Kuuman kosteana heinäkuisena perjantai-iltana vauhtia ja vaarallisia tilanteita tarjoiltiin koko rahalla, kun loppuunmyydyssä Helsingin On The Rocksissa juhlittiin kahden nousevan yhtyeen, Tyrantin sekä Grillijono K.O.:n levyjulkkareita.

Harvinaisesti keikoista pystyi nauttimaan myös ympäri Suomen muun muassa yhteistyössä Backstage Rock Shopin kanssa toteutetun livestriimin ansiosta.

Yleisölle esitettiin ensimmäistä kertaa yhtyeiden uusimpien suomenkielisten täyspitkien materiaalia ja ensiksi käsittelyyn saatiin vaasalaisen Grillijono K.O.:n maaliskuussa 2021 julkaistu debyyttialbumi “Napalmia Korville”.

Suomen Turbonegroksi nimetty ja Juice Leskisen sekä Slayerin esikuvikseen mainitseva vaasalaisnelikko otti yleisön haltuun varmalla esiintymisellä ja keikalla mentiin eikä meinattu. Punkille ominainen kappaleiden lyhyt kesto ja hurja tempo oli vahvasti läsnä, kappaleiden nimien sekä sanoitusten saadessa hymyn huulille. Yhtye on pureutunut syvimpään perisuomalaiseen sielunmaisemaan. Kappaleet kuten ”Kaljaa Pimeässä” ja ”Koti, uskonto ja ilmainen ämpäri” puhuvat puolestaan. Ja mikä onkaan suomalaisempaa kuin perinteinen grillijono?

Tyrantti törmäsi Grillijono K.O. -yhtyeeseen aiemmin Vaasassa paikallisilla festivaaleilla ja pyysivät bändiä esiintymään yhteisiin levyjulkkareihin. Vaasalaiset tulivat ja Tyrantti seurasi nyt On The Rocksissa yhtyeen keikan tiiviisti yleisön puolelta. Katsojat olivat silminnähden tyytyväisiä näkemäänsä. Metalliluolan arvioima ”Napalmia Korville” -albumi hallitsi luonnollisesti settilistaa. Heti avauksessa kuullut “Ihmismadon viimeinen pala” sekä “Fuck Me Up Before You Go-Go” kertoivat mallikkaasti, mistä on kyse.


Laulaja-kitaristi Lobo-Tommi kommentoi jälkimmäistä:

Vaikka biisi on vuodelta 2017, edustaa se hyvin Grillijonon nykyistä soundia. Siinä on kitarariffiä, lobo-huutoa ja iso kertosäe.

Lisäksi ”Napalmia Korville” -pitkäsoitolta kuultiin mm. ”Marinaadien hautaan”, ”Hävittäjä”, musiikkivideona julkaistu ”Mä oon sun koira”, ”Bill Hicks” sekä ”Kuluta mut loppuun”.Kapitanisti” edusti varhaista tuotantoa vuoden 2015 ”Nyrkkipyykki”- EP:ltä. Hämmästykseni samaiselta EP:ltä myös nyt livenä kuultua ”Ei oo sun oma vika että oot niin vitun tyhmä” –kappaletta on kuunneltu Spotifyssä jo yli puoli miljoonaa kertaa! Tästä yhtyeestä tullaan kuulemaan vielä.

Grillijono K.O. vuosimallia 2021 on:

Lobo-Tommi – kurkku ja kitara
Stevie Vai Räyghän – kitara ja taustahuuto
Lars von Clier – bas & gurka
Bräd Wursti – rummut

Tyrantin läpimurto tapahtui kesällä 2017, kun ”Tulipyörä”-single ampaisi soitto- ja suosikkilistoille. 1980-luvun Judas Priestin ja Iron Maidenin jalanjäljistä sekä speed metalista ammentava hevitrio on paljon muuta kuin nahkaa ja viiksiä.

Tyrantti toi suomenkielisen perinnehevin takaisin ja toteuttaa sitä varsin hyvin. Yksi viime vuosien puhutuimmista metallitulokkaista julkaisi debyyttialbuminsa ”Tyrantti” helmikuussa 2019 ja jatkoa toisen albumin “Orjaplaneetta” muodossa ilmestyi kaksi vuotta myöhemmin, helmikuussa 2021.

