Iron Maiden nähtiin Ed Hunter –paluukiertueella Helsingissä 20 vuotta sitten

Iron Maiden toi Ed Hunter –kiertueensa Suomeen ja Helsingin Jäähalliin 20 vuotta sitten.

Kyseessä oli metallifanien suuresti odottama paluu, sillä yhtyeen riveissä nähtiin jälleen kuusi vuotta soolouralla viettänyt vokalisti Bruce Dickinson sekä lähes vuosikymmenen omia projektejaan työstänyt kitaristi Adrian Smith. Yhdessä he muodostivat Maidenin uuden kuusihenkisen kokoonpanon, joka on säilynyt muuttumattomana näihin päiviin saakka.

Alusta alkaen Iron Maidenille oli selvää, että paluu tehtäisiin myös uuden levyn merkeissä ja Ed Hunter –kiertue heinäkuusta 1999 alkaen merkitsi ainoastaan bändin uuden tulemisen esittelyä faneille sekä testiä kokoonpanon yhteiselle kemialle liveympäristössä. Kiertue promotoi samalla Ed Hunter -tietokonepeliä ja settiin valittiin fanien äänestämät kappaleet julkaisun soundtrackilta.

Helsinkiin rundi saapui 15.9.1999. Keikan lämmittelijänä toimi Megadeth, jonka juuri kiertueen alla julkaisema ”Risk”-levy oli entistä rohkeampi irtiotto kaupallisempaan suuntaan. Kitaristi Marty Friedman oli edelleen mukana, mutta rumpujen takana istui joitakin vuosia sitten edesmenneen Nick Menzan korvannut Jimmy DeGrasso. ”Risk” ei nostanut yhtyettä kaipaamalleen huippumenestyjän tasolle ja esitys Jäähallissa oli pahasti aneeminen. Mustaine mutisi lähes kaikki kappaleiden sanat epäselvänä puhelauluna, ja bändissä ei tuntunut olevan enää aitoa soittamisen iloa. ”Crush ’Em” -singlen kajahtaessa ilmoille bändi yritti turhaan saada virtaa uskonsa thrash veteraaneihin menettäneeseen yleisöön. Onneksi Megadeth nousi tästä ahdingosta, 17 vuotta myöhemmin näin yhtyeen Sweden Rockissa ja esitys oli kuin eri planeetalta.

Ed Hunter -kiertue muistutti paljon parasta aikaa käynnissä olevaa Legacy Of The Beast –kiertuetta. Keikka alkoi samalla tavalla “Aces High” –klassikolla ja sisälsi vanhat tutut suosikit “The Number Of The Beast”, “Hallowed Be Thy Name”, “The Trooper”, “Fear Of The Dark” sekä yhtyeen nimikappaleen. Mukana oli myös harvinaisempia valintoja kuten ”Powerslave”, ”Phantom Of The Opera”,Killers” sekä Blaze Bayleyn katalogista poimitut ”Futureal”, ”Man On The Edge” ja ”The Clansman”, jotka Dickinson tulkitsi monen yllätykseksi uudella voimalla ja vimmalla.

Heinäkuussa setissä oli vielä vaikuttanut Smithin ”Stranger In A Strange Land”, mutta kitaristin jouduttua perhesyistä poistumaan riveistä muutaman keikan ajaksi, biisi putosi listalta ja yhtyeen myöhempinä vuosina usein sivuun jätettyä ”Somewhere In Time” -levyä edusti Helsingissä vain tuttu singlevalinta ”Wasted Years”.

Tunnelma Jäähallissa oli katossa ja yleisö eli täysillä mukana jokaisessa sekunnissa. Tuntui kuin olisi ollut todistamassa jonkinlaista uudelleentulemisen rituaalia, joka yhdisti perinteiselle metallille vaikean vuosikymmen lopussa yhä genrelle uskolliset ystävät. Konsertti on metallimusiikin saralla yksi kaikkien aikojen parhaista, joita olen itse ollut todistamassa. Maiden oli jälleen nälkäinen ja halusi todistaa nousevansa uudestaan musiikkityylin terävimpään kärkeen.

Yhtye jatkoi kiertuetta vielä pari viikoa Helsingin esiintymisen jälkeen ja siirtyi sen myötä studioon. Ed Hunter- rundilta tehtiin joitakin livetaltiointeja ja ilmeisesti Helsingin keikka kuului kohokohtiin, sillä Suomessa taltioitu virallinen livenauhoitus ”Futureal”-kappaleesta ilmestyi seuraavana keväänä ”The Wicker Man” –singlen B-puolella.

Iron Maidenista tuöli uuden vuosituhannen kynnyksellä jälleen maailman johtavaksi metalliyhtyeeksi ja voittokulku jatkui. ”Brave New World” ilmestyi toukokuussa ja oli Rob Halfordin paluulevy ”Resurrectionin” ohella vuoden 2000 soitetuimpia levyjä. Voittokulku on jatkunut näihin päiviin saakka, mutta yhtye ei enää mahtunut tavallisiin jäähalleihin. Stadionit sekä areenat tulivat tutuiksi ympäristöiksi ja jonkinlainen läheisyys ja yhteenkuuluvuuden tunne joka 1990-luvun keikoilla oli käsinkosketeltavasti läsnä, väistämättä muutoksessa menetettiin.

Katso alta setti lehtileikkeitä, keikkaan liittyvää materiaalia, Bruce Dickinsonin ja Adrian Smithin haastattelu Jyrki-ohjelmasta, videomateriaalia Helsingistä sekä 15.9.1999 konsertista nauhoitettu ”Futureal”:

Iron Maiden Setlist Jäähalli, Helsinki, Finland 1999, The Ed Hunter Tour

Teksti, keikkamateriaalikuvat ja lehtileikkeet: Ville Krannila
Videot: Evil_Kurki & theironmaidenvault

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here