Cover-rockin juhlaa: Mute Swans @ Bar Ihku, Tampere 28.12.2019.

Tamperelaisessa yökerho Ihkussa koettiin cover-rockin juhlaa, kun suurelle yleisölle suhteellisen tuntematon Mute Swans otti lavan haltuun tällä vuosikymmenen lopun keikallaan.

Kyhmyjoutsenen englanninkielisestä nimestä nimensä saanut poppoo sai alkunsa vuonna 2017 ja bändi esiintyi nyt vasta kolmatta kertaa livenä. Naisenergiaa pursuava yhtye on siis esiintynyt joka vuosi vain kerran jo vakiopaikaksi muodostuneessa Bar Ihkussa.

Tamperelaislähtöisessä kokoonpanossa vaikuttavat Päivi ”Capri” Selo (Amberian Dawn), Piritta Lumous (Manzana), Päivi Lepistö (Movetron) sekä Noora Louhimo (Battle Beast). Nelikosta Louhimo oli tällä kerralla poissa omien keikkojensa vuoksi, mutta hänen tilallaan maskuliinisuutta tuomassa nähtiin ryhmän tituleeraama ”musta joutsen”, eli monista yhteyksistä tuttu JP Leppäluoto.

Homman nimi oli se, että nelikko esitti tunnettuja (ja myös tuntemattomampia) cover-kappaleita tasokkaan bändin Hessu Maxx (Reckless Love), Teemu Broman (Holmala), Jussi Ojanen, Timo Niemistö sekä Sussu Ketola säestyksellä. Ojanen sijaisti kitarassa ennakkotietoihin merkittyä JC Halttusta, joka oli juuri samaan aikaan soolokeikalla Rovaniemellä Louhimon kanssa. Musiikillisesti yön kattauksessa liikuttiin niin hevin, raskaamman ja kevyemmän rockin, grungen kuin popin maailmassa.

Madonnalla ja Roxettella käynnistynyt setti liikkui varovaisesti kohti rockimpaa ilmaisua ja räväkästi tulkittu Nirvanan klassikko “Smells Like Teen Spirit” oli juuri niin raivokas kuin kappaleen kuuluukin olla. Manzanan Piritta Lumous on tunnettu räväkästä esiintymisestään, eikä esimerkiksi kaatumiselta vältytty vauhdikkaan illan myöhemmässä vaiheessa. Pirre ei kuitenkaan loukannut itseään, vaan jatkoi näyttävää laulamistaan ja esiintymistään kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Capri tarjoili kerrassaan loistavia hetkiä muun muassa sinfonisen metallin parissa. Amberian Dawnissa uraansa luonut sopraano lauloi genren ehdottomaan kärkeen kuuluvien yhtyeiden, eli Nightwishin ja Within Temptationin tuotantoa. Within Temptationin “The Silent Force” -albumin kulmakivi “Stand My Ground” soi alkuperäisversiota kunnioittaen mahtipontisena ja heleänä.

Nightwishia kuultiin illassa peräti kolmen kappaleen verran. Anette Olzonin aikaisen aikakauden superhitti “Amaranth” soi perusvarmana, mutta niin ikään “Dark Passion Play” -albumin “Bye Bye Beautiful” lisäsi vettä myllyyn. Lepistöllä ja Lumouksella oli vaikeuksia muistaa kappaleen sanoja, ja kaksikon elekieli muiden suuntaan oli hauskaa seurattavaa, kun Capri ja Marco Hietalan osuudet murissut Jussi Ojanen tulkitsivat kappaleen rautaisella ammattitaidolla.

“Wishmaster on maailman paras kappale” hihkui Capri ennen kuin sanat “Master! Apprentice! Heartborne, 7th Seeker, Warrior! Disciple!, In me the Wishmaster” kajahtivat Tampereen yöhön. Caprin tulkinnat olivat värisyttävän upeita.

Naistrion seuraksi tiettyihin kappaleisiin lavalle valikoitui myös karismaattinen, muun muassa Charonista, Harmajasta ja Raskasta Joulua -projektista tunnettu JP Leppäluoto. Vahva “Human” ja tunteikas Nick Caven hitti “Where The Wild Roses Grow” olivat illan herkkupaloja. JP:n tumma ääni sopi mainiosti kolmikon jatkoksi. Keikan lopulla Billy Idolin klassikko “Rebel Yell” toimi JP:n käsittelyssä alkuperäisen veroisesti.

Movetronin Päivi Lepistön toimesta iltaan saatiin klassista rockosastoa, eli Rainbow’n tunnetuksi tekemä Russ Ballard -hitti ”Since You Been Gone”. Rainbown tuotanto on Lepistölle tuttua, sillä vuosien varrella hänet on nähty useaan otteeseen laulamassa taustoja Graham Bonnetin sekä Joe Lynn Turnerin Suomen keikoilla. Movetronin ”Ristinolla” soi sopivan rouheana, sulautuen illan kattaukseen saumattomasti. Illan tunnelmapala oli Lepistön yhdessä JP:n kanssa tulkitsema Lady Gagan ja Bradley Cooperin herkkä “Shallow”.

Kokonaisuutena keikka tarjosi monipuolisen ja vahvan päätöksen rockvuodelle 2019. Toivottavasti perinteet jatkuvat ja Mute Swans nousee lauteille myös ensi vuonna!

Teksti: Riku ja Hannu Juutilainen
Kuvat: Hannu Juutilainen ©Metalliluola

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän