Black Sabbath jättänyt jäähyväiset: katso videoita päätöskeikalta

MAINOS:Heavy Metallin esi-isä Black Sabbath on päättänyt lähes 50 vuotta kestäneen uransa viimeisiin konsertteihin yhtyeen kotikaupungissa Birminghamissa.

Ozzy Osbourne, Tony Iommi ja Geezer Butler ovat näin sulkeneet Black Sabbath-kirjan reilun vuoden kestäneen ”The End”-kiertueen osalta. Musiikin tekemistä Sabbath-miehillä ei kuitenkaan ole aikomusta lopettaa ja kaikilla jäsenillä ensimmäistä kertaa jo 25 vuotta sitten eläköitymässä ollutta Ozzy Osbournea myöten on suunnitelmissa soolomateriaali.

Huolimatta fanien toiveista ja viimeiseen asti velloneista huhuista, alkuperäistä rumpalia Bill Wardia ei nähty enää päätöskonserteissa mukana. Hänen paikkansa otti Ozzy Osbournen sooloyhtyeestä tuttu Tommy Clufetos. Black Sabbath esiintyi viimeistä kertaa Suomessa viime heinäkuussa Monsters Of Rock-tapahtumassa Helsingin Kaisaniemessä.

Butler, Iommi, Osbourne sekä Ward perustivat alunperin nimellä Earth tunnetun bändin vuonna 1968 blues- ja jazz-improvisaation pohjalle. Pian soundi muovautui raskaammaksi ja uusi yhtyeen nimi otettiin kauhuelokuvasta. Vuonna 1970 ilmestyneen debyyttialbumin ”Black Sabbath” katsotaan aloittaneen heavy metal genren ja vaikka levy on vahvasti bluespohjainen, Tony Iommin kitarariffit olivat raskaudessaan vallankumouksellisia ja Ozzyn ääni tuntui kumpuavan kauhufilmeistä.

1970-luvulla Black Sabbath sai aikaan laajoja protesteja ja yhtye nimettiin satanisteiksi, vaikka loistavalta ”Master Of Reality”-levyltä löytyi jopa suora gospel-kappale ”After Forever.” Black Sabbath ei ollut vain raskaudessaan ainutlaatuinen vaan levyiltä löytyi monipuolisia tunnelmia balladien kuten ”Solitude” sekä ”Planet Caravan” muodossa.

Bändin ulkonäkö vastasi jossain määrin syntynyttä imagoa: tummat vaatteet, Ozzyn tatuoinnit sekä suuret teräsristit kaulassa toivat mieleen varjot auringon sijasta. Suuri osa Sabbathin materiaalista kertoi kapinoinnista hylkäystä ja yksinäisyyttä vastaan, massojen manipulointi oli vahvasti läsnä Geezer Butlerin sanoituksissa. Jopa yleensä yhtyeen diskografian loppupäästä arvoasteikosta löytyviltä ”Technical Ecstasy” sekä ”Never Say Die”- levyiltä on aistittavissa vahvaa kapinahenkeä ja yksilön taistelua suurempaa entiteettiä vastaan.

Vuonna 1979 Ozzy Osbourne jätti yhtyeen ja hänet korvasi Rainbow-vokalisti Ronnie James Dio. Alkoi aikakausi, jossa lukuisat jäsenistönmuutokset veivät huomion ajoittain loistavana jatkuneesta musiikista. Dion kanssa yhtye teki ”Heaven And Hell” sekä ”Mob Rules”- albumit, jotka olivat hyvin erilaisia teoksia verrattuna Sabbathin alkuvuosien tuotantoon, mutta kiistattomia klassikoita tästä huolimatta. Yhdistävänä tekijänä oli Tony Iommin tunnistettava kitara, joka on säilynyt etualalla musiikissa läpi vuosien. Myöhemmin Tony Martinin kanssa Iommi sävelsi Sabbathille vähemmän tunnettuja, mutta yhtälailla erinomaisia metallikappaleita kuten “Headless Cross,” “When Death Calls” sekä “Cross Of Thorns”.

Parin yksittäisen reunion-konsertin jälkeen alkuperäinen kokoonpano palasi yhteen vuonna 1997 ja on viimeisten 20 vuoden aikana kiertänyt ympäri maailman sekä tehnyt vielä yhden studioalbumin ”13” (2013). Välissä toki Sabbath palasi yhteen usean vuoden ajaksi Ronnie James Dion kanssa nimellä Heaven & Hell. Ozzyn ja Iommin terveysongelmat tekivät lähestyvästä ”The End”- kiertueesta väistämättömän ja päätös lopettamisesta ei tullut yllätyksenä faneille. Ilmassa on silti vahva kaihon tunne ja jälleen pohdittavana se, kuka näiden jättiläisten paikan pystyy ottamaan? Ei kukaan, eikä ole tarkoitustaan. Black Sabbath ja ”Black Sabbath” kaikui ukkosen sekä kaatosateen säestämänä ensimmäistä kertaa levylautaselta samalla tehokkuudella vain kerran. Metallissa, jossa viimeisen 50 vuoden aikana läpi käyty lukuisia muutoksia ja monen eri genren valtakausia, Black Sabbath on pysynyt ja seisonut vahvana. Tony Iommin riffi vuodelta 1970 ja vuonna 2017 kertoo kaiken olennaisen. Se on matka jonnekin syvälle, paikkaan jossa heavy metal koskettaa yhä tavalla jota mikään muu musiikin muoto ei pysty tekemään.

Teksti: Ville Krannila

RIP Black Sabbath 1969-2017.

Katso videoita Black Sabbathin jäähyväisistä Birminghamista 4.2.2017 alta:

Settilista:

Black Sabbath
Fairies Wear Boots
Under The Sun/Every Day Comes And Goes
After Forever
Into The Void
Snowblind
War Pigs
N.I.B.
Hand Of Doom
Supernaut/Sabbath Bloody Sabbath/Megalomania
Rat Salad
Iron Man
Dirty Women
Children Of The Grave
Encore:
Paranoid

Profiili | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.