Europe – The Circus, Helsinki 28.9.2015

Kuva: Jutun yhteydessä mainittu yhtye/artisti/levy-yhtiö/tiedottaja ja/tai sen lähettämä lehdistö- tai promootiokuva
Kuva: Jutun yhteydessä mainittu yhtye/artisti/levy-yhtiö/tiedottaja ja/tai sen lähettämä lehdistö- tai promootiokuva

Maassamme useita kertoja vuosien aikana vieraillut hard rock-legenda Europe palasi jälleen syksyiseen Suomeen osana pitkään jatkunutta ”War Of Kings” kiertuettaan. Bändin toisen tulemisen jälkeen reilut 10 vuotta jatkunut ura on ollut kohtalaisessa nosteessa ja levyjen tasokin on pysynyt hyvänä. Bändi on myös pikkuhiljaa uudemmalla materiaalillaan siirtynyt lähemmäksi juuriaan ja melodisempaan suuntaan, minkä itse olen vastaanottanut ilolla.

Illan avaajana toimi 1970-luvun henkistä hard rockia vahvalla stoner-vivahteella veivannut Vintage Caravan. Trio jäi mieleen energisen live-esiintymisensä perusteella, ei niinkään erityisesti mieleen jäävien kappaleiden takia. Pääbändi kehui lämmittelijäänsä lavalla vuolaasti, ja kieltämättä oma viehätyksensä tämän kaltaisella juurevalla rockilla on.

10499298_464328750439641_608296137_n

Kaikki odottivat lavalle kuitenkin Europea. Heti ensitahdeista oli selvää, että jo viidenkymmenen paremmalla puolella vaikuttavat herrat eivät ole antaneet vuosien hidastaa tahtia. Joey Tempest on edelleen yksi vakuuttavimmista keulamiehistä tällä musiikin saralla, tosin nyt laulajan äänessä oli selvästi havaittavissa lievää karheutta, joka kuului välispiikeissäkin. Kitaristi John Norum oli myös hyvässä vireessä, ja herran soolotyöskentely on aina ollut korkeatasoista. Rytmiryhmä teki työnsä vakuuttavasti kuten aina ja jopa yleensä vessatauon tarjoileva rumpusoolo pidettiin kannuttaja Ian Hauglandin toimesta riittävän lyhyenä ja mielenkiintoisena.

Settilista tasapainoili mukavasti vanhan ja uudemman materiaalin välillä, pahemmin yllätyksiä tarjoamatta. ”War Of Kingsilta” bändi poimi itsevarmasti mukaan peräti seitsemän kappaletta. Vuoden 1991 ”Prisoners In Paradise”-levyltä olisin mieluusti kuullut enemmänkin biisejä kuin mainion ”Girl From Lebanonin” ja kuluneen balladi ”Carrien” sijasta olisi ollut hyvä tilaisuus iskeä kehiin loistava uudempi ”New Love In Town,” jota myös tällä kiertueella on soitettu. Kokonaisuutena setti toimi kuitenkin hyvin ja niin kuin aina Europen kaltaisen mittavan katalogin omaavan yhtyeen kanssa, kaikkiahan ei millään voi näissä ratkaisuissa miellyttää.

Yleisö ei uusille kappaleille kovin vahvasti lämmennyt, vaikka mm. rivakat ”Nothing To Ya” ja ”Days Of Rock’n’Roll” kuuluvat ehdottomasti Europen uran vahvimpiin esityksiin. Muutenkin fanit olivat setin alkupuoliskon ajan yllättävän passiivisia. Edes Tempestin klassiset edelliseen iltaan viittaavat Tampere-huutelut saaneet muutamaa eturivin innokasta lukuun ottamatta katsojia kunnolla mukaansa. Vanhat klassikot saivat odotetusti parhaimman vastaanoton ja konsertin loppupuolella soineessa ”Rock The Nightissa” lähti salista jo ääntäkin.

Itseoikeutetusti illan viimeisenä numerona ja ainoaksi jääneenä encorena kuultiin ”The Final Countdown,” joka sai Circuksen viimeinkin täydelliseen hurmioon. Maailman tunnetuimpiin kuuluva kasarihitti on kestänyt aikaa yllättävän hyvin ja yhtye tarjosi hienon lopetuksen illalle, yleisön palkitessa soittajat odotetusti illan kovimmalla huutomyrskyllä.

Aina eivät soundit ole Circuksessa korvia hivelleet, mutta nyt livemiksaus oli onnistunut ja kirkas tarvittavaa raskautta unohtamatta. Lievänä pettymyksenä merkille pantiin, ettei minkäänlaista merkkaritavara ollut Europelta tarjolla. Vintage Caravan sen sijaan innokkaasti seisoi kulmauksessa koko bändin voimin promotoimassa omaa tavaraansa. Pääasia eli illan musiikillinen anti oli kuitenkin onnistunut. Europen tekemisestä huokuu paitsi vuosikymmenten vankka ammattitaito, myös aito ilo tekemiseen ja toimivat henkilökemiat. Tätä voidaan pitää merkittävänä saavutuksena niin monien veteraaniyhtyeen hajottua sisäisiin ristiriitoihin. Keikan perusteella bändillä on vielä hyviä vuosia edessään. Hard rock-fanien kannattaa ehdottomasti tarkistaa Europen livekunto jatkossakin, mikäli yhtye saapuu lähiseudulle konsertoimaan.

Raportti: Ville Krannila
Kuvat: Ville Krannila ja Tomi Nousiainen-Gunnar

Settilista:

War Of Kings
Hole In My Pocket
Superstitious
Scream Of Anger
Last Look At Eden
Carrie
The Second Day
Firebox
Sign Of The Times
Praise You
The Beast
Vasastan
Girl From Lebanon
Ready Or Not
Nothin’ To Ya
Drum Solo
Let The Good Times Rock
Rock The Night
Days Of Rock’n’Roll
The Final Countdown

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here