After Forest – Act II & III (2018)

MAINOS:

Progressiivista metallia grungen, modernin heavyn ja 1970-luvun fiilistelyn sekoituksella soittava vaasalainen After Forest on julkaissut jatkoa vuoden 2015 ”Act One” EP:lleen yllätyksettömästi nimetyllä ”Act II & III” -albumilla. Alun perin EP-sarjaa oli tarkoitus jatkaa huomattavasti nopeammin. Pidempään taukoon on osittain vaikuttanut ensimmäisellä osalla hienoa työtä tehneen rumpali Juha Tujusen kuolema. Uusi levy on omistettu Tujusen muistolle ja rummuissa Joel Kujanpää kunnioittaa edeltäjäänsä vahvalla suorituksella.

Tarinassa ihmiskunnan ulkopuolinen eläin tuhoaa aktiivisesti maapalloa ja homo sapiensin asema on asettua kärsijäksi. Musiikki heijastelee tarinan paradoksaalisuutta. Kappaleiden pituus vaihtelee 5-17 minuutin välillä. Tunnelma on läpi levyn raskas ja melankolinen. 1970-luvun vaikutteet ovat vallanneet yhä enemmän alaa sovituksissa. Kunnianhimoa After Forestilta ei puutu ja albumi on musiikkinsa helppona toivoville kuin ruosteiset naulat laiturin päätyyn tai kylmä vesisade helteisen toukokuun jatkoksi.

Raskaat osuudet nivoutuvat mukaan sulavasti, ja ne toimivat jonkinlaisena nosteena syvempien kiemuroiden välillä. Lähimpänä vertauskuvana on edelleen Opeth, mutta vaasalaiset liikkuvat huomattavasti synkemmissä ja samalla mutaisemmissa vesissä. Totalitaarinen tarina edellyttää totaalista uppotumista. After Forestin harmiksi nykypäivän kertakulutusmaailmassa harvalla on tähän kapasiteettia tai halua. Tuotanto voisi myös tukea musiikkia hieman voimakkaammalla miksauksella. Nyt oikeissa kantimissa oleva kunnianhimo ja rahkeet sen toteuttamiseksi eivät aivan riitä tavoitteiden mukaiseen vaikuttavuuteen.

7+/10

Ville Krannila

ACT II
1.Legacy
2.The Letter
3.No Graves
ACT III
4.The New Day/Second Awakening
5.Epilogue

Website | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.