Dark Sarah & Crimson Sun @On The Rocks, Helsinki 7.8.2020

Lähes viiden kuukauden piinaavan konserttitauon jälkeen päästiin vihdoin palaamaan hieman isompien keikkojen pariin ainakin hetkeksi.

Keikkaviikonloppuna hevikonserteista ja festivaaleista oli jopa ylitarjontaa, kun On The Rocksin tapahtuman kanssa päällekkäin juhlittiin ainakin Joensuun Rock In The Cityssä, Tampereen Viikinsaaren SaariHelvetissä sekä Liedon SmugglerRokissa. Oli suorastaan mykistävä kokemus kuulla taidokasta livemusiikkia, nähdä tuttuja ja nauttia täysin siemauksin.

Huomattuani kotimaisten Dark Sarahin ja Crimson Sunin esiintyvän yhdessä, oli paikalle lähdettävä. Nämä sinfonisen metallin yhtyeet ovat genressään Suomen kärkikastia, loihtien kerta toisensa jälkeen kauniimpia melodioita, tarinallisia lyriikoita sekä hienoja kokonaisuuksia.

Yhtyeitä oli saapunut katsomaan Helsingin On The Rocksiin varovasti arvioituna noin sata kuulijaa. Keikalle oli myynnissä myös stream-lippuja, jolloin yhtyeiden ystävät ympäri maailman pystyivät seuraamaan ainutlaatuista Dark Sarahin ”Grim” -levynjulkaisukonserttia.

Pidän Crimson Sunin musiikista, mutta tällä keikalla bändi ei oikein ollut parhaimmillaan. Haminasta ponnistava yhtye avasi illan hieman epävarmalla esiintymisellä settilistan painottuessa vuonna 2020 julkaistun ”Fates”-albumin kappaleisiin. Sini Seppälän ääni ei jaksanut kantaa odotetulla tavalla, vaan jotain jäi puuttumaan. Soundit keikalla olivat jostain syystä melko suttuiset ja puuroiset, mutta arvelen, että striimistä keikkaa seuranneilla ei välttämättä samanlaista ongelmaa ollut.

Crimson Sun soitti alkuun kolme kappaletta tuoreimmalta albumilta, ”The Beast Within”, ”Virtual Reality” sekä ”Fate Of Nora”, joiden jälkeen oli vanhemman ”Towards The Light” -kappaleen vuoro. Näin Crimson Sunin lavalla ensimmäisen kerran Epican lämmittelijänä Helsingin Tavastialla vuonna 2017 ja erityisesti kyseinen raita jäi tuolloin positiivisesti mieleen. Nyt biisin tulkinta jäi valitettavan latteaksi, eikä yhtye onnistunut saamaan aikaan samanlaista fiilistä kuin aiemmin.

Useamman demon ja EP:n jälkeen julkaistulta debyyttialbumilta ”Towards The Light” lohkaistiin myös kappale ”Memories Burning”, joka noin seitsemän minuutin mitassaan toimi hienosti hieman rauhallisempana tunnelmapalana. ”Fates”-kakkosalbumin pariin palattiin vielä kolmen kappaleen ajaksi yhtyeen esittäessä ”Trailblazer”,We Are One” ja ”Essence Of Creation” -vedot, joista sinkkulohkaisu ”We Are One” erottui edukseen.

Lopputahdit niitattiin todella onnistuneen ”Awaken”-kappaleen tahdissa ja tunnelma salissa alkoi sähköistyä.

Dark Sarahin musiikki on kunnianhimoista ja moniulotteista, ja käsite elokuvallinen metalli kuvaa sitä erityisen hyvin. Yhtye onnistui solmimaan levytyssopimuksen jättimäisen Napalm Recordsin kanssa, joten hyvää on lupa odottaa myös jatkossa.

Dark Sarahin kolme ensimmäistä albumia muodostivat ”The Chronicles” -konseptialbumitrilogian, joita seuraa yhtyeen juuri julkaistu neljäs pitkäsoitto ”Grim”. ”The Chronicles” -trilogia kertoo Sarahista ja hänen pahasta alter egosta Dark Sarahista. Myös ”Grim” on konseptialbumi kertoen uutta kauhu-, taika- ja fantasiatarinaa kuvitteellisessa Grimin kaupungissa, jonka Luna pelastaa Mörk-hirviön kynsistä.

