Max Cavalera jätti Sepulturan 20 vuotta sitten

MAINOS:

Max Cavalera soitti viimeisen keikkansa Sepulturan keulamiehenä tarkalleen 20 vuotta sitten Lontoon Brixton Academyssa suuren suosion saaneen ”Roots”– Euroopan kiertueen päätökseksi.

Sepulturan helmikuussa 1996 julkaistu “Roots”-albumi oli huippumenestys ja kriitikot ylistivät levyä yhdeksi metallin uuden aallon kärkijulkaisuista. Pelkästään saarivaltakunnassa myyntiluvut ylsivät 100 000 kappaleeseen. Jännitteet yhtyeen sisällä olivat kuitenkin vahvistuneet kiertueen aikana ja keskittyivät erityisesti Sepulturan managerina toimineen Maxin vaimon Gloria Cavaleran välille. Glorian sopimus yhtyeen kanssa oli päättymässä samana päivänä kuin Euroopan kiertue eli 16.12.1996 ja manageri ei ollut jatkamassa hommia omasta tahdostaan. Max oli puolestaan tehnyt selväksi, ettei jäisi bändiin ilman Glorian tukea. Lisäksi Glorian pojan Danan traaginen murha kesällä 1996 ja muun yhtyeen suhtautuminen tapahtuneeseen (kiertuetta oli jatkettava välittömästi) kiristivät välejä entisestään.

Viimeisen syksyn 1996 Euroopan kiertueen aikana ilmapiiri oli kasvavassa määrin tulehtunut. Yhtyeen oli tarkoitus jatkaa konsertointia muualla maailmassa alkuvuodesta 1997, mutta tilanne alkoi olla kestämätön. Max kertoo elämänkerrassaan:

Se oli suuri menestyksekäs kiertue, mutta taustalla kaikki oli yhtä helvettiä. Kolme muuta bändin jäsentä ei puhunut lainkaan Glorialle. Se oli kauheaa. He eivät myöskään enää viettäneet aikaa seurassani, ei edes Igor, joka oli sentään oma veljeni.

Brixtonin keikan jälkeen takahuoneessa muut jäsenet kertoivat, ettei yhteistyö Glorian kanssa jatkuisi, ja Maxin olisi valittava yhtyeen ja vaimonsa väliltä. Cavaleralle tämä merkitsi 1980-luvulla perustamansa yhtyeen jättämistä. Laulaja kiskoi tämän jälkeen sellaisen humalatilan päälle, että lentokoneesta poistaminen ja rikossyyte kentällä olivat lähellä.

Kitaristi Andreas Kisser kertoo oman näkemyksensä tilanteesta uudessa Sepultura-dokumentissa:

Vuosi 1997 oli hyvin vaikea Sepulturalle. Ja sen olisi pitänyt olla paras vuotemme, sillä ”Roots” oli räjähtänyt suosiossa ympäri maailmaa. Olimme tehneet jo Euroopan ja Etelä-Amerikan kiertueet. Meidän oli tarkoitus esiintyä seuraavaksi Australiassa ja Japanissa. Kun Max lähti, kaikki se romahti. Hän vei levy-yhtiön luottamuksen, managerin ja kaiken minkä olimme 10 vuoden aikana rakentaneet. Meidän muiden piti aloittaa koko homma käytännössä alusta.

Max kirjoitti lähtönsä jälkeen Metal Hammerille pitkän kirjeen eron taustoista ja omista tuntemuksistaan. Kirje katsottavissa alta:

Cavalera perusti vuonna 1997 oman yhtyeensä Soulflyn ja Sepultura jatkoi Derrick Greenin kanssa. Molemmat osapuolet ovat julkaisseet lukuisia levyjä viimeisten 20 vuoden aikana, suosio ei ole kummallakaan yltänyt 1990-luvun yhteisiin menestyksen päiviin.

