Suvilahteen kadonnut yhteiskunta ja kryptinen viha: Lost Society & Cryptic Hatred @Tiivistämö, Helsinki 5.11.2022.

MAINOS:


Lost Societyn ja Cryptic Hatredin syyskiertue ulottui Helsinkiin harvinaisesti kahdesti, ensimmäisellä kerralla tapahtumapaikan ollessa On The Rocks ja toisella Suvilahdessa muun muassa Tuskan keskeisellä tapahtuma-alueella sijaitseva Tiivistämö.

Jonoa juuri ennen lämmittelijän alkua oli kiitettävästi ulos asti ja lauantain tunnelma oli kohdallaan suhteellisen synkästä säästä huolimatta. Merchandise-tiskillä kävi kuhina jo varhain, kun paidat ja levyt löysivät omistajansa. Illasta teki poikkeuksellisen se, ettei salissa tarjoiltu alkoholia lainkaan.

2020-luvulla törmää valitettavan harvoin kaikille sallittuihin konsertteihin, mutta Tiivistämö teki tässä ilahduttavan poikkeuksen. Eturivi koostui pääosin alaikäisistä tytöistä ja juuri tällaiset illat ovat elintärkeitä luomaan nuorille faneille ikimuistoisia kokemuksia kannustaen osallistumaan vastaaviin tapahtumiin jatkossa aina kun kynnelle kykenee.

Helsingissä majaansa pitävä, vuonna 2019 perustettu Cryptic Hatred pääsi jatkamaan siitä mihin Tuskassa jäivät, sillä yhtye esiintyi heinäkuun festivaalin aikaan samalla lavalla paikan ollessa ilmeisen täynnä.

Kiitettävästi olivat ihmiset myös nyt paikalle löytäneet ja lupaava nuori ryhmä takoi perinteistä death-paahtoaan noin puolen tunnin verran hyvällä intensiteetillä. Seitsemän kappaleen settilistan aikana viihdyttiin ja olisi näiden nuorien kavereiden meininkiä katsellut ja kuunnellut kauemmin. Tänä vuonna ilmestynyt debyyttilevy ”Nocturnal Sickness” soitettiin lähes kokonaan.

Lost Societyn keikka ei päässyt alkamaan ajallaan, kun jostain kumman syystä salin keskellä alkoi jonkin muotoinen pystypaini. Tappeluksi eskaloitunut saaga sai sekä katsojat että Tiivistämön henkilökunnan huolestumaan niin, että jo kertaalleen pyörimään pistetty intronauha vedettiin poikki.

Henkilökunnan jäsen muistutti lavalta käsin, millaista käytöstä ei näissä tapahtumissa suvaita ja keikka ei ala, ennen kuin ongelmia aiheuttanut häirikkö on poistettu paikalta. Lopulta häiriköijä saatiin ulos aplodien saattelemana ja show oli jälleen valmis alkamaan.
Eturivi oli revetä liitoksistaan, kun vastikään Euroopan kiertueelta saapunut, huimassa keikkakunnossa oleva Lost Society hyppäsi yksi kerrallaan lavalle alkaen soittamaan ”112” -hittisingleään. Estoton riemu sekä yleisön että bändin puolelta välittyi hienosti, eikä mennyt kauan, kun basisti Mirko Lehtinen vaihtoi ensimmäiset fistbumbit fanien kanssa.

Jäätävän kovalla vauhdilla esiintynyt yhtye on kehittynyt vuosien saatossa valtavasti, jopa muuttaen genreään thrash metallista kokeilevampaan suuntaan musiikin yhdistellessä esimerkiksi metalcorea ja jopa nu-metallia. ”Underneath” jatkoi uusien kokeilevien biisien kimaraa.

Nykyisen Lost Societyn tuotannon kuulee muistuttavan tietyllä tavalla esimerkiksi Linkin Parkia, Limp Bizkitiä sekä Kornia. Vaikka kyseiset bändit eivät maistuisi, uudesta Lost Societystä on jollain tavalla helppoa tykätä.

