Kotimaisen melodisen hard rockin mestarit: One Desire & DIRT @Louhisali, Espoo 17.3.2023.

MAINOS:Espoossa oivallisella paikalla sijaitseva kulttuurikeskuksen Louhisali muuttui talvi-illan ajaksi mainioksi rock-klubiksi, jossa seisova permanto ja istumakatsomo yhdistyivät saumattomasti toisiinsa.

Viihtyisä esiintymispaikka tarjosi hyvät puitteet kotimaista hard rockia edustaville yhtyeille, kun One Desire sekä DIRT valtasivat suuren lavan.

Illan avasi kovassa nosteessa jo vuodesta 2018 ollut DIRT. Suomen yksi mielenkiintoisimmista hard rock -tulokkaista julkaisi debyytti-EP:nsä ”Low Life” vuonna 2019. Neljän raidan EP toi yhtyeen musiikkiin aiempaa raskaampia ja tummempia sävyjä unohtamatta suuria kitarariffejä sekä kappaleiden läpi kantavia suuria melodioita.

Suomalaisten rock-lupauksien terävimpään kärkeen kuuluva poppoo loi lyhyessä ajassa vahvan hypen ympärilleen. EP:tä seurasi suuri steppi, kun hard rockia metalli- ja grungevaikutteilla soittava helsinkiläisviisikko julkaisi Ranka Kustannuksen kautta vuonna 2022 mairittelevia arvosteluja keränneen ”Deadbeat” -debyyttialbuminsa.

”Deadbeat” on hyvin kunnianhimoinen debyyttialbumi, sillä halusimme tehdä levyn, joka esittelee kaikki DIRTin sävyt toiveikkaan heleästä raskaaseen ja synkkään. Äänitimme vuoden 2020 aikana yhteensä 16 biisiä, joista valikoitiin levylle nämä yhdeksän. Ne muodostavat yhtenäisen ja intensiivisen kokonaisuuden, joka on kuin matka DIRTin sielunmaisemaan. ”Deadbeat” potkaisee viimein portit auki ja me pääsemme katsomaan, miten jengi ottaa meidät vastaan!”, kommentoi yhtye.

Sinkkulohkaisut ”Real World”, ”God Has Cut You Down” ja ”Circles” ovat saaneet kiitettävästi radiosoittoa. Kuulimme edellä mainitut kappaleet Louhisalin lavalla yleisön lähtiessä hyvin biiseihin mukaan.

Myös EP:n nimiraita ja viisikon ensimmäinen single ”Low Life” soi vahvan jykevänä. ”Low Life” nousi heti ilmestyttyään Suomen 50 viraalisimman kappaleen listalle ja on kerännyt yli kaksi miljoonaa toistokertaa Spotifyssa.

Kovan luokan livebändinä tunnettu DIRT liitettiin juuri Alt Agencyn keikkamyyntirosteriin, eikä kovat puheet ole aivan tuulesta temmattuja, sillä DIRTissä on todella potentiaalia nousta suurempiin piireihin.

Bändi ei tyytynyt soittamaan ainoastaan lavalta käsin, vaan muutamat jäsenet hyppäsivät tyylikkäästi yleisön sekaan. Keikoilla käy kova kuhina ja yhtye on täyttänyt erityisesti pääkaupunkiseudun rock-klubit kiinnostuneilla katsojilla kerta toisensa jälkeen.

Suosittelen tsekkaamaan bändin livenä juuri nyt uran alkutaipaleella. Pelkästään settilistan viimeisenä kuultu Thin Lizzy -klassikko ”Cold Sweat” on komeaa kuultavaa!

DIRT on:
Aleksi Tiainen – laulu
Sebastian Frigren – kitara
Kappe Koutonen – kitara
Benny Raivio – basso
Alex Anttila – rummut

One Desiren (alun perin OD) tarina sai alkunsa jo yli kymmenen vuotta sitten vuonna 2012, kun rumpali Ossi Sivula perusti yhtyeen. Kokoonpano vaihteli jonkin verran ennen debyyttialbumin ”One Desire” (2017) julkaisua.

One Desire ponkaisi kertaheitolla maailman tietoisuuteen vuonna 2017 ilmestyneen ”Hurt”-singlen myötä. Kappaletta on kuunneltu YouTuben kautta yli 3,5 miljoonaa kertaa ja Spotifyssä suoratoistot ovat ylittäneet jo seitsemän miljoonan rajan.

Tuosta julkaisusta tähän päivään bändissä ovat vaikuttaneet Sturm Und Drangissa mainetta niittänyt laulaja André Linman, tuottaja/kitaristi Jimmy Westerlund, rumpali Sivula sekä basisti Jonas Kuhlberg, joka on soittanut muun muassa Anette Olzonin kanssa The Dark Elementissa, Timo Kotipellon rinnalla Cain’s Offeringissa, MyGrainissa sekä livenä ex- Iron Maiden -solisti Paul Di’Annon kanssa.

Lisäksi paikkansa livekokoonpanosta on lunastanut kosketinsoittimen takana operoiva Johnny Nordström. One Desiren soittaman musiikin innoittajina ja suunnannäyttäjinä ovat olleet muun muassa Toto, Journey, KISS, Mötley Crüe, Judas Priest sekä Def Leppard.

