Tobias Sammet’s Avantasia @Gasklockorna, Gävle 13.7.2022.

MAINOS:Tobias Sammetin johtaman Avantasian kesäkiertue ei ole kaikilta osin sujunut aivan saumattomasti ja erinäisiä ongelmia on jouduttu ratkomaan usealla keikkapaikalla.

Keikat Tampereella ja Oulussa menivät lievästi pieleen osan matkatavaroista hävittyä Euroopan lentokenttäkaaokseen. Myös keikkapaikoilla ilmeni teknisiä ongelmia ja 90 minuutin pituiseksi suunniteltuja settejä jouduttiin aloituksen myöhästyttyä lyhentämään molemmilla paikkakunnilla. Tämä oli suuri harmi, sillä sen verran harvinaisesta Suomen vieraasta oli kyse. Täyden Avantasia-konsertin nähdäkseen oli siis matkustettava esimerkiksi Ruotsiin.

Ongelmia riitti kuitenkin myös ennen Gävlen showta. Yhtyeen lento Norjasta Ruotsiin peruttiin ja pitkä bussimatka oli ainoa mahdollisuus suoriutua keikkapaikalle. Aikataulusyistä kokoonpanon vakiolaulajiin kuuluva Jorn Lande joutui jättäytymään kyydistä pois.

Gävlen konsertti järjestettiin erilliskonserttina päivää ennen kolmepäiväistä Gefle Metal Festivalia ja illan lämmittelybändeinä toimivat ruotsalainen Bloodbound, sekä maaotteluhengessä Suomen edustajana ollut Battle Beast.

Juuri ennen Bloodboundin ilmoitettua aloitusaikaa helteisen päivän jälkeinen sadekuuro tavoitti alueen, tuoden mukanaan jopa vaarallisen voimakkaaksi yltyneitä tuulenpuuskia. Konsertin aloitusta siirrettiin tunnilla ja lavarakennelmaa purettiin tuulivahinkojen välttämiseksi. Myräkkä oli ohi yhtä nopeasti kuin alkoi ja bändit pääsivät lavalle kauniissa kesäsäässä. Varotoimenpiteenä Bloodbound ja Battle Beast joutuivat esiintymään ilman lavan taustakangasta idyllisen ruotsalaisen kesämaiseman edessä. Illan aikataulussa oli onneksi väljää, joten kaikki yhtyeet saivat esitettyä suunnitellun pituiset keikat.

Avantasian riveistä puuttui siis Jorn Lande, mutta positiivisena asiana nyt mukaan oli palannut alkukiertueen ajan koronaa sairastanut Herbie Langhans. Lauluvoimaa Avantasiassa riittää, sillä Sammetin ja jo mainitun Langhansin lisäksi lauluvastuuta jakoivat Ronnie Atkins, Eric Martin, Ralf Scheepers, Bob Catley, Adrienne Cowan sekä Ina Morgan. Oman lauluvuoronsa sai myös kitaristi Oliver Hartmann.

Illan settilistan ja kappaleiden laulajat voi katsoa täältä.

Landen bravuurinumero ”The Scarecrow” oli aiheuttanut yhtyeelle päänvaivaa, mutta tätä klassikkoa ei haluttu pudottaa setistä. Kertomansa mukaan Sammet kiersi laulajat läpi kysyen, kuka haluaa hoitaa homman? Lopulta Pretty Maids -vokalisti Ronnie Atkins otti haasteen vastaan ja suoriutui tehtävästä kiitettävästi.

Avantasian 2 tuntia 15 minuuttia kestänyt show täytti kaikki odotukset ja pimenevässä illassa yleisölle tarjottiin klassikoiden ohella myös tuoreen ”The Moonflower Society” -sinkkujulkaisun ensiesitys.

Tässä illan kuvagalleriat.

Bloodbound

Battle Beast

Avantasia

Teksti ja kuvat: Hannu Juutilainen ©Metalliluola

+ artikkelit

Perinteisen raskaan rockin ja melodisen metallin ystävä. Livekeikkojen ja (vinyyli)levymusiikin suurkuluttaja. Musiikin ohella vapaa-aikaan kuuluvat viskiharrastus ja frisbeegolf. Kamera on mukana keikalla kuin keikalla.