Forth – Captivity (2019)

Suomalais-kanadalainen Forth on julkaissut seuraajan vuoden 2014 ”Road Stories”albumille. ”Captivity” jatkaa yhtyeen kulkua maanläheisen hard rockin tietä. Suomeen muuttaneen Brian Forthin vokaalit ovat muovautuneet entistä rouhevammiksi sekä lämpimän sävyisiksi, kitarassa Tim Norrgrann taitaa niin perinteisen soiton kuin sliden salat ja taustalla Eric Von Hertzen vie sovituksia mielenkiintoiseen suuntaan omalla vankalla sekä ei aina niitä helpoimpia ratkaisuja noudattavalla rumputyylillään.

Musiikki soljuu pääosin hard rock –kaavaa noudattaen. Mukana on ajoittaisia tummepia grungen sävyjä, perusvireen säilyessä tästä huolimatta perinteisen melodisena sekä positiivisena. Kymmenen oman kappaleen kokonaisuudessa on pari biisiä liikaa ja lopun balladiosasto ei aivan jaksa kantaa, mutta siihen saakka edetään voitokkaissa merkeissä.

Bändi ottaa oman materiaalinsa ohella riskin ja tulkitsee Elviksen kuolemattoman ”Can’t Help Falling In Loven”. Biisi alkaa hitaasti ja turvallisesti, mutta onneksi yhtye ymmärtää iskeä vaihdetta suuremmalle ja tuo rockin kuninkaan hengen lähelle jopa punkahtavassa sovituksessa.

Cover-osasto ei lopu tähän, vaan käsittelyyn otetaan myös Creedence Clearwater Revivalin klassikko ”Bad Moon Rising”, joka sekin on kulunut puhki lukuisia kertoja jo pelkästään alkuperäisversion radiosoiton myötä. Jälleen Forth tekee viisaan ratkaisun ja jarruttaa menon entistä juurekkaammaksi. Tässä on mallia, kuinka otetaan tunnettu kappale ja tehdään siitä sovituksen kautta täysin omaa musiikkia.

Bändin omista sävellyksistä vahvimmat on sijoitettu heti albumin alkuun. ”On Top Of The World”, ”Black Angel” sekä ”Twist Of The Knife” ovat hyviä taidonnäytteitä materiaalin tarttuvuudesta ja musiikin ilmavuudesta. Tuotanto on lämmin ja eri instrumentteja hyvin korostava, tämä osaltaan tekee kuuntelukokemuksesta miellyttävän. Mittaa 10-15 minuuttia pois tiputtamalla kyseessä olisi selvästi tässä genressä vuoden paras kotimainen teos.

Uusi jakelusopimus Secret Entertainmentin saattaa mahdollistaa yhtyeelle jalansijan ulkomaille, bändin kansainväliset mitat täyttävää ulosantia nähden tämä tilaisuus kannattaa ehdottomasti käyttää hyväksi.

8/10

Ville Krannila

1.Master And Slave
2.Black Angel
3.On Top Of The World
4.Higher Ground
5.Twist Of The Knife
6.Can’t Bring Me Down
7.Own Worst Enemy
8.Can’t Help Falling In Love
9.Let Me In
10.Bad Moon Rising
11.Can You Feel My Love?
12.Never Alone

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän