Convulse – Deathstar (2020)

0
328

Death metalin kotimaisiin veteraaneihin kuuluva ja jo 30 vuotta sitten perustettu Convulse on aikanaan vakuuttanut genren peruskiviin kuuluvilla ”World Without God” ja ”Reflections” -levyillä 1990-luvuilla, mutta yhtye on vuonna 2012 tapahtuneen paluunsa jälkeen liikkunut selvästi moni-ilmeisemmällä alueella ja ”Deathstar” on kolmas täyspitkä tällä matkalla. Death metal on läsnä monessa kohtaa enää mausteena, mutta tämä ei missään nimessä ole heikkous vaan vipuvoima, jota bändi käyttää hyväkseen taidokkaasti.

Convulsen vahvasti koskettimiin nojaava kuolokorinan ja melodioiden yhdistelmä on jotain sellaista, jota ei raskaan musiikin osalta muiden toimesta Suomessa tällä hetkellä kuulla. ”Deathstar”-levyllä fuusioituvat progressiivisuus, suomalainen melankolia, 1970-luvun henki sekä Black Sabbath ja goottivaikutteet tavalla, joka pitää otteeseen myös niinä hetkinä, jotka karkaavat kauemmas kuolon perinteisistä sovitusratkaisuista. Useassa biisissä kuullaan myös syntetisaattoreita keulamies Rami Jämsän sekä J. Kemppisen esittäminä.

Bändin etuasema on kyky yltää eeppiseen tunteikkuuteen ja liidellä metsien yläpuolella sortumatta liialliseen paisutteluun. Kun meno alkaa saavuttaa kliimaksin, isketään ovelasti peruutusvaihde silmään ja kuuntelija yllättyy. Kolmella soittajalla saadaan maalattua jatkuvasti mielenkiintoisia äänimaailmoja.

Kuva: Okko Sorma

Jo jokin aikaa sitten pitkäsoiton ensimmäisenä näytteenä julkaistu ”The Summoning” on albumin parasta antia, mutta sovitukset kuiskaavat ja kutsuvat vakuuttavasti myös avausraita ”Extreme Dark Lightissa” ja ”Light My Day” -biisissä. Tarinat resonoivat musiikin välittämää tunnetta ja niistä voi vetää linjoja pohjoiseen sielunmaailmaan.

”Chernobyl” kuulostaa siltä kuin jossain maailmanlopun luolassa hullu tiedemies olisi yhdistänyt Pink Floydin, rautalangan ja Deftonesin. ”We Sold Our Soul For Rock’n’Roll” kävelee levylle kuin suoraan Rainbown 42 vuoden takaiselta ”Long Live Rock’n’Roll” -LP:ltä. Jollain merkillisellä tavalla kahdeksan kappaletta ja outro sointuvat yhteen toimivaan harmoniaan.

Convulsen vanhat levyt ovat ansaitusti genren kotimaisten klassikoiden joukossa, mutta 2020 bändi luo jälleen kerran nahkansa niin onnistuneesti, että paikka vuoden kärkijulkaisujen joukossa on ansaittu. Levyn kohokohtaa lainaten; ”Deathstar” on täynnä uskoa, toivoa, ahneutta, pelkoa ja kuolemaa.

9-/10

Ville Krannila

1 Extreme Dark Light
2 Whirlwind
3 The Summoning
4 Chernobyl
5 We Sold Our Soul For Rock’n Roll
6 Deathstar
7 Make Humanica Great Again
8 Light My Day
9 The End (Outro)

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here