Tuskaa ja Raskasta Metallia: Haastattelussa Battle Beast

Kotimaisen raskaan metallin kovimpiin tähtiin kuuluvan Battle Beastin Metalliluola-haastattelu toteutui samassa paikassa, missä tuore albumi ”Bringer Of Pain” on äänitetty, eli pedon uudessa luolassa JKB Studiolla Helsingin Vallilassa.

Studiota isännöi Battle Beastin koskettimista tuttu Janne Björkroth. Osansa studiosta omistaa myös Jannen veli Joona Björkroth, joka on nyt julkisesti nimetty Battle Beastin vakituiseksi jäseneksi kitaran varteen. Käytännössähän Joona on soittanut bändissä Anton Kabasen lähdöstä saakka. Studio on valmistunut kovalla työllä ”Bringer Of Painin” työstön rinnalla. Lattioille kasatut bändikamat, laatikot ja työkalut kertovat studion olevan vielä tekovaiheessa, vaikka se toimiikin jo niin Battle Beastin kuin usean muunkin artistin työtilana. Mm. Anna Abreaun ja Robinin taustabändeillä sekä Megadethin Kiko Loureirolla on tilat studiolla. Battle Beastin toimiston ja äänieristettyjen soittotilojen lisäksi JKB Studiolta löytyy mm. kelluva huone ja tarkkaamo äänityksiä ajatellen. Metalliluola otti Joonan, Jannen sekä vokalisti Noora Louhimon puhutteluun asiaankuuluvassa ympäristössä.

Levy on valmis, videosinkkuja on julkaistu ja kiertue alkamassa. Mitkä ovat tunnelmat nyt?

Noora: Tunnelmat on jännittyneet ja helpottuneet saman aikaisesti. Helpottuneet siinä mielessä, että saatiin levy tehtyä! (nauraa) Olen tosi innostunut siitä, että olemme saaneet kaikki laittaa oma panoksemme tähän ja tuoda oma luovuus esiin.

Joonan jäsenyyden virallistaminen ajoitettiin uuden levyn tulon yhteyteen. Millaiset fiilikset Joona sinulla on?

Joona: Olen ottanut nämä kaksi vuotta aika rauhassa, mitä tässä mukana olen ollut. Varmaan sitä aktivoituu enemmän fiilistelemään, kun levy on ulkona ja oma rooli siinä on selvä. Arvioista on tullut hyvä mieli, on kiva että jengi tykkää tästä uudesta levystä.

Roolisi on uudella levyllä merkittävä. Levyllä on kaksi biisiä kokonaan sinun kynästäsi ja bonusksissa yksi. Myös nimikappaleen olet tehnyt yhdessä Nooran kanssa.

Joona: Tein paljon biisejä, mutta olen yllättynyt että niin moni kappale tuli tälle levylle. Jannen sävellyksistä moni sopi levylle vielä paremmin ja niillä saatiin paketista tasapainoinen kokonaisuus. Battle Beastilla on aina ollut levyllä erilaisia biisejä. Se on ollut tämän bändin vahvuus aina.

Noora: Minä en ole yhtään ihmeissäni, että Joonan materiaalia pääsi niin paljon albumille. Pääasia, että levyllä on hyviä kappaleita!

Uusi levy on debyyttiinne verrattuna paljon vaihtelevampi. Mukana on paljon erilaisia elementtejä. Miten itse näette bändin musiikillisen linjan nyt?

Noora: Meidän pääasiallisena tavoitteena on ollut tehdä hyvää musiikkia. Sellaista, että itse tykätään siitä, sitten täytyy vain toivoa että muutkin tykkäävät. Se on rock’n’roll! (nauraa) Ei voi miettiä liikaa, mitä muut haluaa, muuten sinusta tulee keskinkertainen. Ei tule sitä särmää, mikä tulee uskalluksesta tehdä asioita eri lailla kuin muut. Mielestäni se on Battle Beastin juttu ja se mikä tekee meistä erityisiä. Mehän se vasta kehdataan! Yrmyheavy-bändejä on ihan tarpeeksi, niin me voidaan olla sellainen piristysperäruiske tässä hommassa!

Miten itse kuvaisit uutta levyä muutamalla sanalla?

Joona: Minusta se on freshiä, ei voi ihan sanoa rokkia, mutta freshiä heavymetallia. Biisien kirjoituksessa inspiroi se, kun on sellainen laulaja, joka voi laulaa kaiken mitä kirjoittaa. On ollut mahtava tehdä aivan yli-eeppistä ja välillä härskiä kamaa ja tietää, että se toimii.

