sadomasokismi- sekä raiskausviittausten vuoksi. Kyseistä asiaa puitiin aikoinaan jopa USA:n senaatin edessä, kun PMRC-komitea halusi sensuroida pop/rock-musiikin lyriikoita. Dee Snider itse todisti (kuten myös Frank Zappa) kyseisessä tilaisuudessa ja kertoi kappaleen sanoitusten käsittelevän sitä pelkoa, mitä ihminen tuntee, kun edessä on leikkausoperaatio.

Kuten aiemmin mainitsin, albumin muissa kappaleissa ei ole mitään varsinaista vikaa, mutta yksikään niistä ei nouse edellä mainitsemani nelikon tasolle, toisaalta neljä täysosumaa on enemmän, kuin moni bändi saa aikaiseksi
koko uransa aikana.

Kokonaisuutena tämä Twisted Sisterin uran raskain levy on mainio tapaus ja suosittelen kiekkoa jokaiselle kasarihevin ystävälle.

8+/10

Ilkka Järvenpää

1. What You Don’t Know (Sure Can Hurt You)
2. Bad Boys (Of Rock ’N’ Roll)
3. Run For Your Life
4. Sin After Sin
5. Shoot ‘Em Down
6. Destroyer
7. Under The Blade
8. Tear It Loose
9. I’ll Never Grow Up Now (1985 Atlantic reissue-versiolla)
10. Day Of The Rocker

+ artikkelit

Vankasti kasarihevin, AOR:n ja ns. classic rockin suuntaan kumartava oululainen vanhempi herrasmies. Elämä pyörii pitkälti perheen, musahommien, siviilityön ja kuntoilun ympärillä. Harrastuksiin kuuluu elokuvat, englannin valioliiga, lukeminen, sekä hyvä ruoka ja juoma.