Aiemmin settien viimeisellä neljänneksellä soitettu ”Braindead”-albumin ”Riot” nostettiin nyt alkupäähän ja mellakka oli jälleen valmis. “What Have I Done”, “Deliver Me”, “(We Are The) Braindead”, “Awake” sekä “Nonbeliever” jatkoivat tunnistettavaa ja varmaa linjaa. Valitettavasti “Terror Hungry” -pitkäsoitto jäi nyt täysin paitsioon vaille liveversiointeja.

Laulaja-kitaristi Samy Elbanna esitti henkilökohtaisen ja tärkeän ”Suffocatingin” yksin tulkiten kappaleen vaikuttavalla tavalla Joonas Parkkosen soittaman pianon tullessa taustanauhalta. Lost Society ja Elbanna kävivät vaikeita aikoja ja jopa bändin loppu oli lähellä. Suureksi ja pysäyttäväksi kasvava ”Suffocating” on varmasti eräänlainen Elbannan ”katharsis”.

Hurt Me” -sanat näkyivät Elbannan paidassa biisin ollessa myös yksi uuden levyn tärkeimmistä. Ilta oli nuorien lahjakkuuksien juhlaa ja myös Arttu Lesosen panos riffittelyosastolla on valtaisa yhtyeen soundatessa massiiviselta ja taitavalta.

Historian havinaa koettiin, kun bändi muistutti debyyttialbumi ”Fast Loud Deathin” mahtavan riemukkaasta ”KILL (Those Who Oppose Me)” -vedosta, joka palautti hetkeksi aivan alkulähteille vuoteen 2013. Kappaleen ajaksi toivottiin Tiivistämön historian suurinta pittiä ja kuin salama kirkkaalta taivaalta salin keskusta avautui ilakointia varten. Ei näitä vanhoja helmiä voi olla setissä liikaa!

Encoren avasi ”Into Eternity”, jossa kuullaan sellometalliyhtye Apocalyptican säestystä. Elbanna tulee esiintymään Apocalyptican uran suurimmalla keikalla Helsingin jäähallissa 20.11.2022 ja kenties kyseinen kappale kajahtaa siellä Elbanna laulajanaan.

Edellisen albumin nimibiisi “No Absolution” sekä tuore ”Stitches” saivat kunnian pistää homman purkkiin yleisön hyppiessä estottomasti. Elbanna innostui hyppäämään lavan korokkeelta korkean tiikerinloikan. Rumpali Taz Fagerström muisti faneja kapulatervehdyksillä, jotka nousivat korkealle ilmaan odottaen onnellisia, kenties uusia rumpalinalkuja.

Lost Society ottaa homman vakavissaan ja siitä hyvinä osoituksina on uusi sopimus suuren levy-yhtiö Nuclear Blast Recordsin kanssa sekä useat lähes loppuunmyydyt konsertit. Lisäksi Samy Elbannan tatuoinnit sen kuin lisääntyvät ja tuoreen ”If The Sky Came Down” -pitkäsoiton taivaalta putoava hahmo on löytänyt tiensä rumpukalvojen lisäksi myös Elbannan selkää koristamaan symboliikan ollessa vahvaa. Pelkistetyt lavasteet eivät keikan menoa hidastaneet.

Lost Societylta on lupa odottaa tiukkaa nippua kesän festivaaliesiintymisiä ja uusi levy saanee jalansijaa jälleen ympäri maailmaa tehokkaamman markkinointikoneiston ansiosta. Seuraavaa keikkaa odotellessa!

Raportti ja kuvat: Riku Juutilainen ©Metalliluola

Avustava toimittaja | + artikkelit

Intohimoinen livekeikoilla kävijä ja fyysisen musiikin raskaan sarjan keräilijä. Hifistä hullaantunut ja albumien teknisestä toteutuksesta kiinnostunut seikkailija, jonka sydän sykkii eniten Nightwishille, mutta tarkassa seurannassa on hard rockin ja perinteisen hevin monipuolinen maailma 70-luvun Black Sabbathista aina 2000-luvun sinfonisen metallin aaltoon asti kaikkine orkestereineen. Vapaa-ajalla ohjelmaan kuuluu frisbeegolf, jos radoille vain keikoilta ennättää.