Kreatorin thrash-klassikko “Pleasure To Kill” 30 vuotta

Kuva: Jutun yhteydessä mainittu yhtye/artisti/levy-yhtiö/tiedottaja ja/tai sen lähettämä lehdistö- tai promootiokuva tai kuvassa ilmoitettu valokuvaaja
Kuva: Jutun yhteydessä mainittu yhtye/artisti/levy-yhtiö/tiedottaja ja/tai sen lähettämä lehdistö- tai promootiokuva tai kuvassa ilmoitettu valokuvaaja

Kreator julkaisi toisen albuminsa “Pleasure To Kill” 30 vuotta sitten. Levy on edelleen yhtyeen edellisenä vuonna ilmestyneen debyytin ”Endless Painin” ohella yksi thrash metallin eurooppalaisen osaston merkittävimmistä teoksista. Sen äärimmäisen väkivaltainen sanoma, raaka ulosanti ja repivät sovitukset inspiroivat osaltaan muutamaa vuotta myöhemmin voimalla iskenyttä death metal-aaltoa.

Samana vuonna 1986 ilmestyi amerikkalaisilta bändeiltä lukuisia thrash-genren merkkipaaluja, jotka myyntiluvuissa jättivät Kreatorin varjoonsa, mutta alkukantaisessa voimassaan ”Pleasure To Kill” jätti monet varjoonsa. Yhtye oli soittanut ennen albumin julkaisua vain viisi keikkaa ja ongelmia oli erityisesti toisen kitaristin rekrytoinnissa. Levyn kansivihossa kreditoitu ja vuonna 1993 moottoripyöräonnettomuudessa kuollut Michael Wulff (myös Sodomissa Destructor-nimellä tunnettu kitaristi) ei soita levyllä, vaan Mille Petrozza hoiti kaikki kitaraosuudet. Levyn jälkeen kiertueelle mukaan liittyi Jörg Tritze. Kokoonpanon täydensivät Ventor rummuissa sekä Rob Fiorentino bassossa.

Kolmihenkinen bändi sai aikaan Berliinin Musiclab-studiossa aiemmin mm. Helloweenin kanssa työskennelleen tuottaja Harris Johnsin johdolla äänivallin, jonka keskiössä oli luonnollisesti keulahahmo Mille Petrozzan huuto ja kitarasoundi. Monet eivät kuitenkaan muista, että levyllä laulajana toimi kolmessa biisissä myös bändin rumpali Jürgen ”Ventor” Reil, jonka maaninen vokaalisuoritus tuo oman julman lisänsä kappaleisiin ”Riot Of Violence” sekä ”Command Of The Blade”. Myös Ventorin rumpusuoritus hakee vertaistaan, mies hakkaa settiään kuin riivattu. Yhtyeen nälkä kuuluu jokaisesta nuotista.

Albumin muu osastokaan ei anna kuuntelijalle hetken armoa veitsen silpoessa silmittömästi ”Under The Guillotinen” tahtiin. Kreatorin livesetissä edelleen kuultavat ”The Pestilence” sekä nimikappale ”Pleasure To Kill” viimeistelevät teurastustalkoot. Sanoituksista vastannut Petrozza otti lyriikoihin inspiraation elokuvasta “Faces Of Death” ja jokainen biisi hänen mukaansa kertoi eri tavasta kuolla: väkivaltaisesti ja äärimmäisen kivuliaasti. Nimibiisin alku on edelleen kuin lapsuuden painajaisesta, jossa viiltäjä tarttuu kurkkuusi sängyn alta ja pelastusta on turha odottaa:

Day turns to night as I rise from my grave
Black was the hole where I laid
Stalking the city to seek out your blood
I love when it showers from my blade
Your body is so pretty but how will it look
When my perverted lust is stilled
No one to save you no parents or friends
Because they’ve already got killed

”Pleasure To Kill” ilmestyi remasteroituna versiona muutamalla liveraidalla vahvistettuna vuonna 2000, albumin raaka äänimaailma oli onneksi säilytetty uudelleen julkaisussakin ja tämähän oli ainoa oikea mahdollisuus. Intron ja seuranneen kahdeksan kappaleen muodostama 38 minuutin murha selvästi tylyllä veitsellä on kriittinen tekijä levyn vetovoimassa.

Mille Petrozza on todennut ”Pleasure To Kill”-albumista seuraavaa:

When we heard the final mixes for the first time we were more than happy since the sound was even better than we thought it could ever be. After the release we played shows with our faves Celtic Frost and the press seemed to be really into ”Pleasure To Kill”. But way more important – the fans loved it!

Kreator jatkaa yhä Thrash Metallin etulinjassa. Yhtye julkaisee 14. albuminsa ”Gods Of Violence” 27.1.2017 ja saapuu Suomeen kahdelle keikalle helmikuussa.

Teksti: Ville Krannila

Katso alta kuvagalleria levyn kansista:

 

Alla katsottavissa videot bändistä esittämässä kappaleet ”The Pestilence,” ”Riot Of Violence” sekä ”Death Is Your Savior” Saksan televisiossa 1986:

2 KOMMENTIT

  1. Mää uskallan väittää jopa että, Kreatorin pleasure to kill on paras koskaan tehty thrash metal albumi, lyriikat on jopa julmia, ei moni tähän pysty, albumi ei kuitenkaan ole bändin paras ihan, mut on väkivaltaisin kyllä, bändin paras levy on kuitenkin jokaisen itse määriteltävä, oma suosikki on kuitenki, extreme aggression!

  2. Musta Kreatorin pleasure to kill on väkivaltaisin ja julmin koskaan tehty thrash metal levy, vähä sama ku puhuis judas priestin painkiller levystä siinä mielessä että painkillerin laulu suoritus myös etsii vertaistaan ja mm soundi, painkiller on yhtälailla voittamaton ku pleasure to kill

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here