Tobias Sammetin johtama sinfoninen metalliooppera Avantasia saapui viimein suurien lavasteiden kera omalle keikalle Suomeen ”Here Be Dragons” -albumin maailmankiertueensa tiimoilta.
Helsingin jäähallin Black Boxiin sovitettua esitystä saapui seuraamaan arviolta pari tuhatta eeppisen ja melodisen power metallin ystävää.
Avantasia on vieraillut Suomessa aiemmin useaan otteeseen ainoastaan festivaaleilla. Nyt koettu ilta oli jo Avantasian viides kerta Suomessa ja neljä aiempaa esitystä oli Tuska 2016 (Helsinki), Sauna Open Air 2022 (Tampere), Rock In The City 2022 (Oulu) ja Hellsinki Metal Festival 2024 (Helsinki).
Ainutlaatuisena biisinkirjoittajana tunnustetun Sammetin visionäärinen näkemys voimametallista on kerännyt ylisanoja niin faneilta kuin kriitikoilta kautta maailman. Genrensä uraauurtavana lippulaivana ja useista vierailevista laulajistaan tunnettu Avantasia on 25-vuotisen uransa aikana tahkonnut satoja miljoonia striimejä, palkintoja ja lukuisia loppuunmyytyjä kiertueita kaikilla mantereilla sekä pääesiintymisiä suurimmilla festivaaleilla, vakiinnuttaen bändin paikan kansainvälisen metallimaailman huipulla.
Sukupolvensa menestyneimpiin saksalaisyhtyeisiin kuuluva Avantasia on julkaissut kymmenen studioalbumia, jotka ovat nousseet listojen kärkeen ympäri maailmaa. Avantasia oli alun perin tarkoitettu vain Edguy-laulaja Sammetin kertaluonteiseksi tupla-albumikonseptiksi Edguyn ollessa pääbändi, mutta myöhemmin Avantasia koottiin uudelleen uusien muusikoiden kanssa jatkuen jatkuvana projektina.
Avantasia teki kesällä 2008 festivaalikiertueen, jonka oli tarkoitus olla projektin ainoa live-esiintyminen, mutta ryhmä on jatkanut esiintymisiä useiden vierailevien laulajien kanssa vuodesta 2010 lähtien. Avantasian historian ensimmäisistä keikoista julkaistiin livetallenne ”The Flying Opera – Around The World In 20 Days”, jota suosittelen lämpimästi.
Sammet hehkutti odottavia tunnelmiaan ennen kiertuetta:
”Olen täynnä energiaa, enkä malta odottaa että pääsemme esittämään uuden albumin kappaleet livenä! Suuntaamme julkaisun jälkeen isolle Euroopan-kiertueelle täysin uuden show’n saattelemana. Luvassa on uuden materiaalin ja klassikoiden lisäksi joitain harvinaisuuksia, ja koko komeus tarjoillaan Avantasian historian upeimmalla lavashow’lla höystettynä”.
Keikalla ei ollut lämppäriä ja päästiin suoraan asiaan. Valtavan Avantasia-lakanan tippuessa helmikuussa 2025 julkaistun ”Here Be Dragons” -albumin avausraita ”Creepshow”-pärähti käyntiin ja juhlat olivat valmiina alkamaan.
”Creepshow” on täydellinen single. Se on lyhyt, koukuttava sekä riehakas – häpeilemättömän suoraviivainen anthem joka potkii perseelle. Vaikka kappale voikin tuntua paluulta vanhan kirjoitustyylin pariin, saimme mielestäni tehtyä siitä täysin Avantasian pirtaan sopivan”, Sammet kertoo.
Tämän hyvin lyhyen kappaleen aikana vielä tunnusteltiin fiiliksiä, mitkä nousivat huimalla tavalla kattoon ”Reach Out For The Light” -klassikon myötä, jonka tuli tulkitsemaan lahjakas Seven Spires -vokalisti Adrienne Cowan.
Sammet intoutui puhumaan biisien väleissä paljon ja yritin taltioida keulakuvan mielenkiintoisia välispiikkejä parhaani mukaan:
”Good evening Helsinki! I don’t have to tell you that Helsinki is my second home. We’ve been here so often producing albums, being to your lovely city so many times and it just feels great to be back here in Helsinki with Avantasia. We brought you a very long show, so I think you have nothing else to do tonight, because it’s gonna take some time. We’re gonna play old songs, medium-old songs and some new stuff”, Sammet spiikkasi.
