Children Of Bodomin perintöä vaalimassa: Warmen @Louhisali, Espoo 20.1.2024

MAINOS:Children Of Bodomin kosketinsoittajan Janne ”Warman” Wirmanin sooloprojektina liikkeelle lähtenyt Warmen sai alkunsa vuonna 1999.

Warmenista kehittyi täysimittainen bändi ja sittemmin mukaan liittyivät pikkuveli Antti Wirman, Jyri Helko (Oceanhoarse) ja Mirka Rantanen (Kotipelto, ex-Hevisaurus). Bändi oli aktiivinen Bodomin ollessa tauolla kiertueiltaan.

Warmenin musiikki perustui paljolti instrumentaalipitoiseen tykittelyyn ja satunnaisesti sekä levyillä että livenä oli vierailijoita, kuten Pasi Rantanen (Thunderstone), Timo Kotipelto (Stratovarius), Kimberly Goss (Sinergy), Jonna Kosonen (Nylon Beat) sekä Alexi Laiho (Children Of Bodom).

COBin loppumisen ja Laihon traagisen kuoleman jälkeen Janne löysi veljensä Antin kanssa tiensä takaisin musiikin pariin Warmenin kautta:

”COBin äkillisen lopun jälkeen en ollut varma, voisinko enää ikinä tehdä musiikkia. Pidimme kuitenkin pari kirjoitussessiota viime vuonna veljeni ja Jyrin kanssa, jolloin tajusin, että minulla on vielä paljon musiikkia kirjoitettavanani. Lopulta meillä oli kasassa kokonaisen albumin verran mielenkiintoista ja tuoretta musiikkia.”

Menneisyydessä levytetty neoklassinen/melodinen power metal vaihtui käytännössä melodiseen death metalliin ja alkuperäinen rumpali Rantanen päätti jättäytyä bändistä pois luontevasta syystä, sillä sen verran raskaampaan suuntaan yhtyeen sointi muuttui.

Rantasen korvasi rumpupallin takana Seppo Tarvainen (Church of the Dead, Daniel Lioneye). Näkyvin kokoonpanomuutos tapahtui laulavan kitaristin tontilla, jota hoitelee nykyään Ensiferumista ja Northerista tuttu Petri Lindroos.

Edellisestä albumista oli vierähtänyt peräti yhdeksän pitkää vuotta, kun ”First Of The Five Elements” (2014) näki päivänvalon vain 200 CD:n muodossa joukkorahoituskampanjan kautta. Reaper Entertainment päätti onneksi julkaista levyn uudelleen, niin että kaikilla halukkailla on tuo teos mahdollista hyppysiinsä saada.

Niin ikään Reaperin kautta julkaistu paluupitkäsoitto ”Here For None” on loistava uuden aikakauden taidonnäyte yhtyeen sävellyskyvystä ja lukeutuu vuoden 2023 parhaimpiin albumeihin erottuen edukseen yksinkertaisesti hemmetin hyvin biisien lisäksi loistavalla soundimaailmallaan, jonka ovat loihtineet Finnvox-studion legendaarinen kaksikko Mikko Karmila ja Mika Jussila.

Yhtye on kehittynyt uuden kokoonpanon ja muuttuneiden elämäntilanteiden myötä rankaksi, raivoisaksi ja nopeaksi metalliryhmäksi. Uusi tuotanto on selvästi aiempaa raskaampaa ja uuden jäsenistön myötä Warmen jatkaa Children Of Bodomin perintöä hienolla tavalla.

”Olemme panostaneet tähän levyyn paljon, ja se edustaa meitä musiikillisesti täysin – paljon melodisia juttuja, sekopäisiä sooloja sekä brutaalia riffittelyä!”, Janne Wirman kuvailee.

Warmen tuli nähtyä vuoden 2023 puolella kertaalleen On The Rocksissa ja kun Espoon keikka julkaistiin, oli paikalle lähdettävä uudestaan. Tupa oli jälleen täynnä ja tunnelma odottavan jännittynyt. Ehdottoman hienoa oli se, että Espoon keikalle olivat tervetulleita myös alaikäiset fanit, joita näytti olleen yleisön joukossa mukava määrä. Monet keikkajärjestäjät ja -paikat saisivat ottaa tästä mallia. Nyt esimerkiksi Nosturin vaalimaa linjaa ei ole ollut toteuttamassa kukaan hyvin harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta.

Ensimmäinen sinkku ja radiossa usein soiva ”Warmen Are Here For None” käynnisti keikan mahtavan säröisellä ja mukavan melodisella kosketinintrolla. Jos kuulijat ihmettelevät Wirmanin säröä koskettimissaan, se on täysin tarkoituksellista.

