Iron Maidenin Janick Gers tänään 60 vuotta

Iron Maidenissa jo 27 vuotta soittanut kitaristi Janick Gers täyttää tänään 60 vuotta. Gers korvasi aikanaan 1980-luvun lopussa yhtyeestä ongelmien vuoksi poistuneen Adrian Smithin. Liittyessään maailman suurimpaan heavy metal-instituutioon Janick soitti Bruce Dickinsonin vuoden 1990 ”Tattoeed Millionaire”-levyllä ja seuranneella kiertueella, jonka kautta mies sai jalkansa myös Maidenin oven väliin.

Gersin vuonna 1990 julkaistu Iron Maiden-debyyttilevy ”No Prayer For The Dying” oli hyvin erilainen tuotos verrattuna yhtyeen 1980-luvun mahtipontisempaan materiaaliin sekä tuotantoon. Likaisempi ja rock-henkisempi musiikki jakoi fanikuntaa ja saman teki tätä seurannut ”Fear Of The Dark”, johon Gers teki ensimmäiset sävellyksensä. Albumin avausraita, vihainen ”Be Quick Or Be Dead” sekä Maidenin mittapuulla melko erilaisia latuja kulkenut balladi ”Wasting Love” olivat molemmat Gersin käsialaa. Monet eivät mieltyneet uuden soittajan rock-vaikutteisempaan soittotyyliin ja aktiiviseen lavaliikkumiseen, mutta yhteispeli Dave Murrayn kanssa toimi kuitenkin hyvin ja bändin itsensä mukaan Janick toi lavaesiintymiseen uutta energiaa.

1990-luvun loppupuoliskolla Dickinsonin lähdettyä bändistä Gers teki synkälle ”The X-Factorille” usean biisin, mutta jostain syystä tätä seuranneella ”Virtual XI”-levyllä ainoastaan päätösballadi ”Como Estais Amigos” on kitaristin tuotantoa. Smithin ja Dickinsonin palattua Maideniin vuonna 1999 Gers jäi yhtyeeseen, josta tuli nyt kolmen kitaristin muodostama kokoonpano. 2000-luvun Maiden-levyille Gers on kirjoittanut jokaiselle muutamia kappaleita, yleensä yhteistyössä Steve Harrisin kanssa. ”Brave New Worldin” loistava ”Ghost Of The Navigator, ”Dance Of Death” -levyn sekä uusimman ”The Book Of Souls”-kiekon nimiraidat ja vuoden 2006 ”The Legacy” ovat parhaita esimerkkejä Janickin sävellystaidosta. Hänen soolotyylinsä ei ole niin melodinen kuin Smithin tai Murrayn, mutta Gersin sävellykset ovat usein levyn tarttuvimpia. ”Brave New Worldin” singlenäkin ilmestynyt ”Out Of The Silent Planet” voisi tyyliltään hyvin olla Adrian Smithin kappale ”Somewhere In Time”-klassikolta, mutta krediiteissä on Janickin nimi.

Gers yhdistetään useimmiten Iron Maideniin, mutta kitaristin musiikillinen historia yltää 1970-luvulle, jolloin hän liittyi NWOBHM-eturintamassa taistelleeseen White Spiritiin, ja debytoi yhtyeen samannimisellä albumilla vuonna 1980. Suurempaan tietoisuuteen Gersin toi vaikutus Deep Purple-vokalisti Ian Gillanin yhtyeessä vuodet 1981–1983 ja oli mukana edelleen nostalgista suosiota nauttivilla levyillä ”Double Trouble” ja ”Magic”. 1980-luvulla mies keskittyi opiskeluihin soittaen samalla Gogmagog-bändissä entisen Iron Maiden-keulamiehen Paul D’Annon kanssa. Myöhemmin Gers teki hetken töitä Marillion-laulaja Fishin kanssa ennen liittymistään Dickinsonin sooloyhtyeen kautta Iron Maidenin kelkkaan.

Kitaristina Gers suosii Fender Stratocasterin klassikkomalleja ja vaikuttajikseen hän on nostanut Ritchie Blackmoren, Jeff Beckin sekä Rory Gallagherin. Mielenkiintoisena yksityiskohtana Gers on Adrian Smithin paluun jälkeen soittanut edelleen livenä joitain Smithin alun perin levyttämiä sooloja esimerkiksi biiseihin ”Hallowed Be Thy Name” ja ”Revelations”.

Teksti: Ville Krannila

Onnittelut Janickille 60-vuotispäivän johdosta! Katso alta Gersin parhaita esityksiä Iron Maidenissa ja muun uran varrelta:

Kommentit

kommentit