Iron Maidenin ”Killers” tänään 35 vuotta

Iron_Maiden

Iron Maidenin järjestyksessä toinen studioalbumi ”Killers” täyttää tänään 35 vuotta. Se oli aikanaan kitaristi Adrian Smithin ensimmäinen esiintyminen yhtyeessä, ja vokalisti Paul D’Annon osalta viimeinen. Levy ilmestyi 2.2.1981 Englannissa ja seuraavana kesänä Amerikassa. Maiden aloitti levyllä myös yli 10 vuotta kestäneen yhteistyön tuottaja Martin Birchin kanssa. Levyn kappaleet olivat yhtyeelle aikanaan tuttua tavaraa, sillä paria poikkeusta lukuun ottamatta niitä oli veivattu livenä jo pidemmän aikaa ennen nauhoituksia.

Monien mielestä paras materiaali oli jo käytetty bändin debyytille, mutta ”Killers” toi esiin oman kokonaisuutensa, jolla on edelleen vankka kannattajakuntansa. Lähes kokonaan Steve Harrisin kirjoittamalla levyllä on poikkeuksellisesti kaksi instrumentaalia ”Genghis Khan” sekä avauksena kuultava ”The Ides Of March.” Varsinainen aloitusbiisi onkin levyn tunnetuimmaksi vedoksi noussut ”Wrathchild,” joka ainoana ”Killersin” kappaleena on säilynyt lähes jokaisen Maiden-kiertueen settilistassa. Biisi oli julkaistu jo vuoden 1979 ”Metal For Muthas”- kokoelmalla selvästi raaempana versiona. Paul D’Anno sai sävellyskrediitin albumin nimikappaleeseen, jonka murhaajan tarinaa hienosti luotaava sovitus nosti sen ansaitusti myös yhdeksi Maidenin historian kohokohdaksi. Singlenä julkaistu ”Purgatory” puolestaan vakuutti loistavilla kitaramelodioillaan ja sinkun kansikuva osoitti Eddien alkaneen muuntautua entistä hirviömäisempiin mittasuhteisiin.

killers01

Levyn jenkkiversio sisälsi bonuskappaleen ”Twilight Zone”, joka julkaistiin singlenä maaliskuussa 1981. Menestys oli kohtalainen eli sija 34 saatiin listoilla haltuun. Biisi oli Harrisin ja Dave Murrayn käsialaa. Kappale on mukana myös albumin myöhempinä vuosina julkaistuilla albumin remasteroiduilla versioilla.  Monessa mielessä ”Killers” oli vedenjakajalevy Iron Maidenille. Paul D’Anno sai väistyä kesken seurannutta kiertuetta ja tilalle tullut Bruce Dickinson vei yhtyeen musiikkia uusiin ulottuvuuksiin. Vuoden 1982 ”The Number Of The Beast” räjäytti pankin yhtyeelle, mutta merkitsi samalla bändin jopa punkmaisen kauden loppua. Yhä edelleen fanit kiistelevät siitä oliko todellinen Iron Maiden se, joka ”Killersillä” lauloi verenhimon tyydyttymisestä vai se joka vain vuotta myöhemmin vannoi pedon lukuun itsensä areenoiden johtotähdeksi. Vai molemmat? Joka tapauksessa ”Killers” kiertueella Iron Maiden lämmitteli Judas Priestiä ja jo vuoden 1983 ”World Piece” rundilla esiintyi päätähtenä New Yorkin Madison Square Gardenissa kymmenille tuhansille faneille. Bändi nousi supertähteyteen ennätysajassa. Epäluotettavan D´Annon vetämänä tätä tuskin olisi tapahtunut. Samalla kuitenkin yhtye kasvoi ja kehittyi ulos Lontoon East End-vaikutteisesta juurekkuudestaan.

Teksti: Ville Krannila

ironmaidenkillers

Lue Metalliluolan arvio ”Killers” levystä linkistä. Mikä on oma mielipiteesi levystä? Vieläkö kokonaisuus toimii 35 vuotta julkaisunsa jälkeen?

Katso alta kuva- ja videomateriaalia Iron Maidenin ”Killers” aikakaudelta:

Kommentit

kommentit