”Here Be Dragonsin” parhaimmistoon kuuluva ”The Witch” esitettiin albumiversiota mukaillen, kun uutena kasvona Avantasian monipuoliseen joukkoon liittynyt Kamelot-laulaja Tommy Karevik sai kunnian nousta lavalle. Karevikin yllä olleen tummanpuhuvan vaatteen on suunnitellut kotimainen pukusuunnittelija Nina Korento.
”The Witch” -kappaleen tunnelma on lumoavan synkkä ja maaginen, joka on uutta Avantasian maailmassa. Biisiltä löytyy kuitenkin myös monia meidän tavaramerkeiksemme tunnistettavia elementtejä, ja se sopii albumikokonaisuuteen täydellisesti”, Sammet kertoo ja jatkaa:
”Keikoilla muutamme lavan haamujen saastuttamaksi vanhaksi linnaksi, joka muistuttaa sitä muinaista rakennusta, jossa kuvasimme tämän kappaleen musiikkivideon. ”The Witch” on kauniin melodinen, voimakas anthem, joka on täynnä aavemaisia pieniä yksityiskohtia.”
Metalliluola haastatteli Karevikia Seventh Wonderin keikan yhteydessä vuonna 2019 ja mies kertoi tuolloin käyneensä katsomassa Avantasian keikan Tukholmassa. Aiemmin Arjen Lucassenin Ayreonissa sekä live-esityksissä että studiossa vieraillut laulaja ei ollut tuolloin vielä vaikuttanut Avantasiassa. Metalliluola kysyi, näkisikö Karevik itsensä joskus myös osana Avantasiaa. Karevik vastasi nauraen Sammetin tietävän mistä hänet löytää, jos hän haluaa hänet joskus mukaan. Unelmista on tapana tulla totta, kuten myös tässä tapauksessa lopulta kävi.
Valitettavasti tämän pitkän konsertin valokuvaaminen oli sallittua vain kolmen ensimmäisen kappaleen ajan, eikä näin ollen lukuisista muista mukana olleista laulajista ole kuvia.
Sammetin ensimmäisenä täydellisenä pitämältään ”The Scarecrow” (2008) -albumilta poimittiin aiemmin livenä soittamaton ”Devil In The Belfry” ja tämä helmi tuotiin nyt ensimmäistä kertaa livesettiin ”Here Be Dragons” -kiertueelle. Sammet piti alkuspiikissään kappaletta hyvänä ja ihmetteli, miksei sitä olla soitettu livenä aiemmin, koska se on niin hyvä. Yhdyn mielipiteeseen.
Biisissä koettiin false start ja Sammet keskeytti lavan tapahtumat puhuakseen ja vitsaillakseen yleisölle lisää:
”As you can see, this show is the first night of the tour and we don’t do playback, no lipsyncing, nothing is planned, everything is improvised. We didn’t even rehearse a single time, we just came in, as a matter of fact I don’t even know who these guys are. We just met at the airport and still we’re Avantasia here in Helsinki. Don’t worry, the show is just gonna get longer and longer.”
Nykyinen Firewind-laulaja Herbie Langhans oli mies paikallaan laulaessaan tämän nopean biisin.
Seuraavaksi vuorossa oli jälleen uusimman pitkäsoiton kappale ja ”Phantasmagoria”-nimellä kulkevaa raitaa edelsi pitkä spiikki:
”We have a new album out, called “Here Be Dragons”. People in the front, you know and like the album, but there’s always some people who say like ’nah the new album is always worse than the first stuff’. The new album of the band is always the album where everybody goes to the bar to have a beer, but we’ve got this beautiful new album out and if you like it or not, I give you clue. Whenever band goes on stage, and say now there is a song from the new album, no matter if you like it or not, if you know it or not, no matter if you care or not, if you want to have a happy band on stage that wants to come again and again and again to your beautiful city you just have to scream at the top of your lungs.”
Syövän hyvin selättänyt suuri taistelija ja Pretty Maids -legenda Ronnie Atkins oli mahtavaa nähdä jälleen tositoimissa. Vaikka Atkinsin ääni on kireä, on se säilynyt hyvin ja esiintymistä oli suuri ilo seurata.
Pian lavalle saatiin aina yhtä eloisa ja iloinen vastikään lopettaneen Mr. Bigin keulilta tuttu Eric Martin. Martin sai kunnian vetää ”What’s Left Of Me” ja ”Dying For An Angel” -tunnelmoinnit, joissa laulajan ääni pääsi hyvin oikeuksiinsa.
