Acoustic Harmonies: Timo Kotipelto ja Netta Skog @ Bar Ihku, Tampere 6.3.2020.

“Kaikkien tuntema Stratovarius-yhtyeen solisti Timo Kotipelto on viimeisien vuosien aikana tehnyt satoja kovan suosion saaneita duokeikkoja ja yhdistää nyt voimansa hevimetallin maailmasta tutun digiharmonikan maailmanmestari Netta Skogin kanssa.”

Monista eri projekteistaan tunnettu Netta on soolokeikkojensa lisäksi vieraillut mm. Nightwishin, Mokoman, Children Of Bodomin ja Turmion Kätilöiden kokoonpanoissa ja on innoissaan lähdössä toteuttamaan uudenlaista taidekokonaisuutta Timon kanssa kahdestaan.

Luvassa on todella jotain erilaista, koska Timo on kiertänyt duokeikoillansa kitaristin kanssa, ja nyt instrumentaalinen vastuu on kokonaan Netan digiharmonikalla. Tutut rock- ja heviklassikot saavat uudet sovitukset digiharmonikan mahdollistaessa loopperin sekä muun muassa rumpujen käytön, ja lisämausteen kaksikon esiintymiseen tuo myös Netan oma laulu”, todetaan kiertueen esittelytekstissä.

Ajatus yhteisestä kiertueesta syntyi, kun Netta vieraili viime vuonna Timon keikoilla. Vuosi sitten helmi-maaliskuussa konserttisalit täyttyivät An Evening Of Rock Classics -kiertueella, jossa esiintyivät Kotipellon ja Skogin lisäksi Jani Liimatainen sekä Pekka Heino. Timo Kotipellon 50-vuotissyntymäpäivä ajoittui Hämeenlinnan konserttipäivälle, jota musiikkiystävykset juhlistivat. Kuvagalleria juhlakeikalta löytyy täältä. 

Kotipelto, Skog ja kitaristi Matias Kupiainen esiintyivät muutamia kertoja kolmistaan, kunnes Kotipelto ja Kupiainen jatkoivat kiertuetta kaksin. Nyt Kupiaisen lähdettyä Brasiliaan, Skog hyppäsi Kotipellon kyytiin ja kaksikko keikkailee Helsingistä aina Ouluun asti vähintään kymmenen esiintymistä sisältävällä “Acoustic Harmonies” -kiertueella maalis-huhtikuussa 2020.

Juteltuani Skogin kanssa viime joulukuussa joulukonsertin yhteydessä, hän kertoi, että biisilistaa koitetaan uudistaa ja soittaa tutuista kappaleista hieman erilaisia versioita.

Tampereen konsertin käynnisti pitkä, mutta toimiva intronauha. Varsinaisen setin avasi “Sleep Well” Kotipelto-yhtyeen albumilta “Serenity” mallikkaasti vahvana tulkintana. Hieman alle puolet settilistan kappaleista koostui Stratovariuksen tuotannosta. Klassikko “Black Diamond” soi tavallista hitaampana versiona kauniisti.

Varsinkin vanhempaan yleisöön vetosivat Rainbown tunnetuksi tekemä “I Surrender” sekä Gary Mooren klassikko “Out In The Fields”. Kotipelto ja Skog olivat yhtä hymyä jo keikan varhaisessa vaiheessa ja hauskoja vitsejä kuultiin lähes jokaisen esitetyn kappaleen jälkeen ja jo biisejä esitellessä.

“Shine In The Dark” on kuin tehty akustisesti digihaitarilla esitettäväksi. Kotipellon korkealta raikuva laulu yhdistettynä valloittaviin Skogin digiharmonikan melodioihin sykähdyttivät mukavan runsaslukuista yleisöä. “Shine In The Dark” oli erittäin vaikuttava kappale jo silloin, kun Stratovariuksen tuorein pitkäsoitto “Eternal” julkaistiin.

Ennen “Unbreakable”-biisin alkua, kaksikko vitsaili siitä, kuinka Skog ei olisi millään halunnut soittaa kyseistä Stratovariuksen kappaletta livenä. Niin vain Kotipelto sai Skogin suostuteltua soittamaan kappaleen ja kyllä kannatti!

“Don’t Stop Believin'” oli sen sijaan Kotipellolle vaikea pala, ja hän lauloi tämän Journeyn hitin vasta toista kertaa livenä. “Tämän popimpaan en suostu”, mies vitsaili ennen kappaleen alkua. Alkuperäisversion koskettimien äänimaailma kuulosti vaikuttavalta digiharmonikalla soitettuna, eikä Kotipellon laulussakaan ollut havaittavissa vaikeuksia.

