Kuolevan maailman hiillos: Mors Principium Est haastattelussa

Mors Principium Est julkaisi helmikuussa kuudennen levynsä ”Embers Of A Dying World”. Jo vuodesta 1999 melodisen death metallin sanomaa lippu salossa kuljettanut yhtye on noussut yhdeksi genren arvostetuimmista kokoonpanoista.

Tuore pitkäsoitto jatkaa bändin voittokulkua. Metalliluola otti haastatteluun vokalisti Ville Viljasen.

Tervehdys! Uusi albuminne ”Embers Of A Dying World” on ilmestynyt helmikuussa. Tuliko lopputuloksesta mielestäsi toivotun mukainen?

Kyllä tuli. Ainahan sitä jälkikäteen tulee uusia ideoita, olisi voinut jonkun kohdan hiukan eri tavalla vetää, mutta yleisesti ottaen tuli kyllä sellainen kuin haluttiinkin.

Mitä levyn kansitaide ja nimi pitävät sisällään? Missä sijaitsevat ”Kuolevan maailman hiillokset”?

Kuolevan maailman hiillokset tarkoittavat maapalloa jossain tulevaisuudessa. Kansitaide itseasiassa tuli kappaleen ”Reclaim The Sun” sanoista. Artistille Eliran Kantor annettiin nuo levyn sanat ja kerrottiin, että meidän ”maskotti” tulisi olla kuvassa, mutta muuten annettiin vapaat kädet. Olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen.

Millainen prosessi uuden materiaalin työstäminen oli, noudatettiinko jälleen samaa kaavaa eli biisi-ideoita vaihdeltiin Andyn (Gillion, kitara) kanssa sähköpostiyhteydellä?

Kyllä. Samalla kaavalla mentiin kuin viime levylläkin. Mielestäni oli kuitenkin hieman helpompi prosessi tällä kertaa. En tiedä ihan tarkalleen mitä Andy ajattelee, mutta omasta mielestäni musiikki, sanat sekä lauluosuudet tulivat tällä kertaa helpommin kuin viime kerralla.

Uuden albumin kappaleet kuulostavat yhdistelmältä tuttua raskautta, mutta myös melodialle ja ajoittaiselle progressiivisuudelle on annettu tilaa. Miten itse koet yhtyeen ulosannin kehittyneen vuosien varrella?

Vaikea sanoa. Tästä levystä syystä tai toisesta tuli mielestämme hieman synkempi ja hieman hidastempoisempi. Ja orkestraalisia osuuksia lisättiin reilusti.

Levyllä kuullaan jälleen myös naislaulua yhtyeen eräänlaisessa nimikkokappaleessa ”Death Is The Beginning”. Mistä idea tähän syntyi ja kuka biisissä on äänessä?

Kyseessä on englantilainen nainen nimeltään Christina Marie. Idea tuli suoraan tuon biisin musiikista. ”Death Is The Beginning” on sen verran hidas kappale, että sen kuultuaan tuli heti mieleen naislaulu. Ei siinä sen kummempaa aivotyöskentelyä vaadittu. Sitten kun löydettiin Christina, oli päätös helppo, eli laitetaanpa pikkaisen naislaulua mukaan.

Ennen julkaisua saatiin katseluun musiikkivideo aiemmin mainitusta kappaleesta ”Reclaim The Sun”. Videolla nähdään kuitenkin vain 2/4 kokoonpanosta, mistä tämä johtui?

Tätä on moni kysellyt ja arvuutellut mistä asia johtui. Syy yksinkertaisesti oli, että muut jätkät eivät syystä tai toisesta päässeet mukaan. Oltiin kyllä kaikki menossa, mutta jokin aika sen jälkeen kun aikataulut oli lyöty lukkoon ja sovittu kuvausporukan kanssa, Teemu (Heinola, basso) ja Mikko (Sipola, rummut) ilmoittivat, etteivät pääse tulemaan. Joten ei oikein ollut muutakaan vaihtoehtoa kuin mennä Andyn kanssa kahdestaan.

