Eerie – Into Everlasting Death (2014)

MAINOS:[three_fourth]Puolalainen black metal-puuhakaksikko Ancestor (mm. Outre) ja V.O.W.O.C. (mm. Blaze Of Perdition) ovat vuoden 2014 lopulla julkaisseet Eerie-nimeä kantavan projektinsa debyyttialbumin ”Into Everlasting Death”. Historiaa herroilta löytyy eri projekteissa jo monen studioalbumin verran joten Eerien debyyttijulkaisulle uskaltaa asettaa hieman korkeampia odotuksia.

Avausraita ”Mining Out Of Black Earth” alkaa lyhyen puhesamplen jälkeen jyskyttämään suoraviivaisella, Dissectionmaisella paahdolla vaihtuen pian raskaampaan Satyriconmaiseen rokkailuun. Biisi ei tee vielä ensimmäisen kolmeminuuttisen aikana mitään lähtemätöntä vaikutusta allekirjoittaneen korvaan, vaikka meno onkin vakuuttavaa niin soitannollisesti kuin soundillisestikin. Kappaleen puolessa välissä meno muuttuu hieman melodisemmaksi ja eeppisemmäksi á la Mgla ja ollaan puolalaisen black metal-osaamisen ytimessä. Toisena oleva levyn nimikkoraita noudattelee samaa kaavaa meiningin vaihtuessa tykityksestä eeppisyyteen, mutta kolmantena oleva kaksitoistaminuuttinen ”Among The Ashes” onkin varsinainen teos jonka alkupuoliskon melankolisuus saa positiivisemmankin ilopillerin kaihoisien, elämän lyhytaikaisuuteen liittyvien ajatusten pariin. Kappaleessa on myös pitkähkö, hyvin odottava ja painostava väliosa jotka harvoin saadaan toimimaan näin hyvin. Levyn päättävä ”Of Descending Moon” palaa jälleen kahden ensimmäisen rykäisyn kaltaiseen menoon, mutta kappaleen asteittain nouseva eeppisyys vie levyn loppukliimaksiin joka kuuluu allekirjoittaneen kaiken kuullun musiikin ehdottomiin tähtihetkiin.

Jouduin hetken miettimään, mikä on varsinainen suola ”Into Everlasting Deathissa” ja päädyin siihen, että biisien rakenne ja tunnelma ovat ne keskeisimmät tekijät jotka saavat kuulijan koukkuun. Samoin levyn alusta loppuun nouseva eeppisyys pitää otteessaan miltei väkisin. Pyörää ei ole tässä keksitty uudelleen, meno on hyvin Mgla, Dissection ja Watainmaista, mutta biisien ja levyn jäsentelyssä sekä soundimaailmassa on onnistuttu kerta kaikkiaan loistavasti. Oman fiiliksen levylle tuovat ajoittaiset ei ehkä niin tyypilliset, V.O.W.O.C.:in puolipuhtaat vokaalit jotka ovat kuin vuoren päältä sumuisen metsän ylle huudettuja epätoivoisen miehen tunteenpurkauksia.

Eerien aikaansaama debyyttijulkaisu on hyvä esimerkki siitä, kuinka poikkeavan hyvää musiikkia pystyy luomaan keksimättä varsinaisesti mitään uutta. ”Into Everlasting Death” on kokonaisuudessaan sellainen teos, joka ei jätä ketään tunnelmallisen black metallin ystävää kylmäksi.

9+ / 10

Tore Pedersen

Eerie Facebookissa

[/three_fourth] [one_fourth_last]

eerie

1.Mining Out Of Black Earth
2.Into Everlasting Death
3.Among The Ashes
4.Of Descending Moon[/one_fourth_last]

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.