Kreyskull – The Bird Of Bad Weather (2017)

Karhulan perukoilta saapuva Kreyskull tarjoilee kohta vuosikymmenen kestäneen uransa kolmannen pitkäsoiton ”The Bird Of Bad Weather” ja luvassa on yhtyeen mukaan diskografian monipuolisinta materiaalia koskaan. Kappaleiden nimet antavat jo osviittaa siitä, mitä on tulossa: ”Chemical Wizard”, ”Spirit Train” ja ”Flying God Machine” eivät ilmavasta lähestymiskulmastaan huolimatta ja onneksi vie meitä sinne kuuluisaan sienimetsään, josta arvioija ei koskaan kotiinsa löydä vaan selkeys ja sovitusten rikkaus ovat pääroolissa.

Aivan perinteisillä poluilla Kreyskull ei ole aiemmillakaan levyillään liikkunut, mutta nyt selkeästi on otettu tavallista enemmän sivuaskeleita. Musiikki liikkuu raskaammasta doom-poljennosta hyvin 1970-lukuiseen Uriah Heep-tunnelmointiin, jossa progressiivisuus valtaa alaa. Nämä hetket tuovat erittäin hyvää vaihtelua genressä usein turhan pelkistetyksi jäävään kitaravallien vyörytykseen. Hyvänä esimerkkinä mainittakoon ”The All Seeing-Watchers”, jossa akustinen kitara ja viulu luovat unenomaisen hyvin neljän vuosikymmenen takaisen selkeän kuulaan tunnelman.

Mukana on jopa jazz-tunnelmia saksofonin saattelemana heti avauskappaleesta ”Cosmic Scavenger” lähtien ja ne nivoutuvat sovituksiin yllättävän sujuvasti. Biisit soljuvat eteenpäin toisaalta hidastempoisesti, toisaalta jatkuvasti mielenkiintoisen rakenteensa säilyttäen. Viittauksia aiempaan löytyy raskaan Torninoidan (”Towerwitch”) paluun muodossa ja tutut Kreyskull-elementit ovat näissä kohdissa hyvin tunnistettavissa. Silti nimenomaan uusia aineksia mukaan tuovat elementit nousevat levyltä parhaiten esiin.

Monet haluavat doominsa perinteisen raskaana ja ranteiden avaamiseen rohkaisevana. Itse olen moni-ilmeisemmän ilmaisun kannalla ja Kreyskull onnistuu tämän puolesta vakuuttamaan kuulijan. Hieman muusta materiaalista jälkeen jäävää päätöskappale ”Planet Zorgia” lukuun ottamatta biisit ovat varsin korkealla tasolla. Kysymys kuuluukin, onko kaupallisessa mielessä tämänkaltaiselle raskaalle musiikille vuonna 2017 tilausta? Joka tapauksessa orgaanisen musiikin ystävät varmasti arvostavat ”The Bird Of Bad Weatherin” hyvin tuotettua ja nykypäivän kylmyyttä välttävää äänimaailmaa.

Laulussa Kari A. Kilgast tarjoilee vakuuttavan suorituksen erityisesti progressiivisemmissa ja rauhallisemmissa kohdissa. Kitaristi Saku Hakulin riffit jytisevät vanhakantaisesti, muuten kitara ottaa pidättyvämmän roolin antaen sovitusten sekä rytmiryhmän tiiviin sykkeen puhua puolestaan. Sooloja tipautellaan harvakseltaan, mutta ne ovat kautta linjan vakuuttavaa tasoa. Basso on hyvin pinnassa ja tuo tunnelmallisiin kohtiin erilaista syvyyttä.

Kreyskull tekee sitä minkä se parhaiten osaa, eli mielenkiintoista ja monipuolista doomia 1970-luvun rock kosketuksella. Miljoonia ei pahanilmanlinnulla myydä, mutta tasaisen taiteenlajin ylläpitämisessä ja fanikunnan vakauttamisessa yhtye tekee edelleen arvokasta työtä.

8+/10

Ville Krannila

1.Cosmic Scavenger
2.Lord Of The Zorg
3.Flying God Machine
4.Return Of The Witch
5.The All-Seeing Watchers
6.Chemical Wizard
7.7th Chamber
8.Spirit Train
9.Planet Zorg

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here