Deathchain – Death Gods (2010)

Yksi kotimaisen death metallin luotettavimpia suorittajia on Kuopion kasvatti Deathchain. Bändin alkupään levytykset olivat thrash-painotteisia ja jo erittäin lupaavia, mutta vasta tällä 10 vuotta täyttäneellä viidennellä levyllään bändi tuntui löytäneen juuri sen oikean ja raskaamman vaihteen silmään. Sävellyskynä on hallussa ja ”Death Gods” on tiukkaa sekä taitavasti kasattua kuoloa alusta loppuun.

Avausbiisi ”Storming The Death Gods” lyö kortit pöytään sellaisella vimmalla, että peli on jo tässä vaiheessa lähestulkoon voitettu. Myöhemmin soiva ”The Crawling Chaos” yhdistelee perinteistä tunnelmointia rivakampaan tykitykseen ja on myös yksi suosikeistani tältä levyltä. ”We Are Unearthed” puolestaan alkaa jykevän raskaasti Iron Maiden –tyylisellä kitaroinnilla ja etenee rankemman Testament-riffittelyn kautta old school-vaikutteiseen keskisektoriin. Tämä raskaampi keskitempoinen jyräys toimii takuuvarmasti ja Deathchain hallitsee osaston vakuuttavasti.

Kappaleiden sanoituksissa on mukana vanhaa mytologiaa genren mestarin Nilen tavoin. Erityisesti ”The Beyond” -kappaleessa on samoin musiikin osalta aistittavissa Nilen vaikutusta rajun vauhdin ja sovituksen merkeissä. Tämä pätee myös ”Scimitarin” mystiseen ilmapiiriin ja todella hienoihin itämaista tunnelmaa huokuviin kitarasooloihin.

Viimeiset kaksi biisiä kolahtavat tähän suuntaan tällä levyllä kaikkein parhaiten. Erityisesti esiin nousee levyn päättävä 12-minuuttinen järkäle ”Ctulhu Rising”, joka sisältää mahtavia melodiakulkuja ja mielenkiintoisesti polveilevan rakenteen. Kertosäe on hypnoottisen tarttuva. Kokonaisuutena biisi on eeppinen mestariteos. Pientä kritiikkiä on annettava tässä kohtaa laulun miksaukselle, joka ei ole riittävän pinnassa. Vokaalit erityisesti näin loistavina tulisi olla paremmin esillä. Joka tapauksessa plussan puolelle jäädään ja levyn päättyessä tunnelma on katossa.

Suomalaiset death metal -bändit ovat jääneet väkisin tyylisuunnan osalta kovempien maiden kuten Hollanti ja Ruotsi varjoon. Kyllä Suomessa silti on aina osattu, kuten monet yhtyeet ovat todistaneet. Deathchain on mukana tässä armeijassa ja seisoo ylpeänä etulinjassa. ”Death Gods” seisoo rinnakkain kaiken länsinaapurista samaan aikaan ilmestyneen rinnalla. Myös tätä seuranneella ja toistaiseksi uusimmalla ”Ritual Death Metal”– albumilla yhtye on onnistunut vakiinnuttamaan asemiaan genressä. Kyseessä on kiistatta yksi kotimaisen death metallin kärkijulkaisuista tällä vuosituhannella.

9-/10

Ville Krannila

1.Storming The Death Gods
2.Scimitar
3.The Crawling Chaos
4.The Lion-Head
5.We Are Unearthed
6.The Beyond
7.Howling Of The Blind
8.Cthulhu Rising

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here