Sammet oli biisin jälkeen mielissään ja spiikkasi:
”This is great fun. I was told in heavy metal fun is not allowed. Anyway, we’re having fun and we’ve proven them wrong and the next song is exactly about that attitude.”
Vastoinkäymisiä vastaan harannut Kenny Leckremon (H.E.A.T) laulama ”Against The Wind” oli tähän väliin rutiinisuoritus ja kappale ei yllä kirjoissani korkealle Avantasian kivenkovassa tuotannossa. Leckremo laulaa toki hyvin ja hänen tyylissään on jotain samaa kuin Bruce Dickinsonissa muinoin, mutta silti tuntui, että jotain jäi puuttumaan.
”Against The Wind” on täynnä vauhtia ja voimakkaita melodioita. Tämä kappale hyökkää kimppuusi täydellä voimalla, ja repii sinut mukanaan parempaan paikkaan. Tämä on voimaannuttava kappale, joka rohkaisee pysymään uskollisena itsellesi, ja näyttämään keskisormea niille, jotka yrittävät rajoittaa sinua”, Sammet kertoo ja jatkaa:
”Tämä on varsin vaativa kappale, erityisesti laulajan täytyy omata täysi power metal -laulajan työkalupakki. Tiesin, että H.E.A.T -yhtyeen Kenny Leckremolla olisi tarvittava ääniala, ja hän pystyisi suoriutumaan tästä tehtävästä helposti. Kaikessa vaatimattomuudessani kehtaan väittää, että me kuulostamme yhdessä aivan fantastiselta. Rakastan tätä kappaletta!”
Oli rakkauslaulun aika ja Sammet-nosti spiikissään hauskasti Whitesnake-kortin esiin:
”This one is a song that sounds like a Whitesnake song. It’s about love, love amongst dragons, called “Here Be (loving) Dragons.”
”Here Be Dragons” kuuluu samannimisen albumin parhaimmistoon ja nimikappaleessa todella on onnistuttu. Albumiversiolla biisin laulaa Geoff Tate ja nyt Taten ollessa estynyt homman hoiti Tommy Karevik. Eeppisiin mittasuhteisiin kasvaneesta kappaleesta tuli oma uusi suosikkini.
Karevik halusi jakaa tunnustusta ja kunniaa Sammetille ennen lavalta poistumistaan:
”Before I go off stage, I just wanna say a couple of word about this freaking machine on vocals right here that sings for almost three hours almost every night for all of us to enjoy. I just want to acknowledge him before I get the hell out of here. And I want to see just how loud the capital of Finland can be for this man right here, Mr. Tobias Sammet.”
Myös Bob Catleyn yhtye Magnum joutui lopettamaan, mutta se ei estänyt Catleyn saapumista Avantasian seuraan. Helsingin keikka oli tämän kiertueen ensimmäinen, jossa Catley nähtiin ja Sammet kuvaili hetkeä erityiseksi. Kaunis, herkkä ja mieleenpainuva ”The Story Ain’t Over” on kuin Catleylle tehty kappale. Lopussa taustalaulajan paikalta Catleyn rinnalle saapui Moonlight Haze -vokalisti Chiara Tricarico ja biisin loppu laulettiin nättinä duettona.
Vaikka Catley oli hauraan oloinen, irtosi hänestä hyvin hymyä ja ääntä. Catley myös vilkutti yleisölle ja hetki todella oli erityinen. Seuraavaksi kuulimme kelttiläisen ja tunteikkaan kappaleen nimeltään ”Avalon”, johon Sammet sai inspiraation seistessään Cornwallin rannikon maagisella rantaviivalla ja sumun peittämillä kallioilla eteläisessä Isossa-Britannissa. Tämän mahtavan sävellyksen monipuoliset melodiat lauloi Sammetin lisäksi itseoikeutetusti Adrienne Cowan. Sanoituksellinen idea syntyi aaltoja ja sumuisten kallioiden siluetteja tarkkaillessa:
”You feel a draught crawl up the cliff
From a frayed sea of haze
You look down at the waves
As they dance and devour the stones” – Avalon
Sammet näytti kokeneen ahaa-elämyksen ja oli aika muistella vanhoja:
”I think I’ve been in this place before back in 2000, 25 years ago, I was standing down there next to the monitor desk when Alice Cooper, Dio and Ratt were playing here in Helsinki. I was there in the audience. We were producing an album, I think we were mixing an Edguy album back then here at Finnvox in Helsinki. The hall was slightly different and it was an open space. Alice Cooper didn’t like curtains. It was a great show in Helsinki and so many great memories. I recall Helsinki to be and I still hope it still is the capital of heavy metal in the world. We’ve been here in Nosturi, Tavastia and all these places. A wonderful city with a wonderful crowd. I’m gonna dedicate the next song to you guys here in Helsinki, because now we’re gonna let the storm descend upon Helsinki!”