Noora: Mietin tässä yksi päivä, että tätä levyä kuvaa rock-metal. Soitamme freshiä rock-metallia. Minun piti viidellä sanalla kuvata aiemmin eräässä yhteydessä uutta levyä, taisin sanoa ‘fresh, powerful heavy metal kicking ass’!

Mitä vaikutteita itse tunnistatte olleen taustalla?

Joona: Tekemieni biisien vaikutteena on suuresti ollut aiempi Battle Beast. Kuuntelin kaikki kolme ensimmäistä levyä läpi siinä mielessä, miten eri instrumentit on niissä roolitettu. Olen kuunnellut kyllä paljon Whitesnakea ja Van Halenia ja se varmasti kuuluu kappaleissa. Täysi perinneheavyosasto on jäänyt vähän vähemmälle. Riffeissäni ja varsinkin bonusbiiseistä synkimmässä “The Eclipsessä” kuuluu enemmän metallitaustaa. Tykkään kyllä myös todella rajusta musiikista ja se kuuluu osassa kappaleista niiden teemoissa.

Noora: Nyt kun tällä levyllä sain vapauden tehdä juuri niin kuin halusin, niin otin laulullisesti sellaisia maneereita, jotka olen halunnut lainata Bruce Dickinsonilta. “Familiar Hellin” puheosuus, jossa huudan, on jatkumo “Can I Play With Madnessin” kohdalle ‘Listen to me! Listen to your prophet!’ Mietin, että tämä olisi se osuus mikä tulisi sen jälkeen.

Miten yhteistyönne toimi levyä tehtäessä?

Noora: On ollut mahtava löytää Joonasta sellainen työkaveri, jonka kanssa taiteelliset näkemykset kohtaavat. On inspiroivaa, että voi innostua ja toinen on heti kartalla eikä tarvitse vääntää rautalangasta.

Joona: Kaikkien kanssa on ollut helppo tehdä töitä. Jannen kanssa minulla on aina ollut hyvä yhteistyö kaikissa bändeissä. Mutta aina kun monet tekevät biisejä, niin siitä tulee vähän sellainen soppa. On me täällä tapeltukin.

Noora: Se kuuluu asiaan. Kaikista pahinta on se, jos ei tuo niitä fiiliksiä ja tunteita esille. Se on minusta välttämättömyys bändin elinvoimalle.

Kenen kädenjälki näkyy levyn biiseissä?

Noora: Janne on tehnyt suurimman osan, seitsemän biisiä levylle ja äänittänyt sekä tuottanut koko levyn. Samalla aikaa kun on rakentanut tätä studiota. Joona teki neljä biisiä, joista “Bringer Of Painin” olemme tehneet yhdessä. Eero (Sipilä) ja Juuso (Soinio) tekivät kumpikin levylle yhden biisin.

Mitkä ovat omat suosikkinne albumilta ja miksi?

Noora: Levyn biisit edustavat erilaisia fiiliksiä. Jos vituttaa ratin takana, niin kuunnellaan “Bringer Of Painia” tai jos haluaa saada hyvää positiivista energiaa, niin pistetään “Bastard Son Of Odin” soimaan. “Far From Heaven” on erityinen, koska oli mahtavaa päästä laulamaan oikein tunteellinen balladi, joka on tehty äänelleni. Se on hyvin sävelletty ja tuotettu kappale.

Joona: ”Beyond The Burning Skies” on suurella tunteella tehty biisi. Teksti kertoo maailman kiertämisestä ja siitä, että haluaa nähdä kaiken. Toinen erityinen on bonusbiiseistä aiemmin mainittu ‘The Eclipse’.

Janne: Myös minulla oma suosikki vaihtelee. “Rock Trash” on sellainen hyvänmielen rock-räminä veto.

Ensimmäinen single “King For A Day” on mahtava bilebiisi, mutta sen sanoitukset ovat hyvin ajankohtaiset. Kappale on Jannen kirjoittama, mikä kappaleen viesti on?

Janne: Kappale on ajankohtainen, vaikka kirjoittaessa en tiennytkään, että esimerkiksi Donald Trump voittaa vaalit. Biisi sopii useaan henkilöön tässä hetkessä, missä elämme. Se on hilpeä tarina, jolla ei ole loppua. Aihe on raskas totta kai. Mutta parasta on, että saadaan ihmiset puhumaan ja käymään keskusteluja. Videon kommenteissa on käyty paljon vakavaakin keskustelua.

Janne on tuottanut ja äänittänyt levyn ja ollut myös miksauksessa mukana. Kerrotko siitä prosessista?

Janne: Miksauksessa olivat myös Victor Gullichsen ja Mikko Karmila apuna. Kahdella edellisellä Battle Beastin levyllä olen ollut Antonin kanssa apulaistuottajana. Tuottajalla on tärkeä rooli siinä, että kaikki pysyy aikataulussa. Nyt jopa pysyttiin siinä.

Noora: Joka kerralla oppii jotain uutta ja miten kannattaa tehdä seuraavalla kerralla. Esimerkiksi kuinka aikaisin kannattaa aloittaa asioiden suunnitteleminen ja toteuttaminen. Seuraava albumi tulee varmaan vähintään samalla meiningillä, kun nyt taas tiedetään enemmän.

Miten muuten levyntekoprosessi meni ja miten se erosi aikaisempien levyjen teosta?

Noora: Olin äänitysten aikana aika useasti kipeänä. Olen todella herkkä stressaantumaan ja se stressitaso aiheuttaa sitä että tulee herkemmin kipeäksi tai se pitkittyy. Nyt lopetin tupakanpolton, enkä ole ollut kipeänä yli neljään kuukauteen. Eli älkää ihmiset polttako! Muuten tunnelma on ollut vapautuneempi, vaikka kuten Joona sanoi, niin on täällä tapeltukin kun paineet ja aikataulut ovat kiristyneet. Mutta paine kuuluu tähän asiaan, muuten ei saataisi ikinä mitään aikaan.

Janne: Levyn teko on ollut tällä kertaa paljon selkeämpää ja ammattimaisempaa. Olen tiennyt mitä teen ja miten hommat tulee menemään, mitä tapahtuu seuraavaksi ja miten pysytään aikataulussa. Nyt on pystytty toteuttamaan se, mitä levy-yhtiölle on luvattu. Kaikki on toiminut hyvin sekä levy-yhtiön, että meidän puolelta.

Noora: Mielestäni Janne on hoitanut homman tuottajana tosi hyvin. Levyn tuottaminen vaatii organisointikykyä ja suunnittelukykyä, että asiat saadaan tapahtumaan. Demokratiahan ei toimi sillä tavalla, että kaikki päättää kaikesta. Jokaisella pitää olla omat vastuualueet ja sitten pistetään homma pakettiin.

Miten uudet biisit on otettu vastaan keikoilla?

Joona: ”King For A Day” on soitettu parilla keikalla sen julkaisun jälkeen. Ihmiset vaikuttivat kuuntelevan vähän varovaisesti aluksi, mutta biisin jälkeen olivat kyllä innostuneita.

Levyltä on julkaistu kaksi musiikkivideota. Miten näette musiikkivideoiden merkityksen nykypäivänä?

Noora: Minusta videot ovat parasta promoamista. Se on ensivaikutelma, joka annetaan uudesta materiaalista. Jos tekee perussoittovideon, niin täytyy miettiä, miten se erottuu joukosta. Minun mielestä on mielenkiintoisempaa, kun videolla on tarina.

Noora: Videot on tuottanut Routa Filmi ja Voionmaan Opisto. Markus Nieminen on ohjannut, kuvannut ja editoinut videot. Markus on kyllä rautainen ammattilainen.

Janne: Laitoimme Markukselle biisin sanoineen ja jotain idean raakileita. Oli hienoa, että hän oli lukenut sanat, ja alkoi tehdä videota kappaleen idean pohjalta.

Joona: Miten tehdään musiikkivideoita? Lähdetään viideltä aamulla Helsingistä pakettiautolla keikkakamat mukana. Laitetaan kamat pystyyn ja ohjaaja paimentaa seuraavat 16 tuntia. ”King For A Day” kuultiin varmaan 150 kertaa sinä päivänä.

Noora: “Familiar Helliä” tehdessä oli pirun kylmä. Pyry (Vikki) soitti melkein koko päivän ilman paitaa, kun takki kastui eikä hän halunnut laittaa sitä märkänä ja jäisenä päälle!

Mitä mietteitä teillä on tulevaisuudesta?

Janne: Uusia kappaleita on mietittävä oikeastaan heti kiertueella, että saadaan taas seuraava levy ajoissa valmiiksi suunnilleen samalla aikataululla. Vuoden päästä pitäisi olla taas jotain biisejä kasassa tulevan albumin demoja ajatellen.

Kiitos paljon teille! Millaisia terveisiä laiteaan Metalliluolan lukijoille?

Käykää hakemassa oma Tuskantuojanne levykaupasta ja keikoilla nähdään!

Haastattelu: Raisa Krogerus
Kuvat: Raisa Krogerus & Hannu Juutilainen ©Metalliluola

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here