Sinner – The End Of Sanctuary (2000)

Moni ei tiedä Sinnerin aloittaneen uransa saksaheavyn etulinjassa jo varhaisella 1980-luvulla. Tuolloin bändin tyyli oli selvästi kevyempi ja kaupallisempi. Aivan terävimpään heavy metal -kärkeen yhtye ei ole koskaan yltänyt ja bändi oli hetken telakalla 1980- ja 1990-lukujen taitteessa, jolloin keulahahmo Mat Sinner julkaisi sooloalbumin. Myöhemmin Mat perusti yhdessä Ralf Scheepersin kanssa perinteiseen metalliin keskittyneen Primal Fearin. Myös Sinner-yhtye aktivoitui uudelleen 1990-luvun alkupuolella selvästi vahvemmalla soundilla varustettuna. Nykyään Mat Sinner tunnetaan ehkä paremmin Primal Fearista, ja hän on hoidellut basistin tehtäviä myös Voodoo Circlessä, Jornissa sekä Silent Forcessa. Lisäksi tuotantotöitä tehdään vuoden ympäri. Eli kiireinen mies.

20 vuotta täyttävä ”The End Of Sanctuary” on Sinnerin uuden tulemisen ensimmäinen tuotos tällä vuosituhannella ja seurasi erinomaisen vastaanoton saanutta ”Nature Of Evil” -albumia. Heti ensitahdeista lähtien Sinner kuulostaa omalta itseltään niin hyvässä kuin pahassa, jos potee allergiaa tämän kaltaiselle saksalaiselle peruskiven lailla etenevälle heavy metallille. Avaus ”Signed, Sealed And Delivered” ei ainakaan tautia millään tavalla paranna.

Toisaalta vain tästä genrestä voisi syntyä ikimuistoisia kappaleita kuten ”Pain In Your Neck.” Levy on kokonaisuutena yksi yhtyeen kovatasoisimmista. Nimibiisi nousee klassikoksi ja ”Blood Relationsin” kitaramelodiat vievät vastustamattomasti mukanaan. Aivan ei Sinnerillä virta riitä 12 kappaleen kokonaisuuden kanssa ja biisit kuten ”Heavy Duty” ja ”Broken World” ovat jo keskitason suorittamista.

Thin Lizzy -vaikutteet kuuluvat siellä ja täällä ja tulisivat nousemaan vielä selkeämmin esiin bändin tulevilla albumeilla. Mat Sinner ei laulajana ole kovimpia tasoltaan, mutta musiikki mainiosti sopii viitekehykseksi miehen tulkinnalle, jonka koruttomuudessa on jotain rehellisestä. Soundi on kohdallaan ja Sinnerin itse tuottama levy kuulostaa jämäkältä ja dynaamiselta. Rummuissa Helloweenista tuolloin poistumassa ollut Uli Kusch tikittää koneen tarkkuudella ja Sinnerin tavoin Voodoo Circlessä ja Primal Fearissa nykyään vaikuttava Alex Beyrodt tarjoilee nautittavia soolo-osuuksia lähes jokaisessa kappaleessa.

Sinner on yhtye, jota helposti joko rakastaa tai sitten materiaali aiheuttaa melkoisia vatsanväänteitä. Mikäli bändin saksalainen pubhevi ei ole se oma juttu, ”The End Of Sanctuary” ei saa päätä kääntymään. Toisaalta aina silloin tällöin tällaiset perusasiat muistuttavat meitä siitä, miksi heavy metal on musiikkityyleistä se paras ja kaunein.

8/10

Ville Krannila

1. Signed, Sealed & Delivered
2. Blood Relations
3. The End Of Sanctuary
4. Pain In Your Neck
5. Edge Of The Blade
6. The Prophecy
7. Destiny
8. Congress Of Deceit
9. Heavy Duty
10. Night Of The Wolf
11. Broken World
12. Hand Of The Saint

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here