Tarttuvista kertosäkeistä ja säkenöivästä lavakarismasta tuttu melodisen hard rockin huippu avasi pelin loistavalla uusimmalla ”Never Gonna Stop” -singlellään, mikä sijoittuu yhtyeen tuotannossa kärkipäähän sekä sävellykseltään, että sanomaltaan.

Uudesta kappaleesta yhtye kertoo, ettei halunnut jättää sitä odottamaan seuraavan albumin aikatauluja, vaan tämä piti päästä esittelemään maailmalle pikimmiten.

”Never Gonna Stop” syntyi syöksykierteen tunteesta kahden toisilleen rakkaan ihmisen välillä. Vaikka kuinka ollaan reunalla ja menossa alaspäin niin aina päätetään, että pidetään yhtä. Elämä menee näin, eikö?”, rumpali Sivula kertoo.

One Desire on saanut kahdella loistavalla albumillaan laajaa huomiota Suomen lisäksi ympäri maailman. Yhtye valmistelee parhaillaan uutta musiikkia ja kolmas studioalbumi on tuloillaan. Sitä ennen markkinoille julkaistaan livetaltiointi viime kesän keikalta Vaasasta, jossa bändi soitti stadionilla Wasa Sinfonietta -sinfoniaorkesterin kanssa.

Live With The Shadow Orchestra” -nimeä totteleva spektaakkeli julkaistaan Blu-ray, DVD/CD ja vinyyliformaateissa 21.4.2023 italialaisen Frontiers Musicin kautta. Keikka on katsottavissa suomalaisille myös Yle Areenassa.

Olin paikalla Vaasassa ja kyseiseltä keikalta singlenä julkaistu ”Through The Fire” kuului ehdottomasti myös tämän Espoon konsertin parhaimmistoon. Pääosin Westerlundin laulama biisi soljuu kauniisti akustisen kitaran säestyksen kera ja kantaa koko noin seitsemän minuutin mittansa vailla väsymisen merkkejä.

Toistaiseksi tuoreimmalta vuoden 2020 ”Midnight Empire” -pitkäsoitolta kuultiin runsaasti muita herkkupaloja, kuten ”Shadowman” sekä ”After You’re Gone”. Kyseessä ovat hienot esimerkit bändin sävellys- ja tulkintataidosta, biisien ollessa tietyllä tavalla melankoliset ja tummanpuhuvat, mutta silti melodisen toiveikkaat taideteokset.

Linmanin humoristiset välispiikit kuuluvat asiaan ja hän itse kuvailee ryhmäänsä välillä ”one disasteriksi” genren ollessa ”kikkelihevi”. Pilke silmäkulmassa heitetyt läpät saavat yleisön kerta toisensa hymyilemään ja nauramaan, mikä todistaa sen, ettei hevin ja raskaan rockin soittaminen ole niin vakavaa.

Nuoren Linmanin tunnistettava ääni yhdistettynä muun yhtyeen taidokkaaseen soittoon on vertaansa vailla ja ryhmän henki vaikuttaa olevan mainio. Alun perin jo Sturm Und Drangille sävelletty väkevä ”Buried Alive” pani keikan loppua kohden kierrokset täysille ja biisi edustaa yhtyeen tuotannossa selvästi raskainta poljentoa.

Varsinaisen setin päätyttyä yleisö janosi niin paljon lisää, että One Desire päätti palata lavalle soittamaan suunnittelemattoman encoren Linmanin spiikin mukaan ensimmäistä kertaa koskaan. Kuulimme aivan viimeiseksi alkuperäisestä settilistasta ylivedetyn debyyttialbumin helmen ”Turn Back Time”, mikä kruunasi kokemuksen.

Yhtye on kehittynyt toden teolla ja olen lukenut lukuisia kommentteja, joissa kerrotaan One Desiren olevan Frontiers Music -levy-yhtiön paras kiinnitys. Kommentit saattavat hyvin pitää paikkansa. Jäämme odottamaan kolmatta vielä nimeämätöntä albumia ja tulevia kotimaan keikkoja vesi kielellä.

One Desire on:
André Linman – laulu, kitara
Jimmy Westerlund – kitara, taustalaulu
Ossi Sivula – rummut
Jonas Kuhlberg – basso
Johnny Nordström – koskettimet (live)

Raportti ja kuvat: Riku Juutilainen ©Metalliluola

Avustava toimittaja

Intohimoinen livekeikoilla kävijä ja fyysisen musiikin raskaan sarjan keräilijä. Hifistä hullaantunut ja albumien teknisestä toteutuksesta kiinnostunut seikkailija, jonka sydän sykkii eniten Nightwishille, mutta tarkassa seurannassa on hard rockin ja perinteisen hevin monipuolinen maailma 70-luvun Black Sabbathista aina 2000-luvun sinfonisen metallin aaltoon asti kaikkine orkestereineen. Vapaa-ajalla ohjelmaan kuuluu frisbeegolf, jos radoille vain keikoilta ennättää.