Edguy – Mandrake (2001)

MAINOS:Saksalainen Edguy oli vuosituhannen alkumetreillä jäsentensä puolesta nuori bändi, mutta Tobias Sammet kavereineen oli tuolloin ehtinyt jo saada paljon aikaan. Yhtyeen vyöltä löytyi jo kovia meriittejä mm. ”Theater Of Salvationin sekä ”Vain Glory Operan” tasoisten albumeiden osalta ja mainetta oli ehditty tahkota vahvana live-esiintyjänä.

Todellinen läpimurto odotteli kulman takana ja 2001 syksyllä tärähti esiin ”Mandrake”-albumi. Esimaistiaiseksi tarjoiltu single ”Painting On The Wall” ei vielä luvannut kuuta taivaalta, mutta kun levyn sai kokonaisuudessaan soittoon, alkoi tapahtua.

Albumin avaus on mitä mainioin. “Tears Of A Mandrake” on eeppisellä introlla käynnistyvä hittipala, joka kuuluu edelleen Edguyn parhaiden yksittäisten biisien joukkoon. Seuraavaksi tarjoiltava “Golden Dawn“/”Jerusalem” -kaksikko jätti aikanaan kylmäksi, eikä tilanne ole 20 vuoden aikana muuttunut. Kappaleet kuulostavat turhan varman päälle pelaamiselta, eikä niissä ole samaa tarttuvuutta mitä bändiltä oli tottunut kuulemaan.

Tilanne paranee nopeasti, kun “All The Clowns” käynnistyy. Sekään ei nouse isoksi hitiksi, mutta voittaa kaksi edeltäjäänsä. “Nailed To The Wheel” on sitten sellainen pelastuksen hetki, jota ehti hetken odottaa. Raskaampi rökitys, jota kappale tarjoaa sopii mainiosti Edguyn repertuaariin ja tämän kaltaisia raitoja olisi toivonut bändiltä enemmän.

Levyn toinen puolisko käynnistyy sen pisimmän esityksen, “The Pharaohin“, tahtiin. Sammet on aina hallinnut pitkien sävellysten rakentelun ja “The Pharaoh” toimii komeasti. Ehdottomasti levyn parhaimmistoon kuuluva veto, joka pitää otteessaan koko 10-minuuttisen kestonsa.

Loppupuolella taso hieman vaihtelee, mutta pääsääntöisesti selvitään puhtain kalsarein. “Wash Away The Poison“/”Painting On The Wall” -kaksikko tunnelmoi kohtuullisesti hitaamman ilmaisun parissa ja “Fallen Angels“/”Save Us Now” -duo piiskaa vauhtia koneeseen. Erityisesti jälkimmäinen on vertailukelpoinen levyn parhaimmiston kanssa ja hyvä valinta päättämään albumi.

”Mandraken” kappalemateriaali oli parhaiden hetkiensä osalta kypsempää ja valmiimpaa, kuin aiemmin ja esimerkiksi ”Nailed To The Wheelin” kaltainen rankka tykitys yllätti toden teolla. Kokonaisuutena osumatarkkuus ei ole tästä huolimatta täydellinen, eikä se kanna koko kestoaan. Levyllä on silti muutamia huikeita tähtihetkiä ja se paransi saksalaisten asemia kaupallisessa mielessä.

Albumi ei ole ensimmäisessä kappaleessa mainitun kaksikon tasoinen, mutta se on ehdottomasti viihdyttävä ja parhaiden osiensa puolesta toimiva julkaisu. Se myös pohjusti tietä seuraajalleen ”Hellfire Clubille”, joka pari vuotta myöhemmin räjäytti potin toden teolla.

8+/10

Miika Manninen

1. Tears Of A Mandrake
2. Golden Dawn
3. Jerusalem
4. All The Clowns
5. Nailed To The Wheel
6. The Pharaoh
7. Wash Away The Poison
8. Fallen Angels
9. Painting On The Wall
10. Save Us Now

+ artikkelit

Lappeenrannasta kotoisin oleva, nykyinen siilinjärveläinen, joka on hengittänyt ja syönyt metallimusiikkia 20 vuoden ajan. Tutustuminen "alaan" tapahtui perinteisen heavy metalin myötä ja myöhemmin musiikkimaku onkin laajentunut runsaasti metallin saralla. Elämääni runsasta lisäväriä musiikin lisäksi tuovat perhe, sekä jonkinasteinen urheiluhulluus.