Edguy – Theater Of Salvation (1999)

MAINOS:Saksalaisella voimametallilla on perinteisesti ollut hyvin kaksijakoinen lähestymiskulma ulosannissaan. Musiikki voi olla äärimmäisen tarttuvaa sekä aiheeseen sopivasti korkeuksissa kotkan lailla liitelevää tai sitten tuloksena on totaalinen mahalasku naurettavuuden ja tylsyyden suohon. Kaiken lisäksi suurimmalta osalta bändejä molemmat ääripäät löytyvät omasta tuotannosta.

Edguy ei tee poikkeusta jo vuodesta 1992 kestäneellä urallaan. Tällä viime vuosituhannen lopussa julkaistulla ja nyt 20-vuotisjuhlaa viettävällä levyllä yhtyeen voimakas power metal oli vielä voimissaan ja myöhemmin alaa vallanneet hard rock -vaikutteet odottamassa kaukana tulevaisuudessa. ”Theater Of Salvation” on ilotulitusta alusta loppuun ja yksi niistä levyistä, joka kannattaa kaivaa naftaliinista siinä vaiheessa kun power metalliin totaalisen kyllästynyt kuuntelija on jälleen valmis ottamaan uusia askeleita genren parissa.

Loistava ”The Headless Game” on edelleen bändin kovin kappale ja Iron Maiden – riffi yhdistettynä hienoon melodiaan nostaa biisin korkealle koko musiikkityylin arvoasteikossa. Bändin Savatage-vaikutteet tulevat hyvin esiin niin ”Land Of The Miraclen” multivokaaliharmonioissa kuin peräti 14-minuuttisessa päätöseepoksessa ”Theater Of Salvation.” Jälkimmäinen kappale sisältää huomattavan määrän tunnelman vaihteluita, mutta jaksaa kiinnostaa koko pituutensa ajan.

Laulaja ja viime vuodet Avantasian rock-oopperaan keskittynyt keulamies Tobias Sammett laulaa voimalla ja innolla, kitaristien Jens Ludwig sekä Dirk Sauer tarjoillessa tarttuvia melodioita ja samalla sopivaa teknisyyttä. Myöskään power metallille tyypillinen nopea komppi ei kuulosta tässä kohtaa kliseiseltä vaan yksinkertaisesti mahtavan tarttuvalta.

Pianolla sävytetty ”Another Time” onnistuu valuttamaan juustoa oikeassa mittasuhteessa ja korvaa hyvin biisien kuten ”Arrows Fly” sekä ”Holy Shadows” lievää tylsyyttä. Monen muun nykypäivän tusinayhtyeen kappaleisiin verrattuna nämä ovat hienoja teoksia, joten kokonaisuus jää vankasti plussan puolelle. Kokonaisuuden kruunaa Mikko Karmilan kuuluisa Finnvox-miksaus, joka kuulostaa yhä 20 vuotta myöhemmin voimakkaalta.

Seuraavalla levyllään ”Mandrake” Edguy jatkoi hienoa työtä, mutta valitettavasti sen jälkeen bändi on luisunut pikkuhiljaa yhdentekevämpään ja tylsempään hard rock -suuntaan, joka ei ole itselleni antanut läheskään samaa täyttymystä kuin nämä vuosituhannen vaihteen merkkipaalut. Se vain korostaa ”Theater Of Salvationin” arvoa ja asemaa yhtenä power metal -genren kovimmista teoksista.

8½ / 10

Ville Krannila

1.The Healing Vision
2.Babylon
3.The Headless Game
4.Land Of The Miracle
5.Wake Up The King
6.Falling Down
7.Arrows Fly
8.Holy Shadows
9.Another Time
10.The Unbeliever
11.Theater Of Salvation

Profiili | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.