Insomnium/Swallow The Sun/Mors Subita/Pressure Points @Areena Oulu, 22.10.2016

insomnium-1

Kotimainen metallijätti Insomnium julkaisi hiljattain albuminsa ”Winter’s Gate,” joka päätyi myös Suomen virallisen listan kärkeen. Kyseessä kuitenkaan ei ollut tavanomainen levy, sillä kokonaisuus sisälsi vain yhden kappaleen. Tavanomainen ei myöskään ollut Swallow The Sunin viime vuonna julkaisema tripla-albumi ”Songs From The North,” johon Tuska-kävijät saivat tutustua koko kolmen festaripäivän ajan. Tämän yhtyekaksikon kyytiin kun vielä lisätään oululainen Mors Subita ja Heinolasta saapunut Pressure Points, niin lopputulos oli taattu: paikalle saapuneet saivat todistaa Oulun Areenassa helvetin kovaa live-iltamaa.

Areenan lauteet korkannut Pressure Points suoriutui tontistaan erittäin vakuuttavalla esiintymisellä, mutta samalla hauskaa tuntui miehistöllä olevan. Kansaa ei lavan edustalle ollut kertynyt tässä vaiheessa kuin kourallinen ja kosketinsoittajan tervehdyksetkin saivat epäilyksen aikaan mikrofonin toimivuudesta ujohkon yleisön ollessa vain hiljaa. Allekirjoittaneelle bändin soitanta toimi huomattavasti paremmin livenä, johtuen varmasti miesten innostuneisuudesta ja settilistaan oli valikoitunut kohtuullisen maittava ja kitarapainotteinen biisivalikoima. Välissä basistia ja kosketinsoittajaa ei erottanut toisistaan, kun ukot hassuttelivat keskenään uhmaten akrobatian lakeja.

Ainoastaan Oulun keikalla osana tätä pakettia nähty Mors Subita sai lavalle hypätessään kiitettävän vastaanoton. Vaikka lattialla vielä väljää olikin, paikalle saapuneet innostuivat silminnähden yhtyeestä. Itselläkin takaraivossa kummitteli kesäinen Jalometalli-keikka, joka nosti bändin live-arvostuksen uusiin ulottuvuuksiin. Eikä tämäniltainen jäänyt todellakaan jälkeen kesän kuvioista, vaan bändi tarjoili vauhtia ja särmäkästä soitantaa innostuneelle yleisölle. Hieman jäi harmittamaan tietyissä kappaleissa laulun peittyminen musiikin alle valitsemani tontin kohdalla, mutta kokonaisuutena Mors Subita ansaitsee suuren kiitoksen illan esiintymisestä!

mors-subita-12

Illan pysäyttävimmät fiilikset sai aikaiseksi Swallow The Sun, joka aloitti settinsä akustisesti luoden erittäin seesteisen tunnelman Areenan valaistuksen tukiessa esitystä. Yleisöäkin oli ehtinyt jo paikalle varsin mittavasti tarkastamaan keikan antia. Yhtyeen tripla-albumin kakkoslevyltä kuultiin hienot kappalevalinnat, joista albumin nimikkobiisi sai toimittajan ihokarvat nousemaan pystyyn. Särön astuttua kehiin tunnelmaan hiljentynyt yleisökin sai kohotettua nyrkkinsä kohti kattoa. Tämän myötä ei jäänyt epäselvyyttä, etteikö Swallow The Sun pystyisi iskemään tiskiin myös menevämpää metallia.

swallow-the-sun-6

swallow-the-sun-yleiso-2

Pääesiintyjä Insomnium aloitti urakkansa esittämällä uutukaisensa kokonaisuudessaan, ja ”Winter’s Gate” olikin hienosti jaksotettu ajatellen live-tilannetta. Yleisölle suunnitelma tuntui uppoavan varsin mallikkaasti ja monet sarvet löysivät tiensä yläilmoihin osoittamaan arvostusta bändin tuoreimmalle tulokkaalle. Miehistä huomasi positiivisessa mielessä, että kyseessä on kiertueen päätöskeikka. Ja vaikka uutukainen tarjoili kuuntelijoilleen kiistatonta mahtavuutta, niin eivät vanhatkaan biisit jääneet huomiotta. Kappaleeseen ”Where The Last Wave Broke” saatiin lavalle myös vahvistusta arviolta 0,7 litran verran, sekä Pressure Pointsista tuttu Kari Olli toi oman mausteensa keitokseen. Viimeistään encorena kuullut ”While We Sleep” ja ”Weighed Down With Sorrow” saivat Areenan yleisön täysin liekkeihin.

insomnium-15

insomnium-20

Loppujen lopuksi lokakuinen metalli-ilta oli erittäin onnistunut, vaikka luolamiehen nouseva kuume asetti illalle omat haasteensa. Äänimaailmaltaan ja tunnelmaltaan ilta jäänee monen paikalla olleen mieliin pitkäksi aikaa ja rohkenen sanoa, että kyseessä oli yksi parhaimpia settejä pitkiin aikoihin. Paikkana Areena on kohtuullisen tuore, mutta tämän illan perusteella puitteet luovat uskoa myös tuleviin Oulun keikkoihin. Suuret kiitokset bändeille, järjestäjille ja paikalla olleille työntekijöille!

Raportti ja kuvat: Jarno Saarinen © Metalliluola

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here