”Orjaplaneetan” kappaleet ovat edeltäjäänsä moniulotteisempia ja parempia, vaikka itse pidän paljon myös “Tyrantti”-debyytin yksinkertaistetusta linjasta. Nyt heinäkuussa 2021 oli aika käynnistää Tyrantin Planet Slavery Tour ja ensimmäisenä luvassa oli siis “Orjaplaneetan” levyjulkkarikeikka.

”Feeniks” laittoi keikalle alkutahdit hieman tunnustellen ja yllätyin avausvalinnasta. Sen sijaan heti perään kuultu ”Veritiikeri” toimi paljon paremmin biisin ollessa jo nyt tietynlainen uuden aallon suomenkielisen hevin ”anthem” ja On The Rocks yltyi hienoon yhteislauluun. Singlenä julkaistussa ”Veritiikerissä” on kaikki oleellinen, mitä erittäin hyvältä ja armottoman tarttuvalta kappaleelta vaaditaan.

Laulaja-basisti Nahka-Sami kommentoi:

’Veritiikeri’ on bändin suurin biisi – siinä on massiiviset soundit, valtavan virittynyt tunnelma ja stadionluokan kertosäe.

Äänenvoimakkuus tavoitteli helvetillisiä lukemia, kun ”Rikotaan äänivalli” soi legendaarisesti. Viimeistään tässä vaiheessa yleisö alkoi lämmetä ja keikalla harrastettiin useaan otteeseen komean näköistä moshausta sekä ”viiden hengen crowdsurffausta”. ”Elävältä haudattu” ja ”Matkalla vapauteen” edustivat uuden albumin vakavampaa osastoa, joiden jälkeen Nahka-Sami ja kitaristi Henkka tekivät tilaa Paha-Tapion mallikkaalle rumpusoololle.

Selkeitä erotettuja soolo-osuuksia kuulee nykyään aivan liian vähän, joten numero oli tervetullut. Takaisin ”Tyrantti”-albumin pariin palattiin, kun täydelle klubille soitettiin ”Toteemi”, ”Karkuri” sekä valtavan riffin omaava, myrkyllisestä hämähäkistä kertova ”Mustaleski”. Erityisesti Nahka-Samin ilmeily sekä yleisön huomioiminen koko keikan ajan oli hauskaa, näyttävää ja basistin kurkusta lähtee niin korkealle nousevia vokaalisuorituksia, että itse Rob Halford olisi varmasti ylpeä.

Myös Henkka pääsi sooloilun makuun ja viiksekkään miehen soittoa oli nautinto kuunnella. Raskaat heviriffit pureutuivat syvälle luihin ja ytimiin keikan soundien ollessa hyvin kohdallaan.

Neljän kappaleen ajaksi Tyrantti kiikutti lavalle kosketinsoittajan vanhimpien fanien ”järkytykseksi”. Koskettimilla terästettynä soitettiin ”Valon uhka”, ”Toinen maailma”, Henkan laulama ”Tulella merkitty”, sekä Acceptin suuntaan kumartava ”Konesydän”. ”Konesydän” on dystooppinen kuvaus mekaniikan valtaamasta maailmasta ja samalla kutsuhuuto vastarintaan. Tunteikkaalla kertosäkeellä varustettu voimaballadi ja single “Toinen Maailma” taas osoitti sen, että yhtyeestä löytyy myös herkempi puoli. Kosketinsoittimen tuoma erilainen äänimaailma piristi kappaleita ja sopi kokonaisuuteen hyvin.

Nahka-Sami kommentoi:

”Toinen Maailma” viimeistään esittelee sen, mitä kaikkea Tyrantilla on annettavana vuonna 2021. Se on melodista, herkkää ja iskevää hard rockia – erittäin tarttuvalla kertosäkeellä varustettuna. Tyrantti on tähän asti tunnettu lähinnä armottomalla tempolla kaahaavista biiseistään, mutta jo “Toinen Maailma” osoittaa, että ”Orjaplaneetta” on hemmetisti monipuolisempi kuin debyyttilevy.