Heartin tunnetuksi tekemä “Alone” omistettiin illan daameille. Keikan keskivaiheilla kuultiin todella mielenkiintoinen teos, kun Netta esitti lähes yksin Chris Isaakin kappaleen “Wicked Game”, Kotipellon laulaessa hieman taustoja. Rohkea ja onnistunut veto!

Reippaan runsaasti yhteislaulua sisältäneen Queenin “I Want It All” -kappaleen jälkeen yleisöstä toivottiin vähän sitä sun tätä, ja Skog päätyi soittamaan Säkkijärven polkkaa, mikä riemastutti tiiviisti keikkaa seuranneita kuulijoita. Iron Maidenin “The Trooper” jatkoi klassikkobiisien linjaa yhteislaulun jatkuessa, mutta Kotipelto ei ollut kappaleessa vahvimmillaan.

Vauhdikkaiden ohjelmanumeroiden jälkeen oli aika hengähtää hetkeksi. Netta Skogin tärkeä henkilökohtainen suosikki, Stratovariuksen “Forever”, sisällytettiin mukaan settiin ja kappale toimi odotetun upealla tavalla kaksikon esittämänä. “Forever” on yksi kauneimmista ja koskettavimmista sävellyksistä, mitä maa päällään kantaa.

Lopputahteja alettiin niitata jo “Hunting High And Lown” soidessa. Kun yleisö oli saanut “Ruotsin kansallislaulun” eli “The Final Countdownin” aikana makeaa mahan täydeltä, oli sitä tulossa vielä lisää. Skogin aloittaessa Scorpionsin superhittiä “Rock You Like A Hurricane”, nupit käännettiin kaakkoon ja Bar Ihku sai nauttia vielä erittäin voimakkaasta ja jopa mahtipontisesta elämyksestä digiharmonikan sävelien parissa. Skog soitti erityisesti kitarasävelet digiharmonikallaan kuin Rudolf Schenker ja Matthias Jabs konsanaan ja kappaleen soolo-osuus kuulosti uskomattoman hyvältä.

Settilistaa oli uudistettu sopivasti viime vuodesta ja vanhoista tutuista kappaleista kuultiin vaikuttavat versiot. “Katsokaa kuinka Netta rakentaa tätä biisiä”, tokaisi Timo Kotipelto Skogin viritellessä aiemmin rumpusoundia ja loopperia soittimeensa. Digiharmonikan mahdollisuudet ovat lähes rajattomat – menkää siis ihmeessä kiertueelle katsomaan, kuuntelemaan ja ihmettelemään akustisia harmonioita!

Settilista:
Sleep Well (Kotipelto cover)
I Surrender (Rainbow, alkujaan Russ Ballard cover)
Black Diamond (Stratovarius cover)
Out In The Fields (Gary Moore cover)
Shine In The Dark (Stratovarius cover)
Unbreakable (Stratovarius cover)
Alone (Heart, alkujaan I-Ten cover)
Wicked Game (Chris Isaak cover)
Don’t Stop Believin’ (Journey cover)
I Want It All (Queen cover)
Säkkijärven polkka, osa
The Trooper (Iron Maiden cover)
Forever (Stratovarius cover)
Hunting High And Low (Stratovarius cover)
The Final Countdown, osa (Europe cover)
Rock You Like A Hurricane, osa (Scorpions cover)

Teksti: Riku Juutilainen
Kuvat: Hannu Juutilainen ©Metalliluola

+ artikkelit

Perinteisen raskaan rockin ja melodisen metallin ystävä. Livekeikkojen ja (vinyyli)levymusiikin suurkuluttaja. Musiikin ohella vapaa-aikaan kuuluvat viskiharrastus ja frisbeegolf. Kamera on mukana keikalla kuin keikalla.

Avustava toimittaja | + artikkelit

Intohimoinen livekeikoilla kävijä ja fyysisen musiikin raskaan sarjan keräilijä. Hifistä hullaantunut ja albumien teknisestä toteutuksesta kiinnostunut seikkailija, jonka sydän sykkii eniten Nightwishille, mutta tarkassa seurannassa on hard rockin ja perinteisen hevin monipuolinen maailma 70-luvun Black Sabbathista aina 2000-luvun sinfonisen metallin aaltoon asti kaikkine orkestereineen. Vapaa-ajalla ohjelmaan kuuluu frisbeegolf, jos radoille vain keikoilta ennättää.