”My Name Is Luna” käynnisti pääesiintyjän konsertin esitellen Dark Sarahin nykyisen aikakauden tarinankerronnan uuden päähenkilön, Lunan. ”The Chosen One” esitettiin maagisesti täyttäen On The Rocksin salin silkasta ilosta ja riemusta.

”Grim”-albumin parissa jatkettiin vielä soittamalla singlet ”Illuminate” ja ”Melancholia”. Yleisö tiesi hyvin, mitä olivat tulleet kuulemaan ja kappaleet toimivat odotetusti settilistan uutukaisina.

”Little Men” yhtyeen “The Puzzle” -albumilta esitettiin riemukkaasti, jota seurasi rauhallinen ja tunnelmallinen tuore ”Iceheart”. ”Behind The Black Veil” -julkaisun pariin päästiin ilkeällä ”Evil Roots” -tarinalla.

”Wheel” oli hieman yllättäen ainoa ”The Golden Moth” -albumia edustanut kappale. Erityisesti kyseiseltä levyltä tuttu laulaja JP Leppäluoto ei enää vaikuta yhtyeessä, vaikka hän vierailee yhden kappaleen verran myös juuri julkaistulla uusimmalla albumilla. Leppäluodon poissaoloa ei juuri huomannut ex- Amberian Dawn -solisti Heidi Parviaisen säkenöidessä lavalla muun yhtyeen soittaessa taidokkaasti taustalla.

”All Ears!” -kappale sai On The Rocksin yleisöön jälleen vauhtia. Parviaiselle tuotiin kappaleen ajaksi musiikkivideolla näkyvä hattu ja biisi soitettiin läpi vaikuttavalla intensiteetillä jääden korvamatona soimaan päähän.

”Memories Fall” ja ”The Hex” etenivät vastustamattomasti Parviaisen äänen noustessa yhä korkeammalle ja korkeammalle. Yhtye poistui lavalta kappaleen päätteeksi, sekä live- että streamyleisö jäivät janoamaan jatkoa.

Jatkoa saatiin kolmen encorebiisin muodossa, kun yhtye kajautti ilmoille valtaisat ”Ash Grove” ja ”Silver Tree” -kappaleet. Delainin keulanainen Charlotte Wesselsin kanssa äänitetty ”Aquarium” oli odotettu lopetus, ollen joka ikinen kerta yhtä vaikuttava teos.

Dark Sarah muuttui uusimman ”Grim”-albumin myötä sekä musiikillisesti, että tarinallisesti ehdottomasti parempaan suuntaan. Yhtyeen julkaisut ovat erityisiä ja Lunan tarinasta on tulossa vähintään kaksiosainen. Kappaleet liittyvät toisiinsa loogisella tavalla ja kokonaisvaltaisen kokemuksen saa musiikin kuuntelun lisäksi lukemalla albumien tarinat sekä katsomalla näyttävät musiikkivideot.

Dark Sarah esitti Helsingin lauantai-illassa niin vivahteikkaan, vahvan ja ennen kaikkea mielenkiintoisen esityksen, että sillä hätyytellään historiankirjoihin jäävän vuoden parhaan konsertin titteliä.

Illan kruunasi mukava juttutuokio bändin jäsenten kanssa. ”Grim”-albumia myytiin sekä cd- että tuplavinyyliversiona ja molemmat tarttuivat mukaan nimikirjoitusten kera. Yhtyeellä oli tarjolla musiikin lisäksi poikkeuksellinen määrä kaunista myytävää esimerkiksi erilaisten korujen, kirjojen, hunajan sekä mehiläisvahan muodossa.

Ilta todisti jälleen, että musiikki on parhaimmillaan livenä. Toivotaan, että maailmanlaajuinen pandemia helpottaisi edes hiukan ja metallinnälkäiset toverit pääsisivät nauttimaan keikoista jatkossa ympäri maailman.

Kiitos Dark Sarah, kiitos Crimson Sun. Nähdään keikoilla!

Teksti: Riku Juutilainen
Kuvat: Hannu Juutilainen ©Metalliluola

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here