Crimson Sun – Towards The Light (2015)

MAINOS:[three_fourth]Kaakkois-Suomesta ensimmäisellä levyllään Metalliluolan arvioijan pinoon tiensä löytänyt Crimson Sun kuulostaa debyytillään erittäin ammattitaitoiselta. Bändi on tahkonnut tietään jo lähes 15 vuoden ajan, joten mistään uudesta tulokkaasta ei voida puhua. Kokemus myös kuuluu musiikista ja sovituksista vahvasti. Yhtyeellä on demoja takana jo kolme ja lisäksi kahden vuoden takainen ”The Border” EP on nyt uudelleen julkaistu.

Crimson Sunin musiikillisessa ulosannissa lievä progressiivisuus kohtaa voimametallin ja vahvat melodiat. Vastaavia yhdistelmiä on toki kuultu aiemminkin ja vielä kasvavassa määrin viime vuosina. Bändin yleissoundi on lämmin ja vaikka tyylilaji on tuo aiemmin mainittu, erityisesti koskettimet ja paikoin raskaanakin soivat kitarat tuovat kuin huomaamatta lisäväriä sovituksiin. Levy vaatii useamman kuuntelukerran, mutta se myös palkitsee kappaleiden nyanssien pikkuhiljaa noustessa esiin ja hiipiessä alitajuntaan.

Vokalisti Sini Seppälä on löytynyt bändin riveihin karaokebaarista, ja täytyykin rukata käsityksiä uusiksi kotimaisen karaoken tasosta jos tämän kaltaisia helmiä Pataässistä käydään kokoonpanoon hakemassa. Seppälän kuulaan kirkas laulu todella kannattelee biisejä toimien kuitenkin samalla niiden yhtenä saumattomana osana. Parhaimmillaan Crimson Sunin yhteissoittoa on mahtava kuulla. Yhtyeen musiikillisia kiinnekohtia voi hakea esimerkiksi Amaranthen ja suoraviivaisemman Ayreonin maailmasta, mutta jollain tavalla Crimson Sun on löytänyt oman ainutlaatuisen juttunsa, joka paljastuu pinnan alta vähitellen.

Ennen kaikkea levy on tasainen ja korkealaatuinen kokonaisuus, josta yksikään kappale ei liiku varsinaisesti muiden yli tai ali. Kyseessä on nimenomaan albumi sanan perinteisessä merkityksessä. Samalla raadollisesti voisi toki sanoa, että se kuuluisa hittibiisi tästä puuttuu, vaikka etukäteen julkaistu ”The Storm” tässä suhteessa parhaansa yrittää. Musiikkityylistä enemmän pitävät osannevat kuitenkin arvostaa levyä kerralla nautittuna kokemuksena, ja kyllä tarttuviakin melodioita tästä suunnasta löytyy.

”Towards The Lightin” kansitaidekin tuntuu sopivan levyn maailmaan hienosti ja se täydentää kuuntelukokemuksen. Jos pidät tunnelmallisesta ja melodisesta metallista hienolla naislaululla varustettuna, etkä ole valmis tyytymään helppoihin ratkaisuihin, Crimson Sun on Sinua varten.

9 / 10

Ville Krannila

[/three_fourth] [one_fourth_last]

Crimson-Sun-Towards-The-Light

1.The Storm
2.Eye Of The Beholder
3.Awaken
4.Towards The Light
5.The Herald
6.Portrait Of A Ghost
7.Enter The Silence
8.The Spark
9.Clockwork Heart
10.Memories Burning[/one_fourth_last]

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.