Kaunotar, kulkuri ja Oopperan kummitus: Tarja Turunen & Pentti Hietanen @Verkatehdas, Hämeenlinna 7.5.2023.

Tarja Turunen ja oopperalaulaja Pentti Hietanen yhdistivät voimansa yhdeksän keikkaa sisältävän kevätkiertueen ajaksi.

Aurinkoisena kevätsunnuntaina tämä Kaunotar ja Kulkuri -nimellä kulkeva kiertue pysähtyi Hämeenlinnan Verkatehtaan Vanaja-saliin. Otsikon Oopperan kummitukseen palataan myöhemmin tässä tekstissä.

Tässä vaiheessa moni lukija varmasti ajattelee, että ”mitä helvettiä Metalliluola tekee oopperakonsertissa”. Malttakaa hetki ja antakaa mahdollisuus.

Tarja Turunen oli toki suurin syy siihen, että paikalla olin, mutta tiedossa oli myös Pentti Hietasen rocktausta. Korviini kantautuneiden ennakkotietojen mukaan konsertti tulisi sisältämään klassisemman ilmaisun ohella myös ajattomia rock kappaleita, joten odotukset olivat korkealla.

Illan ohjelmistossa olleet kevyet musikaalisävelmät, tangot ja iskelmät sivuutan nyt tyystin ja keskitytään vain illan kohokohtiin. Laulajat vuorottelivat lavalla parin kappaleen vaihtotahdilla ja sopivissa väleissä kuultiin myös yhteisesityksiä.

Pentti Hietasen osiossa WhitesnakenHere I Go Again” sai osakseen vahvan tulkinnan ja kappale vedettiin kunnioittaen vuoden 1982 ”Saints & Sinners” -albumin versiota. Heti perään esittelyvuoron saivat Hietasen värikkään kimaltavat blueskengät.

Blues on kuulemma niin hieno juttu, että se vaatii aivan omanlaisensa kengät. Oliko kengissä taikaa vai ei, mutta Gary MoorenStill Got The Blues” nosti palan kurkkuun, niin tunnetta täynnä oli tämä esitys.

Tarjalla ei nähty blueskenkiä, mutta pientä taikaa taisi olla myös punaisissa korkokengissä, sillä niin upeaa herkkua oli luvassa. Vuoden 2007 ”My Winter Storm” -albumille kirjoitettu hieno ”Our Great Divide” oli mainio nosto settiin.

Tarja itse epäili kappaleen spiikissään, ettei tätä kappaletta välttämättä yleisöstä moni entuudestaan tunne, mutta paikalla oli myös kovan luokan Tarja-faneja, joille nyt tarjoiltiin hieno elämys. Herkkä ja säväyttävä esitys.

Nightwish näyttelee toki edelleen merkittävää osaa Tarjan tuotannossa ja tätä aikakautta illassa edusti yksi yhtyeen tunnetuimmista balladeista, eli ”Sleeping Sun”. Nyt lähti korkealta ja kovaa, niin että kylmät väreet kulkivat pitkin selkärankaa. Aivan mieletön veto! Väitän, että tässä illassa kukaan muu ei olisi esittänyt tätä kappaletta paremmin. Huh huh.

Turusen ja Hietasen yhteisesityksissä saatiin kuultavaksi lisää Nightwishin levyttämää musiikkia. Toinen Gary Moore -laina ”Over The Hills And Far Away” oli reipas duetto ja kappale on aina hienoa kuultavaa, oli sitten kyseessä Gary Moore, Nightwish tai nyt Turunen & Hietanen.

Otsikon Oopperan kummitusta säästeltiin aivan konsertin loppupuolelle, mutta hyvää kannattaa odottaa. Nightwish versioi Andrew Lloyd Webberin legendaarisen musikaalin nimikkokappaleen ”The Phantom Of The Opera” vuoden 2002 ”Century Child” -levylle, jossa kuultiin Turusen ja Marko Hietalan vahva duetto.

Nykyinen Nightwish -vokalisti Floor Jansen esitti kappaleen yhdessä Henk Poortin kanssa Alankomaiden TV:n ”Beste Zangers” -musiikkiohjelmassa vuonna 2019 ja sai katsojat repeämään liitoksistaan. Esitys oli kotimaassaan yksi vuoden puhutuimmista musiikkiesityksistä.

Mutta nyt takaisin Hämeenlinnaan Turusen & Hietasen pariin, missä ”The Phantom Of The Opera” soi jykevänä ja tyylikkäänä, laulajien vuorottelun toimiessa saumattomasti ja äänikontrastien täydentäessä toisiaan. Esityksen jälkeen oli helppo todeta, että odotukset täyttyivät ja tämä yksi kaikkien aikojen parhaista musikaalisävellyksistä kruunasi illan vakuuttavalla tavalla.

Raportti ja kuvat: Hannu Juutilainen ©Metalliluola

+ artikkelit

Perinteisen raskaan rockin ja melodisen metallin ystävä. Livekeikkojen ja (vinyyli)levymusiikin suurkuluttaja. Musiikin ohella vapaa-aikaan kuuluvat viskiharrastus ja frisbeegolf. Kamera on mukana keikalla kuin keikalla.