Encoreen oli säästetty vielä peräti neljä herkkupalaa. Leikkisä ”Kobra” sekä mielenkiintoinen ja nopeatempoinen singlelohkaisu ”Aja!” villitsivät yleisöä entisestään. Biisien todella tarttuvat kertosäkeet tempaisivat mukaansa laulamaan antaumuksella.

Yhtye kommentoi:

”Aja!’ on laulu vapaudesta, kahleista pakenemisesta ja yhdessä vastarintaan nousemisesta.

”Kobra” ja ”Aja!” -kappaleista saivat nimensä aiemmin myös Tyrantin yhteistyössä CoolHead Brew’n kanssa pannut erilaiset oluet.

Pitää toki bändillä olla Iron Maidenin tapaan myös oma nimikkokappale, joka on soitettava jokaisella keikalla. ”Tyrantti” on Tyranttia hauskimmillaan. ”Tulipyörän” vastustamattoman alkuriffin kajahdellessa On The Rocksissa lähti pyörimään vielä kerran hienon kokoinen riehakas pitti ja yleisö sai haluamansa. ”Tulipyörä” on edelleen yksi Tyrantin parhaimpia kappaleita ja päätti tuhdin setin luontevasti.

Ainoastaan debyyttialbumin päättävä ”Pronssihärkä” sekä ”Orjaplaneetta”-pitkäsoiton niin ikään sinetöivä lähes 12-minuuttinen nimikappale jätettiin setistä pois. Kaikkea ei voi saada, mutta toivottavasti seuraavalla kerralla saisimme kuultavaksi myös nuo unohdetut helmet.

Tyrantti kiitti On The Rocksia useaan otteeseen ja suorastaan käski yleisöä ostamaan juomia. Bändien oheistuotteita ei sen sijaan ollut pakko ostaa, mutta vahva kehotus myös tähän suuntaan annettiin. Merkkaritiskillä oli tarjolla kaikki oleellinen. Sekä levyt, että paidat näyttivät löytävän hyvin omistajansa. Myynnin tärkeyttä ei voi liikaa korostaa näinä vaikeina aikoina.

Tyrantin ja Grillijono K.O.:n keikkojen livestriimi on katsottavissa vielä perjantaihin 23.7.2021 asti täällä. Illan aikana nähtiin ja kuultiin kaksi intensiivisesti esiintyvää ja yleisönsä ottavaa bändiä, joilla on hieno tulevaisuus edessään.

Tyrantti on:

Nahka-Sami – laulu & basso
Henkka – kitara & laulu
Paha-Tapio – rummut

Tyrantin settilista:

Feeniks
Veritiikeri
Rikotaan äänivalli
Elävältä haudattu
Matkalla vapauteen
Rumpusoolo
Toteemi
Karkuri
Mustaleski
Kitarasoolo
Valon uhka
Toinen maailma
Tulella merkitty
Konesydän
Kobra
Tyrantti
Aja!
Tulipyörä

Raportti: Riku Juutilainen
Kuvat: Hannu Juutilainen ©Metalliluola

Avustava toimittaja | + artikkelit

Intohimoinen livekeikoilla kävijä ja fyysisen musiikin raskaan sarjan keräilijä. Hifistä hullaantunut ja albumien teknisestä toteutuksesta kiinnostunut seikkailija, jonka sydän sykkii eniten Nightwishille, mutta tarkassa seurannassa on hard rockin ja perinteisen hevin monipuolinen maailma 70-luvun Black Sabbathista aina 2000-luvun sinfonisen metallin aaltoon asti kaikkine orkestereineen. Vapaa-ajalla ohjelmaan kuuluu frisbeegolf, jos radoille vain keikoilta ennättää.

+ artikkelit

Perinteisen raskaan rockin ja melodisen metallin ystävä. Livekeikkojen ja (vinyyli)levymusiikin suurkuluttaja. Musiikin ohella vapaa-aikaan kuuluvat viskiharrastus ja frisbeegolf. Kamera on mukana keikalla kuin keikalla.