Tribulation – Alive & Dead At Södra Teatern (2019)

Ruotsalainen Tribulation on liukunut vuosikymmenen takaisista death metal –juuristaan yhä syvemmälle gootti rockin syövereihin. Uusi livepaketti täydentää muodonmuutoksen niin DVD:nä kuin audiona. Tukholman kunniakkaassa Södra Teatterissa taltioitu kahden setin kokoelma sisältää yhtyeen uusimman ”Down Below” -albumin läpisoiton kokonaisuudessaan ja toisen setin poimintoja vanhemmasta katalogista. Näissä vuoden 2015 goottimusiikkisuuntausta esitellyt ”The Children Of The Night” on vahvasti edustettuna.

Olen aina suhtautunut epäilevästi kokonaisten levyjen läpisoittoihin. Ensiksi vain harva todella toimii kokonaisuutena livetilanteessa ja toiseksi tämä väistämättä vie vähintään puolet setistä sekä sitä kautta tilaa muillta paikkansa ansaitsevilta helmiltä katalogissa. Tribulation kuuluu ”Down Belowlla” niihin harvoihin yrittäjiin jotka tässä haasteessa onnistuvat, suureksi osaksi albumin tiiviin ja linjasta poikkeamattoman kokonaistunnelman vuoksi.

”Down Below” kasvattaa kierroksia hitaasti ja uhkaavasti alun koruttomasta ”The Lamentista” kohti lopun majesteettista ”Here Be Dragonsia”, joka on erinomainen lopetus niin levyllä kuin teatterin lavalla. Levy soitetaan läpi alkuperäisessä kappalejärjestyksessä, joten kompromisseja ei ole tehty. Väittäisin albumin heräävän henkiin livenä täysin eri tavalla kuin kylmässä studiossa. Päätöskappaleen aikana yksi kerrallaan soittajat poistuvat lavalta ja kello soi lopun merkiksi.

Akt II tuo kehiin intensiivisen tunnelman sijasta musiikillista vaihtelua ja ykkösosassa luotu hyytävä tunnelma korvautuu tavanomaisemmalla keikkafiiliksellä, Odotetusti debyyttilevyltä ”The Horror” ei kuulla ainuttakaan biisiä ja poiminnat ”Formulas Of Death” -kakkosalbumilta jäävät kuriositeeteiksi. ”The Children Of The Nightin” hitti ”Melancholia” on sen sijaan kasvanut livesuosikiksi ja Adam Zaarsin sekä Jonathan Hulténin kitarakuviot tuntuvat nousevan jostain syvästä tuntemattomasta maailmasta, hypnotisoiden kuuntelijan.

Goottiheavyn saralla Tribulation on kiistatta noussut kärkiosastoon. Yhtye on jättänyt jälkeensä myös yhden genren vahvimmista kuolometallilevyistä. Saavutukset ovat missä mittapuussa tahansa ihailtavia vasta 30 vuoden ikäpyykin saavuttaneilla muusikoilla.

Tallenne on saatavilla myös visuaalisesti vakuuttavalla DVD:llä. Yleisö seuraa henkeä pidätellen kauhuromantiikan realisoitumista lavalla. Bonuksena tarjoillaan haastatteluja sekä kaikki yhtyeen musiikkivideot.

8+/10

Ville Krannila

AKT I:
The Lament
Nightbound
Lady Death
Subterranea
Purgatorio
Cries From The Underworld
Lacrimosa
The World
Here Be Dragons

AKT II
Trollens Brudmarsch
Melancholia
The Motherhood Of God
Rånda
Ultra Silvam
Guitar Solo
Strange Gateways Beckon
Strains Of Horror

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän