Iron Maidenin “Bring Your Daughter… To The Slaughter” Suomen listaykkösenä 27 vuotta sitten

Iron Maidenin “Bring Your Daughter…To The Slaughter” nousi Suomen listaykköseksi 27 vuotta sitten 4.2.1991.

Kappale oli tätä aiemmin tehnyt saman tempun Englannissa ja oli ensimmäinen tähän saarivaltakunnassa yltänyt metallisingle. Saavutus oli merkittävä, ja sen tehneen kappaleen tausta ja rakenne huomoiden ainutlaatuisuus korostuu entisestään. Maiden itse oli ennen tätä ”No Prayer For The Dying” – albumin biisiä julkaissut lukuisia huomattavasti enemmän kaupallista potentiaalia omaavia singlejä, ne olivat pärjänneet hyvin listoilla mutta ykkössijalle ei niistä yltänyt yksikään.

Englannin osalta monet osoittavat tapahtuneen taustaksi sormensa Cliff Richardin suuntaan. Cliffin ”Saviour’s Day” ilmestyi vuoden 1990 joulumarkkinoille ja useiden uskottiin siirtäneen kannatuksensa Maidenille ainoastaan päihittääkseen Richardin imelän kappaleen. Taktisesti yhtye julkaisi biisin jouluaattona, ja kun välipäivien myynti ei ratkaissut seuraavan viikon listasijaa saatiin tätä kautta himoittu ykkössija haltuun. Tämä toteutui siitä huolimatta, että BBC kieltäytyi soittamasta biisiä radiossa. ”Bring Your Daughter” sai jopa satanistisen ja sanoitustensa pohjalta naisiin kohdistuvaa väkivaltaa yllyttävän leiman. Videosta näytettiin pätkiä ohjelmassa, joka pyrki leimaamaan heavy metallin nuorisoa turmelevaksi musiikin lajiksi.

”Bring Your Daughter…To The Slaughterin” oli kirjoittanut Bruce Dickinson ja laulaja levytti sen kitaristi Janick Gersin kanssa vuonna 1989 soolona ”Nightmare On Elm Street 5” -elokuvaan. Maidenin johtohahmo Steve Harris pyysi kappaleen kuultuaan Brucea säästämään biisin Maidenia varten, joten se ei ilmestynyt vokalistin vuoden 1990 soolodebyytillä ”Tattoeed Millionaire”.

Gers korvasi Adrian Smithin Maidenissa syksyn 1990 ”No Prayer For The Dying” –albumille, joten ”Bring Your Daughter…To The Slaughter” oli looginen valinta levylle. Dickinsonin alkuperäinen sooloversio saatiin levymuodossa julki vasta 11 vuotta myöhemmin “The Best Of Bruce Dickinson” -tuplalla. Maiden esitti kappaletta vuosien 1990-1991 No Prayer On The Road- sekä harvakseltaan seuraavalla Fear Of The Dark -kiertueella. Se teki 10 vuotta myöhemmin paluun settilistaan kesän 2003 Give Me Ed Til I’m Dead –rundilla, mutta sen jälkeen kappaletta ei ole Maidenin toimesta kuultu.

Riippuen versiosta alkuperäisen singlen kääntöpuolelta löytyvät tulkinnat Freen vuoden 1968 kappaleesta ”I’m A Mover” sekä Led Zeppelinin saman vuoden debyyttilevyn klassikosta ”Communication Breakdownista”. Kansitaide haki Iron Maidenin kahden ensimmäisen levyn tunnelmaa Eddien palatessa East Endin kujille kirves kourassaan.

Sovituksen laahaavuus, vaikeaselkoinen melodia ja kappaleen yksinkertaisuus kertosäettä myöten saivat monet ihmettelemään ykköstilan mahdollistumista. Gersin kitarasoolo oli sekin muutamaan edelliseen levyyn verrattuna hyvin eri tyylilajista. Biisi ei yleensä nouse Maidenin parhaiden kappaleiden listauksissa kovin korkealle ja lisäksi se ilmestyi suosiossa selvästi 1980-luvun menestyksen taakse jääneellä albumilla. Grunge alkoi vallata alaa ja Iron Maidenille 1990-luku merkitsi muiden perinteisten metalliyhtyeiden tavoin vaikeata aikakautta, jonka myötä ei miehistönvaihdoksiltakaan vältytty.

Suomessa alkuvuodesta 1991 listaykkösenä vaikuttivat Iron Maidenin ohella mm. Raptori, Popeda, Hausmylly ja Inner Circle, joten ”Bring Your Daughter…To The Slaughterin” saavutus on todella kova, vaikka Maiden täällä aina suosittu oli ollutkin.

Teksti: Ville Krannila

Lisää kappaleesta voi lukea linkistä. Alta katseluun biisistä tehty musiikkivideo:

Lähde: Classic Rock

1 KOMMENTTI

  1. Yliarvostettu. Mielestäni the number of the beast on se mestariteos, ainaki näin kasarin kokeneena voisin sanoo näin. Pidän ekaa levyä tärkeimpänä mut en parhaana ihan.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here