Väkevää vääntöä jatkoivat albumin kronologisessa järjestyksessä ”The Driving Force”, ”A World Of Pain”, ”Too Much, Too Late”, ”Night Terrors”, sekä ”The End Of The Line”. Biiseihin sen enempää pureutumatta kyseessä on poikkeuksellisen laadukasta materiaalia, mikä on parhaimmillaan livenä koettuna.

Jo tässä vaiheessa yleisö oli puhki ja kokemus oli silkkaa nautintoa. Warmenin jäsenten soittotaidot eivät lopu heti kesken ja esiintymistä oli aidosti ilo seurata. Hauskat ja osin tunteikkaat välispiikit hoiti musiikillinen johtaja Wirman koskettimiensa takaa.

Seuraavaksi vuorossa oli jotain erilaista, kun Alexi Laihon suuntaan kumarrettiin ”First Of The Five Elementsiltä” löytyvän alun perin Laihon laulaman ”Suck My Attituden” muodossa. Erityisesti yleisön nuorimpien odottamaa herkkua oli luvassa, kun myös vanhoja Children Of Bodom -rykäyksiä kaivettiin pöytälaatikosta esiin ja ”Sixpounder”, ”Everytime I Die” sekä ”Hate Me!” kokivat hurjan käsittelyn Lindroosin vokaalien muistuttaessa hämmästyttävän paljon Laihon unohtumatonta tulkintaa.

Yleisö oli aivan pähkinöinä, mutta ei tässä vielä kaikki. Warmenin pariin palattiin vetämällä ”Death’s On Its Way” sekä törkeän kivan kuuloinen, melodinen ”The Cold Unknown”. Encoren alkajaiksi COBin ”In Your Face” oli täydellisyyttä ja legendaariset ”I don’t give a flying fuck motherfucker” -lyriikat raikuivat tunnetta täynnä.

Kakkossinkku ”Hell On Four Wheelsin” myötä ”Here For None” kuultiin livenä kokonaisuudessaan, mikä osoittaa sen, kuinka kova luotto bändillä on uutta tuoretta materiaalia kohtaan.

“Hell On Four Wheels” on vihainen ja vauhdikas yhdistelmä uutta rankempaa, riffivetoista Warmenia sekoitettuna vanhempien levyjen melodiseen tilutteluun ja huipentuen vielä Wirmanin veljesten soolobattleen biisin väliosassa”, basisti Helko kuvailee.

Rockwell-cover ”Somebody’s Watching Me” (”Accept The Fact”, 2005) sai kunnian päättää hienon setin ja fakta on se, että Warmen tunnetaan parhaiten juuri tästä Laihon laulamasta pläjäyksestä.

Koen Warmenin paluun, soittotyylin sekä Lindroosin laulutyylin eräänlaiseksi tribuutiksi Laihoa sekä Bodomia kohtaan. Koko bändin työskentely oli sen verran vakuuttavaa, ettei tämän lähemmäksi Children Of Bodomin livekeikkaa voi enää päästä.

Oli sykähdyttävää todistaa Warmen nimenomaan kotiseudullaan Espoossa. Ilta jatkui luontevasti muutaman metropysäkin päässä Bodom Barissa, johon yhtye avoimesti ilmoitti suuntaavansa. Kerrassaan mainio ja mieleenpainuva ilta!

Warmen on nähtävissä kesällä 2024 lukuisilla kotimaan festivaaleilla, joihin lukeutuvat Nummirock, Tuska, Metallivuori sekä Dark River Festival. Menkää paikalle juhlistamaan melodisen death metallin ilosanomaa!

Warmen on:

Janne “Warman” Wirman – kosketinsoittimet
Petri Lindroos – laulu
Antti “Warman” Wirman – kitara
Jyri Helko – basso
Seppo Tarvainen – rummut

Raportti ja kuvat: Riku Juutilainen ©Metalliluola

Avustava toimittaja | + artikkelit

Intohimoinen livekeikoilla kävijä ja fyysisen musiikin raskaan sarjan keräilijä. Hifistä hullaantunut ja albumien teknisestä toteutuksesta kiinnostunut seikkailija, jonka sydän sykkii eniten Nightwishille, mutta tarkassa seurannassa on hard rockin ja perinteisen hevin monipuolinen maailma 70-luvun Black Sabbathista aina 2000-luvun sinfonisen metallin aaltoon asti kaikkine orkestereineen. Vapaa-ajalla ohjelmaan kuuluu frisbeegolf, jos radoille vain keikoilta ennättää.