Kreyskull – Tower Witch (2014)

MAINOS:[three_fourth]Toisella julkaisullaan ”Tower Witch” Kreyskull on tuonut tarjolle levyn, jonka perusilme ja soundi ovat vahvasti 1970-lukuisia, mutta kuitenkin modernilla paikoitellen selvästi raskaammallakin otteella toteutettuna. Mihinkään 1970-lvun perisyntihimmailuun ei mennä, vaan biisit pysyvät maksimissaan 5-6 minuuttisina sovituksina, joissa on sopivasti erilaisia osia ja tunnelmat vaihtelevat mukavasti jopa saman kappaleen sisällä.

Yhdellä kuuntelulla tämä levy ei aukea vaan vaatii useamman läpikäynnin. Biisit hiipivät alitajuntaan salakavalasti koukuttaen, ja mystiset sävyt yllättävän tarttuvine melodioineen saavat kuuntelijan kiinnostumaan ja pyöräyttämään levyn useampaan kertaan läpi. Yksittäisiä kohokohtia tasaisesta kokonaisuudesta on vaikea nostaa esiin, mutta nimibiisin jopa psykedeelisistä alkutunnelmista varsin Rainbowmaiseen nostatukseen etenevä tarina jäi vakuuttavasti mieleen, ja kitaristi Saku Hakuli tempaisee läpi kappaleen hienoja kitarasooloja.

Kaikki soittajat saavat hetkensä loistaa valokeilassa, mutta aina biisien ehdoilla ja ”Tower Witch” kahdeksalla varsinaisella kappaleellaan onkin nimenomaan vahva kokonaispaketti. Yhtyeet kuten Electric Wizard, Candlemass, Black Sabbath, Saint Vitus ja Orchid ovat luonnollisesti soundissa yhtymäkohtia, mutta ne kuuluvat musiikissa ikään kuin vivahteina siellä täällä. Näiden doom-legendoiden vastapainoksi Uriah Heep ja aiemmin mainittu Rainbow välähtävät takaraivossa hetkittäin. Pääasiallisesti Kreyskullin doomahtava hevi on kuitenkin oman latunsa kulkija.

Kari A. Killgastin laulussa on Diomaisia sävyjä, mutta samalla näitä vokaalikuvioita olisi voinut tarjoilla legendaariselle David Byronillekin. Sovitukset ja tuotanto ovat todella toimivat, ja Karhulan studiolla on saatu aikaan hyvin balanssissa ja voimakkaassa tasapainossa soivan levyn. ”Tower Witch” on levy, jonka pariin palaa mielellään.

Mikäli etsinnässä on neljän vuosikymmenen takaisiin tunnelmiin retroilevaa, mutta samalla nykypäivän mukaan sovitettua tarttuvaa heavya, Kreyskull on varteenotettava vaihtoehto.

8½ /10

Ville Krannila

[/three_fourth] [one_fourth_last]

kreyskull-cover

1.Night Of The Waking Octopus
2.Abomination Jungle
3.The Man Who Lived Before
4.Tower Witch
5.Forest Of The Great Unknown
6.Soulway Station
7.Evil Absolute Blues
8.El Chupacabra
9.Kingdom Falling[/one_fourth_last]

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.