Into Moshpit: Nervosa @Jack the Rooster, Tampere 26.2.2020

Kolmejäseninen brasilialainen naiskokoonpano Nervosa saapui Suomeen ilahduttavasti kahdelle klubikeikalle Tampereelle ja Helsinkiin vuonna 2018 julkaistun ”Downfall Of Mankind” -pitkäsoiton kiertueellaan.

Edellisestä vierailusta Helsingin Tavastialla oli ehtinyt vierähtää jo yli kolme vuotta. Metalliluola oli paikalla Tampereen Jack the Roosterissa.

Nervosan Suomen keikkojen lämmittelijänä toimi vuonna 2019 debyyttialbuminsa ”Tyrantti” julkaissut niin ikään Tyrantti. Tämä hauska ja hyväntuulinen kokoonpano sopi hyvin illan avaajaksi tiukalla riffittelyllään. Yhtyeen soitto kuulosti selvästi paremmalta kuin aiemmilla nähdyillä keikoilla, ja kappaleet kuten ”Konesydän” ja ”Tulipyörä” saivat klubiympäristössä oikein mukavan vastaanoton. Tyrantti soitti setissään myös uuden vielä julkaisemattoman kappaleen, joten jäämme odottamaan uutta pitkäsoittoa. Varo Tyranttia!

Kymmenen vuoden ikään ehtineessä vuonna 2010 perustetussa Nervosassa vaikuttavat laulaja-basisti Fernanda Lira, kitaristi ja taustalaulaja Prika Amaral sekä rumpali Luana Dametto. Lira ja Amaral ovat olleet mukana bändin perustamisesta lähtien, ja Dametto liittyi porukkaan vuonna 2017 ennen tuoreimman albumin julkaisua.

Loistava ”Downfall of Mankind” -albumi hallitsi oikeutetusti settilistaa peräti kahdeksalla kappaleella. Aiemmilta ”Agony”– ja ”Victim of Yourself” -pitkäsoitoilta kuultiin yhteensä seitsemän vetoa, sekä lisäksi pari biisiä yhtyeen ensimmäiseltä EP:ltä.

Liran näyttävä esiintyminen, pelottava ilmeily ja ennen kaikkea uniikki lauluääni erottuivat loistavasti edukseen. Amaralin raskaat riffit olivat upeaa kuultavaa. Perustajakaksikkoa täydensi vasta 23-vuotias pieni suuri nainen Dametto, jonka rummutus kulki ihailtavasti musiikin erittäin nopeaan tempoon nähden.

Jack the Rooster oli täynnä laadukkaan thrashin nälkäisiä ihmisiä, ja pöydät ja tuolit saivat siirtyä, kun moshpitin ystävät saivat aihetta juhlaan tunnin ja vartin edestä. Meininki oli kohdallaan, koska takana pyörineen riehakkaan pitin tunsi kunnolla eturivissä asti.

Settilistan kohokohdiksi nousivat kohdallani erittäin tarttuva ja vastustamattomasti jyräävä ”Death!”, piinaava ”Hostages”, vahva ”Kill The Silence”, sekä vuoden 2012 “Time Of Death” -EP:n vakuuttava ”Masked Betrayer”.

Yleisö piti selvästi näkemästään ja kuulemastaan, ja yhtye sai useita kunnianosoituksia rytmikkäiden Nervosa-huutojen ja taputusten muodossa. Valitettavasti alatyyliseltä huutelulta ei vältytty, mutta bändi jatkoi keikkaa eteenpäin rutiininomaisesti ja vankalla ammattitaidolla. Aina kaikki ei mene kuitenkaan aivan käsikirjoituksen mukaan. Fernanda Liran basso jäi jumiin Helsinki-Vantaan lentoasemalle lakon vuoksi, ja hän joutui lainaamaan basson paikallisilta sekä Tampereen että Helsingin keikoilla.

Yhtye on kasvamassa vauhdilla isoksi nimeksi thrash-piireissä, eikä suotta. Bändi kuulostaa jo levyillä tasapainoiselta, huolitellulta ja ennen kaikkea raskaalta, ja vakuuttava live-esiintyminen tuo bändiin vielä lisää tietynlaista pelottavuutta. Nervosa esiintyi suurelle yleisölle muun muassa vuoden 2019 Rock in Rio -festivaaleilla ja kiinnitettiin jo viime vuoden puolella ensimmäistä kertaa tämän vuoden Wacken Open Air -festivaaleille, mistä yhtyeen jäsenet olivat innoissaan.

Huomionarvoista oli myös se, että yhtyeellä oli mukanaan jopa poikkeuksellisen paljon merchandisea. Myyntipöydät notkuivat värivinyylejä ja cd-levyjä erikoispainoksineen, rumpukapuloita, patcheja, tarroja sekä tietysti myös vaatteita. Myös ”Downfall of Mankind” -albumin C-kasetti oli ostettavissa, nostalgista! Nervosa saapui pian keikkansa jälkeen merkkaritiskille jutustelemaan ja signeeraamaan, ja yhtye oli selvästi kiitollinen faneilleen. Juuri näin klubikeikoilla tulisi aina olla.

Nervosa tykitti Tampereella rautaisen thrash-annoksen, mikä vetää helposti vertoja saman genren legendaarisille pitkän linjan yhtyeille. Raise Your Fist!

Teksti: Riku Juutilainen
Kuvat: Hannu Juutilainen ©Metalliluola

Nervosa Setlist Jack the Rooster, Tampere, Finland 2020

 

+ artikkelit

Perinteisen raskaan rockin ja melodisen metallin ystävä. Livekeikkojen ja (vinyyli)levymusiikin suurkuluttaja. Musiikin ohella vapaa-aikaan kuuluvat viskiharrastus ja frisbeegolf. Kamera on mukana keikalla kuin keikalla.

Avustava toimittaja | + artikkelit

Intohimoinen livekeikoilla kävijä ja fyysisen musiikin raskaan sarjan keräilijä. Hifistä hullaantunut ja albumien teknisestä toteutuksesta kiinnostunut seikkailija, jonka sydän sykkii eniten Nightwishille, mutta tarkassa seurannassa on hard rockin ja perinteisen hevin monipuolinen maailma 70-luvun Black Sabbathista aina 2000-luvun sinfonisen metallin aaltoon asti kaikkine orkestereineen. Vapaa-ajalla ohjelmaan kuuluu frisbeegolf, jos radoille vain keikoilta ennättää.