10 vuotta kestänyt välirikko Cavaleran veljesten välillä päättyi lopulta kun Igor jätti Sepulturan. Kaksikko perusti myöhemmin oman yhtyeensä Cavalera Conspiracyn ja kiertää parasta aikaa yhdessä soittaen ”Rootsin” levyn 20-vuotisjuhlan kunniaksi alusta loppuun. Kaksikko esiintyi äskettäin myös Suomessa Hämeenlinnan Aulanko Areenalla. Sepultura saapuu puolestaan uuden ”Machine Messiah” levynsä tiimoilta Suomeen lämmitellen Kreatoria helmikuussa. Fanit toivovat edelleen yhtyeen klassisen kokoonpanon paluuta. Vaikka positiivisiakin merkkejä on eri lausunnoissa asiasta annettu, välit erityisesti Andreas Kisserin ja Max Cavaleran välillä ovat edelleen huonot ja vaikeuttavat sovinnon tekemistä.

Tuoreessa videossa Cavaleran veljesten kiertueelta Max kertoo reunionin toteutuessaan olevan hieno mahdollisuus:

Jos se toteutettaisiin oikein, se olisi hienoa, mutta tällä hetkellä en edes usko, että sitä tarvitaan. Tämä ”Return To Roots” kiertue on todistanut faneille, ettei kaikkien klassisen Sepulturan kokoonpanon jäsenten tarvitse olla lavalla yhtä aikaa. Faneille riittää, kun he näkevät minun ja Igorin soittavan yhdessä. Monille tämä on se reunion. En usko että Andreas ottaa yhteyttä, koska tunnen hänet. Mutta jos niin kävisi, tottakai tekisimme kunnon reunion-kiertueen.

Roadrunner julkaisi vuoden 1996 viimeisestä konsertista nauhoitetun livealbumin kuusi vuotta myöhemmin nimellä ”Under A Pale Grey Sky.” Nimi oli otettu yhtyeen vuoden 1991 ”Arise”-levyn nimikappaleen sanoituksista. Yhtye ei tiennyt keikan nauhoittamisesta ja Maxin mukaan levy-yhtiö järjesti asian bändin selän takana. Roadrunner pelasi todennäköisesti varman päälle, sillä kaikki aavistivat välirikon olevan edessä ja pidettiin mahdollisena, ettei koko Sepulturaa enää olisi uuden vuoden koittaessa pystyssä.

Maxin mukaan taltioinnilta ei ole havaittavissa keikan jälkeisistä tapahtumista mitään:

Se oli hieno show. Soitimme hyvin ja tiukasti yhteen, eikä levyltä voi huomata mitään ongelmia, sillä kaikki ne asiat tapahtuivat lavan ulkopuolella.

Konsertti vedetään läpi vihalla ja vimmalla, viimeisessä ”Orgasmatron” esityksessä on jopa maanista raivoa, joka toki yhtyeen keikoilla oli aina yksi tavaramerkeistä. Kun Sepultura esiintyi Suomessa Nummirockissa kesällä 1996, bändi vaikutti vihaiselta ja Igor Cavalera kaatoi rumpusettinsä tavalla, joka kertoi muustakin kuin musiikin mukanaan tuomasta aggressiosta. Toki jälkikäteen tapahtumille on helppo antaa merkityksiä kun historia on kaikkien tiedossa. 20 vuotta myöhemmin se odotettu reunion antaa edelleen odottaa itseään ja on hyvin mahdollista, ettei tätä koskaan nähdä. Joka tapauksessa Max Cavaleran poistumiseen päättyi yksi thrash metallin klassikkokausista ja Sepulturan levysuora vuosien 1989–1996 välillä hakee edelleen vertaistaan.

Teksti: Ville Krannila

Kuuntele alta ”Roots Bloody Roots” ja ”Inner Self” Brixtonin keikalta:

Alla yhtyeen esitys kappaleesta ”Territory” Headbangers Ball-ohjelmassa muutama päivä ennen Brixtonin konserttia:

Website | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.