Scorpionsin ”In Trance” tänään 40 vuotta

scorpions1975

Scorpionsin uran kolmannen albumin ”In Trancen” julkaisusta on tänään kulunut tasan 40 vuotta. Levy esitteli aikanaan ensimmäistä kertaa yhtyeen edelleen käytössä olevan logon ja oli ensimmäinen monista yhtyeen kohua aiheuttaneista levynkansista. Kannen alkuperäisessä versiossa mallin rinta oli selkeästi näkyvissä, kun myöhemmistä painoksista se piilotettiin. Naisen pitelemä valkoinen Stratocaster-kitara kuului Uli Jon Rothille, ja kyseistä soittopeliä kitaristi hyödynsi kaikilla tulevilla Scorpions-albumeillaan.

scorpions2

Myös musiikillisesti ”In Trance” poikkesi sitä edeltäneistä ”Lonesome Crowsta” ja ”Fly To The Rainbowsta.” Painopiste oli siirtynyt yhä enemmän hard rockiin ja lyhyempiin selkeämpiin kappalekokonaisuuksiin, vaikka Rothin suosimat progressiiviset elementit olivat yhä mukana keitoksessa. Tuottaja Dieter Dierks tuli niinikään kuvioihin tälle levylle, ja osaltaan avasi tietä tulevalle Scorpionsin menestyskaavalle.

”Dark Lady” ja ”Sun In My Hand” olivat Rothin sävellyksiä, joissa mies myös lauloi. Kappaleista on aistittavissa vahvat Jimi Hendrix vaikutteet. Myös ”Evening Wind” kuulostaa vielä hyvin paljon edellisen levyn materiaalilta. Nimibiisi, ”Living And Dying” sekä tarttuva ”Robot Man” puolestaan erottuivat melodisina Rudolf Schenkerin ja Klaus Meinen yhteistöinä. Klassikoksi tältä levyltä on noussut esiin erityisesti nimikappale ”In Trance,” joka Klaus Meinen mukaan kertoi biletyselämän luomista illuusioista. Biisi oli ensimmäisiä Scorpionsin voimaballadiesityksiä, joista tulisi myöhemmin yhtyeen tavaramerkki. Sävellyksellisesti kahden ääripään välillä alkoi tällä levyllä selvä vastakkainasettelu, joka muutaman vuoden kuluessa johtaisi Rothin poistumiseen bändistä.

Harmillisesti ”In Trance” muiden varhaisten Scorpions-levyjen tapaan ei ole saanut arvoistaan remasterointia, ja tulevasta suuresta yhtyeen uudelleenjulkaisu kampanjasta se on jälleen jätetty pois. Ranskalaisen Axe Killerin tuplapainos, jossa mukana on myös ”In Trancea” seurannut ”Virgin Killer” lienee jo aikoja sitten deletoitu. Tuorein normaali digitaalinen painos on 1990-luvun alusta, ja keräilijä voikin joutua saalistamaan japanilaisia julkaisuja joita on viimeisen 10 vuoden aikana tästäkin levystä ilmestynyt useampia.

Teksti: Ville Krannila

Katso ”In Trance” levyn eri julkaisuja alta:

Katso Scorpionsin esitys kappaleesta ”In Trance” Wackenista vuodelta 2006. Mukana lavalla olivat Uli Jon Roth sekä Michael Schenker:

Rothin sävellys ja albumin avausraita ”Dark Lady” kuunneltavissa alta:

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here