12-minuuttinen ”Let The Storm Descend Upon You” ei ole itsestäänselvyys settilistalla ja edellisellä Hellsinki Metal Festivalin keikalla kappaleesta esitettiin lyhennetty versio. Nyt kuultiin onneksi esitys koko komeudessaan. Sammet huilasi ja tämän pitkän sovituksen lauloivat yhdessä Ronnie Atkins ja Herbie Langhans.
Sammet muisti vuoden väärin, sillä Alice Cooper, Dio sekä Ratt esiintyivät Helsingin jäähallissa ”Monsters Of The Millennium” -tapahtumassa toukokuussa 2001. Mukana oli myös aivan uransa alkuvaiheessa ollut Sonata Arctica. Sammetin mainitsema miksausvaiheessa ollut albumi oli todennäköisesti Edguyn ”Mandrake” tai Avantasian ”The Metal Opera”, jotka molemmat julkaistiin vuonna 2001.
Sammet huilasi vielä ”Promised Landin” ajan, kun Atkinsin kaveriksi saapui Eric Martin. Seuraavaksi vuorossa oli harvinainen veto, kun viimeksi vuonna 2010 soitettu Alice Cooperin alun perin Avantasialle laulama ”The Toy Master” nousi keikan kohokohtiin. Lavalle tuotiin valtava siivekäs valtaistuin, johon Sammet istuutui aurinkolasit ja silinterihattu päässään kuin kuningas konsanaan. Joillain keikoilla valtaistuin syöksi liekkejä, mutta Helsingissä niitä ei nähty. Kyseessä oli Sammetin komea yksilösuoritus bändin toki soittaessa taustalla tiukasti.
Mainitsin aiemmin Ayreonin ja hauskana faktana mainittakoon, että samana päivänä tammikuussa 2008 julkaistiin sekä Ayreonin että Avantasian albumit, ”01011001” sekä ”The Scarecrow”. Media alkoi spekuloida mahdollisesta kilpailuasetelmasta ja siitä, kumpi levy olisi menestyneempi. Kun Ayreonin Arjen Lucassenilta kysyttiin asiasta, hän kertoi olleensa vihainen Tobias Sammetille, koska Sammet oli onnistunut saamaan Lucassenin suosikkilaulaja Alice Cooperin laulamaan ”The Scarecrow” -albumillaan. Tämä johti Lucassenin osalta muutamiin tulikivenkatkuisiin sähköposteihin Sammetille.
Sattumalta myös Sammet oli vihainen Lucassenille, koska hän oli saanut Sammetin suosikkivokalisti Bruce Dickinsonin esiintymään Ayreonin albumilla ”Universal Migrator Part 2: Flight Of The Migrator”. Lisätäkseen vettä median sytyttämään liekkiin, Lucassen ja Sammet päättivät äänittää Alice Cooperin ”Elected”-kappaleesta coverin yhdessä. Alun perin EP:n nimeksi oli suunniteltu ”Ayreon vs. Avantasia”, mutta kyseinen EP tunnetaan virallisesti nimellä ”Elected”.
Keikka jatkui yhdellä lempikappaleistani, kun ”The Scarecrow’n” vastustamaton avausraita ”Twisted Mind” jyräsi syvälle sieluun. ”Twisted Mindin” lauloivat ”Promised Landin” tapaan kaksikko Atkins ja Martin Sammetin ollessa taas huililla. ”The Scarecrow’lta” poimittiin settiin vielä vuonna 2025 peräti kuusi esitystä, mikä alleviivaa levyn merkittävyyttä Avantasian katalogissa.
Keikalla oli jo tässä vaiheessa pituutta takana paljon, mutta vauhti ei hidastunut lainkaan, päinvastoin. ”The Wicked Symphony” oli illan kuudestoista kappale ja lähes kymmenminuuttisen teoksen ottivat haltuun ruotsalaiset Tommy Karevik ja Kenny Leckremo, jälleen ilman Sammetia. Biisiä oli esitetty viimeksi vuonna 2016, eli kyseessä oli jonkin sortin liveharvinaisuus.