Kerrotko hiukan uuden levyn kappaleiden tarinoista, mistä biisit kertovat ja onko niiden välillä selkeää yhteistä teemaa?

Virallisesti kyseessä ei ole mikään teema-albumi, mutta kun tarpeeksi käyttää mielikuvitusta, kyllähän nuo biisit saa toimimaan yhtenä tarinana. Siellä on vähän kaikenlaista kertomusta. En kauheasti halua edes selittää sanojen tarkoitusta, kun on hauskempaa kuulla miten ihmiset ovat itse ne ymmärtäneet. Jotkin sanat ovat mielestäni niin yksinkertaisia ja suoria, että luulisi kaikkien ymmärtävän mitä olen tarkoittanut, mutta silti välillä kuulee niin erikoisia versioita miten joku muu on ymmärtänyt sanani. Joten en aio pilata sitä iloa ihmisiltä, vaan annan kaikkien itse muodostaa omat mielipiteensä biisien sisällöstä.

Yhtyeellä on pitkä historia henkilövaihdoksia kitaristi- ja kosketinsoittajaosastolla, millainen kemia nykyisellä nelimiehisellä kokoonpanolla on?

Tällä hetkellä yhtyeessä on mielestäni paras kemia.

Melodisen kuolometallin saralla yhtyeistä ei ole viime vuosina ollut pulaa, usein materiaalin tasokin tuntuu pahasti heittelehtivän. Mikä on mielestäsi genren nykytila ja millä erotutaan joukosta?

Nyt pistit pahan, kun en edes seuraa genreä. Mutta ainakin meidän musiikki tuntuu vielä ihmisille kelpaavan ja saadaan uusia faneja koko ajan, eli sen perusteella genren tilanne vaikuttaisi olevan ok – ainakin meille.

Jos vertaat metallimarkkinoiden tilannetta nykyään siihen kun Mors Principium Est aloitti toimintansa, onko mikään olennaisesti muuttunut? Ovatko kiertuetarjoukset ja mahdollisuudet parantuneet ja liikkuvatko levyt riittävän hyvin?

Olennaisesti CD-levyjen myynti on laskenut ja vinyylien myynti kasvanut. Mutta onneksi vielä MPE:n levyjä ihmiset ostavat. Jos verrataan tätä hetkeä ja sitä kun ensimmäinen levy julkaistiin (2003), niin totta kai kiertuetarjoukset ja mahdollisuudet ovat parantuneet. Meillä menisi todella huonosti jos ei mikään olisi paremmaksi muuttunut 14 vuoden ja 5-6 levyn jälkeen. Levyfirmamme mielestä levyjä liikkuu tarpeeksi hyvin, sillä eivät he olisi jatkaneet sopimuksia jos ei näin olisi. Ainahan sitä enemmän voisi myydä, mutta olemme tyytyväisiä tähänkin tilanteeseen.

Millaiset keikkasuunnitelmat yhtyeellä on tulevan vuoden osalta ja minne tie ylipäätänsä vie bändin tulevina aikoina?

No tällä hetkellä ei ole vielä mitään lyöty lukkoon. Suunnitelmia on, mutta ne ovat vielä sen verran epävarmoja, ettei niistä kannata sanoa sen enempää.

Onko suunnitelmissa tulevaisuudessa saada markkinoille Mors Principium Est-DVD ja livejulkaisu?

Ei ole suunnitelmissa. Jotenkin en usko, että sellaisille olisi vielä kauheastikaan kysyntää.

Terveisiä Metalliluolan lukijoille?

Toivottavasti jaksatte kuunnella metallia ja esimerkiksi Morssia ja toivottavasti nähdään joskus jossain keikalla!

Haastattelu: Ville Krannila
Kuvat: Yhtyeen promokuvat

”Embers Of A Dying World” on ulkona ja saatavilla esimerkiksi tästä.

Mors Principium Est Facebookissa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here