40th Anniversary Show: DORO & Grave Digger @Mitsubishi Electric Halle, Düsseldorf 28.10.2023.

MAINOS:

Saksan metallikuningatar Doro Pesch juhlisti 40-vuotista uraansa juhlakonsertilla kotikaupungissaan Düsseldorfissa.

Doron laulu-ura alkoi vuonna 1983 Warlock-yhtyeessä ja loistava ensilevytys ”Burning The Witches” näki päivänvalon vuotta myöhemmin. Jatkoa seurasi vuoden välein julkaistuilla albumeilla ”Hellbound”, ”True As Steel” sekä ”Triumph And Agony”. Vuonna 1989 Warlock laitettiin telakalle ja Doro aloitti pitkän ja edelleen jatkuvan soolouran. Ensijulkaisu ”Force Majeure” (1989) oli mainio osoitus, että homma saatiin käyntiin ja toimimaan myös omalla nimellä.

Nyt Doro-nimellä julkaistuja studiolevyjä on koossa jo 14, joista viimeisin ”Conqueress Forever Strong And Proud” ilmestyi kauppoihin juhlakonsertin aattona.

40-vuotisjuhlakeikan pitopaikkana toimi 7500 katsojaa vetävä Düsseldorfin Mitsubishi Electric Halle, joka oli loppuunmyyty jo hyvissä ajoin ennakkoon. Keskustasta hallille oli kätevä junayhteys ja mukavana yksityiskohtana oli se, että julkisen liikenteen lippu sisältyi konserttilippuun. Tarkoituksemme oli olla ajoissa paikalla, mutta sama suunnitelma oli monella muulla, joten jonot halliin olivat massiiviset. Porukka saatiin silti sisään ennen illan lämmittelijänä toiminutta Grave Diggeria.

Saksalaisyhtye Grave Digger on tahkonnut perinteistä heviään Doron tavoin jo 1980-luvulta lähtien, mutta on tuntunut jäävän genressään väliinputoajaksi. Olen nähnyt yhtyeen aiemmin festarilavalla ja parhaimmillaan livemeno on viihdyttävää. Nyt Düsseldorfin illassa yleisfiilis jäi melko vaisuksi, eikä keikka lähtenyt oikein lentoon. Myös lämppäreille tyypillinen laimea valojen käyttö alleviivasi keikan tasapaksuutta. Settilistalta esiin nousivat vahvat ”Rebellion (The Clans Are Marching)” ja ”Heavy Metal Breakdown”, sekä ”The House”, josta myös kotimainen Silver Bullet on äänittänyt oman laadukkaan versionsa.

Ennen Doron astumista lavalle kuultiin Regina Halmichin pitämä avauspuhe. Halmich on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä naisnyrkkeilijöistä ja Doro-faneille tuttu duetosta vuoden 2005 ”We’re Like Thunder” -singlellä.

I Rule The Ruins” käynnisti konsertin odotetusti, näyttävän lavan ja hienojen valojen luodessa hyvät puitteet esitykselle. Ohjelmistoon oli poimittu parhaat palat vuosien varrelta Doron soolotuotannosta ja Warlock-klassikoista. Illan aikana lavalla nähtiin myös lukuisia vierailijoita ja heistä ensimmäinen ”Touch Of Evil” -kappaleeseen, kun Arch Enemy -vokalisti Alissa White-Gluz saapui duetoimaan biisin vahvalla äänellään.

Suomalaisväriä oli tarjolla toisen vierailijan aikana, kun Tarja Turunen pääsi tulkitsemaan vuoden 2009 ”Fear No Evil” -levyltä löytyvän “Walking With The Angels” -balladin. Doron hyvää ystävää Lemmy Kilmisteria muisteltiin kappaleella ”Love Me Forever”, johon lavalle saatiin Beyond The Blackin Jennifer Haben. Tyylikäs duetto ja tätä numeroa on kuultu myös Beyond The Blackin omilla keikoilla.

”Conqueress Forever Strong And Proud” -albumilta löytyvän “Bond Unending” -raidan pääsi kotikaupungissaan duetoimaan Sammy Amara, jonka ääntä kuullaan myös levyversiolla.

Seuraavat vieraat toivat tullessaan lisää Motörhead-musiikkia, kun Mille Petrozza (Kreator) ja kitaristi Andy Brings saapuivat esittämään ”Ace Of Spades” -klassikon.

Illan kaikki vierailijat kokoontuivat vielä yhteen Warlockin ”All We Aren” aikana ja tässä vaiheessa laulujoukkoon yhtyivät vielä myös Angela Gossow (Ex- Arch Enemy), Chris Boltendahl (Grave Digger) sekä Regina Halmich.

Illan settilista kokonaisuudessaan kattoi siis Doron uran merkittävimmät kappaleet, mutta juhlakeikalle olisi odottanut mukaan enemmän harvemmin kuultua materiaalia.

Doron yhtyeen pitkäaikaisin jäsen, rumpali Johnny Dee on ollut mukana jo 30 vuotta ja sai toki oman soolospottinsa illan aikana. Nyt rumpusoolo oli illan muuhun kokonaisuuteen nähden liian pitkä, katkaisten konsertin maukkaan tarjonnan.

Lukuisten vierailijoiden esitysten lisäksi tapahtuman valinnoissa ehdottomaksi helmeksi nousi loistava ”Für immer”, jonka aikana yleisö yhtyi lauluun hienolla tavalla. Encoreissa Alissa White-Gluz pääsi vielä tulkitsemaan vahvan ”All For Metal”- veisun. Illan viimeiseksi esitykseksi valikoitui yllättäen tyylikäs ”Love Me In Black”, joka tarjosi tunteikkaan ja herkän päätöksen tälle mahtavalle illalle.

Tuoreelta albumilta poimittu ja yhdessä Rob Halfordin kanssa levytetty Judas Priest -klassikko “Living After Midnight” soi nauhalta loppukiitosten aikana ja yleisön lisäksi myös Doro yhtyi välillä kertosäkeeseen mukaan. Uudella levyllä kuullaan myös toinen kappale Halfordin kanssa, eli coverversio Bonnie Tylerin hitistä “Total Eclipse Of The Heart“. Nyt olisi siis ollut oiva paikka myös yhteisesiintymiseen lavalla, mutta tämä haave jäi tällä kertaa toteutumatta.

Metalliluola onnittelee Doroa ikimuistoisesta 40 vuotta kestäneestä urasta!

Raportti ja kuvat: Hannu Juutilainen ©Metalliluola

+ artikkelit

Perinteisen raskaan rockin ja melodisen metallin ystävä. Livekeikkojen ja (vinyyli)levymusiikin suurkuluttaja. Musiikin ohella vapaa-aikaan kuuluvat viskiharrastus ja frisbeegolf. Kamera on mukana keikalla kuin keikalla.