Samana päivänä julkaistut ”Angel Of Babylon” ja ”The Wicked Symphony” -albumikokonaisuudet vuodelta 2010 eivät ole koskaan kuuluneet suosikkeihini ja pidän näitä kokeellisia Avantasia-albumeita bändin heikoimpina. Silti ”The Wicked Symphony” onnistui yllättämään livetilanteessa todella positiivisella tavalla ja pitkäsoitoille täytyy antaa vielä mahdollisuus.
Hengästyttävän pitkällä keikalla seuraavaksi oli vuorossa ”Shelter From The Rain”, jonka lauloivat Leckremo, Langhans ja Catley. Mukavasta tunnelmasta oli hienoa hypätä aivan Avantasian historian alkuun, kun iki-ihana ja herkkä ”Farewell” soi mahtavana duettona Chiara Tricaricon ja Sammetin välillä.
”The Scarecrow” on teos, johon kiteytyy parhaalla mahdollisella tavalla koko Avantasian identiteetti. Yli 11-minuuttisen palan täydellisyyttä lauloi Sammetin kanssa Ronnie Atkins ja Avantasia esittää tämän tarttuvan ja koukuttavan sävellyksen käytännössä jokaisella keikalla.
Vuoden 2010 kokeellisempaan Avantasiaan palattiin ”Angel Of Babylonilta” löytyvän ”Death Is Just A Feelingin” myötä. Tämä harvoin livenä esitetty raita toimi yllättävän mainiolla tavalla ja kappaleen erikoisuus on sen rikkaus.
Encoren alkajaisiksi lavalle tuotiin piano ja Sammet piti puheen instrumentistaan ja ihmisten tekemän ja soittaman musiikin merkityksestä:
”This instrument by the way, I have never learned how to play it and that does not prevent me from playing it anyway, because my hunger for attention is bigger than the fear of making a complete idiot out of myself in front of you. And also this is no playback. We don’t believe in artificial intelligence, we believe in beautiful human stupidity, so this is life.”
Pianolla soitettu kappale oli ”Ghostlightsilta” (2016) napattu lyhyt, mutta hieno ”Lucifer”. Valtaistuimen tavoin myös piano syttyi tarkoituksellisesti palamaan joillain kiertueen paikkakunnista, mutta syystä tai toisesta tulta ei saanut käyttää Helsingissä. Sen sijaan tunnelman loi yleisö:
”As you can see we couldn’t use the fire here tonight, so you have to be the fire and I tell you Helsinki you have been putting this place on fire, you set this place on fire here tonight, absolutely unbelievable. I wanna thank you from the bottom of my heart for showing up tonight and for making this an amazing evening for Avantasia here in beautiful Helsinki.”
Lopussa kuultiin vielä harvinaisesti listoille yltänyt hittisingle ”Lost In Space” ja käytännössä jokaisen Avantasian keikan päättävä ”Sign Of The Cross/The Seven Angels” -iloittelu jokaisen laulajan ollessa lavalla ja laulaessa tätä power metallin ilosanomaa hymyssä suin. Lopuksi suomalaisten ja miksei muidenkin iloksi taustalla olleelle screenille ilmestyi teksti ”Perkele!!! Kiitos Helsinki!!”
Aivan Tukholmassa 2019 koetun konsertin 3 tunnin ja 25 minuutin mittaan ei ylletty, mutta myös nyt koettiin huomattavan pitkä noin 2 tunnin ja 45 minuutin mittainen show. Kyseessä oli Avantasian suurin ja menestyksekkäin kiertue tähän mennessä.
Avantasia on tunnettu näyttävän visuaalisesta liveshow’staan ja show oli jälleen kerran hieno, mutta ei aivan niin hieno, mitä Sammetin ennakkohehkutus antoi odottaa. Mitään loistavalta yhtyeeltä pois ottamatta kyseessä oli ikimuistoinen elämys ja jälleen yksi uusi sivu koettujen Avantasia-livekokemusten kimaraan. Toivotaan, etteivät Suomen vierailut jää tähän, vaikka yleisöä olisi mahtunut paikalle runsaasti enemmän.
Raportti: Riku Juutilainen
Kuvat: Hannu Juutilainen ©Metalliluola