Amorphis julkaisi ”Skyforger”-levyn 10 vuotta sitten

Amorphiksen toukokuussa 2009 ilmestynyt ”Skyforger”-albumi on täyttänyt pyöreät 10 vuotta.

Kyseessä oli bändin yhdeksäs levy ja tuttuun tyyliin sen tarinasta vastasi Pekka Kainulainen Kalevalaan perustuneilla lyriikoillaan. ”Skyforger” keskittyi nimensä mukaisesti Ilmarisen tarinaan. Albumi taltioitiin Sonic Pump –studioilla Helsingissä.

Digipack versio sisälsi bonuskappaleen ”Godlike Machine” ja itselläni on kuuluisa masterointivirheen johdosta kauppoihin päätynyt painos, jossa kappaleissa ”My Sun” ja ”Skyforger” äänenvoimakkuus laskee äkillisesti muutaman sekunnin ajaksi. Virhe korjatiin seuraavissa erissä.

“Silver Bride” julkaistiin levyn ensimmäisenä singlenä ja musiikkivideona ennen levyn ilmestymistä. Kappale ylsi singlelistan ykköseksi Suomessa ja ”Skyforger” teki myöhemmin saman levyjen puolella. Se palkittiin vuoden metallialbumina Emma-gaalassa vuonna 2010 ja myi kultaa Suomessa. Myös toinen sinkku ”From The heaven Of My Heart” sai suurta suosiota.

Levy sulatti yhteen Amorphikselle tuttuun tyyliin vaikutteita useista eri genreistä, melodinen death metal yhdistyy musiikissa folkiin ja vahvaan progressiiviseen ilmeeseen. Tomi Joutsenen liittymisen myötä esiin noussut uusi melodisen vahva ote on myös ”Skyforgerilla” vahvasti läsnä. Levyllä kuultiin jälleen eksoottisempia instrumentteja Ilkka Kahrin soittamien huilun ja saksofonin muodossa.

”Skyforger” on ”Eclipsen” (2006) jälkeen helpoimmin lähestyttävää Amorphista. ”Sampo”, ”Silver Bride” ja ”From The Heaven Of My Heart” kylpevät melodisessa rikkaudessa ja saivat ansaitusti vakiopaikan yhtyeen livesetissä.

Parhaat kappaleet löytyvät kuitenkin raskaan runnovasta ”Majestic Beastista” sekä jylhän moni-ilmeisestä nimibiisistä. ”Skyforger” jatkoi Amorphiksen luonnollista kehityskaarta kohti nykypäivän suosiotaan jatkuvasti kasvattavaa metallijättiläistä.

Teksti: Ville Krannila

Alta katseluun levyn kansitaidetta, musiikkivideot ”Silver Bride” ja ”From The Heaven Of My Heart” –kappaleista sekä livemateriaalia 10 vuoden takaa:

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here