One Desire & Rämlord @On The Rocks, Helsinki 3.10.2020

Vuodesta 2001 toimineella kenties Suomen vilkkaimmalla keikkaklubilla On The Rocksissa on ollut vuosien varrella ilahduttavan paljon laadukasta livemusiikin tarjontaa.

Yhä useammat raskaampaa musiikkia edustavat bändit hakeutuvat esiintymään vuoden 2018 huhtikuussa uudestaan ovensa avanneeseen rock-henkiseen baariin. Tästä suuri kiitos On The Rocksin ohjelmapäällikkö Iiro Ylöselle.

Yli puoli vuotta remontin ja uudistuksen vuoksi suljettuna 2017-2018 ollut On The Rocks joutui kokemaan uudelleen lähes yhtä pitkän ajanjakson hiljaiseloa uudella vuosikymmenellä, kun tiukat kokoontumisrajoitukset astuivat voimaan. Eletään erikoisia aikoja ja kansan kannattaa nauttia turvallisesti konserteista, kun niitä vielä pystyy järjestämään. Aika näyttää, mihin suuntaan tilanne tulee kehittymään.

One Desire ponkaisi kertaheitolla maailman tietoisuuteen vuonna 2017 julkaistun ”Hurt”-singlen myötä. Kappaletta on kuunneltu YouTuben kautta yli kaksi miljoonaa kertaa ja Spotifyssä suoratoistot ovat ylittäneet jo yli neljän miljoonan rajan. Kappale on mukana ”One Desire” -debyyttialbumilla, jota on suoratoistettu jo yhdeksän miljoonaa kertaa.

Vuoden 2020 ”Midnight Empire” -albumin lähes kaksi miljoonaa toistoa ovat rikkoneet One Desiren tuotannon kymmenen miljoonan kuuntelijan rajan, mikä on erittäin kunnioitettava saavutus. Hyvä Suomi! Uutuusalbumia juhlistava Helsingin Konepaja-saliin toukokuulle kaavailtu levynjulkaisukeikka jouduttiin siirtämään syksylle myös keikkapaikan vaihtuessa. Mukaan jo ennakkoon loppuunmyytyyn ja nyt nähtyyn On The Rocksin tapahtumaan saatiin kotimainen Rämlord.

Kuulin helsinkiläisestä Rämlordista ensimmäistä kertaa nähdessäni heidän soittavan Helsingin syksyisessä illassa yhdessä One Desiren kanssa. Yhtyeen jäsenet ovat vieraasta nimestä huolimatta hyvin kokeneita muusikoita keskenään erilaisista yhtyeistä. Kuusihenkinen kokoonpanon muusikot ovat soittaneet aiemmin muun muassa Impaled Nazarenessa, Belialissa, Bloodridessä, Murheenlaaksossa sekä YUP:ssä.

Rämlordin musiikkia on haasteellista sijoittaa tarkasti mihinkään genreen, mutta ryhmän kappaleista tuli mieleen hauskasti esimerkiksi Tony Martinin aikakauden Black Sabbath sekä Blaze Bayleyn soolotuotanto. Kitarariffit jyräsivät suurella äänenvoimakkuudella, laulaja Timo Salmenkiven vahva ääni soljui läpi keikan ja muun bändin soitto oli tiukkaa.

Rämlord esitteli “From Dark Waters” -uutuuslevyltään kuusi ensimmäistä kappaletta. Pirteä “Love Of The Damned” avasi pelin ja yhtye otti heti yleisönsä haltuun varmalla esiintymisellä, vaikka salissa oli katsojia vain kourallinen. ”Chained God” jatkoi tarttuvaa linjaa koskettimien ollessa kivasti läsnä. Seesteinen ”Dark Waters” soi vakuuttavasti päättyen siistin kuuloiseen kitarointiin.

Setin vanhin kappale, vuonna 2014 julkaistu single ”Evolve To Monster”, sai viimeistään pään nyökyttelemään rytmiä hyväksyvästi. Pari vuotta myöhemmin julki tulleen “We Are The Night” -EP:n avausbiisi “Neophyte” poimittiin edustamaan hieman itämaista äänimaailmaa ollen mukavan poikkeava soitetun settilistan muista kappaleista. Nämä kaksi vanhempaa kappaletta napattiin eri teille suunnanneen laulaja Mikko Ojalan ajan tuotannosta.

“Blindfolded” käynnistyi akustisella introlla kasvaen mainioksi hard rock -kappaleeksi jälleen bändin hyvän ja selkeän yhteissoiton myötä. Lyhyt ja persoonaton ”Hell Is Here And Now” esitettiin nopeasti, jääden väliinputoajaksi muuten hienossa settilistassa.

Noin 40 minuutin keikan päättänyt “Haunting All Over The World” toi mieleen esimerkiksi Uriah Heepin moninaisen tuotannon. Soittimet olivat hyvin tasapainossa keskenään, vaikka yhtye soitti huomattavan kovaa aiemmin On The Rocksissa kuulemiini konsertteihin verrattuna. Loistava lämmittelykeikka, jota olisi kuunnellut paljon pidempään! Oli aika kiittää, kumartaa ja jäädä odottelemaan One Desiren aloitusta.

Rämlord on:

Jarno Anttila: kitara
Janne Mannonen: rummut, taustalaulu
Timo Salmenkivi: laulu
Tommi Kanerva: kitara
Niko Karppinen: basso

Lisäksi tällä keikalla koskettimia soitti Timo Salmenkiven poika Onni Salmenkivi.

One Desiren (alun perin OD) tarina sai alkunsa vuonna 2012, kun rumpali Ossi Sivula perusti yhtyeen. Kokoonpano vaihteli jonkin verran ennen debyyttialbumin ”One Desire” julkaisua. Tuosta julkaisusta tähän päivään bändissä ovat vaikuttaneet Sturm Und Drangissa mainetta niittänyt laulaja André Linman, tuottaja-kitaristi Jimmy Westerlund, rumpali Sivula sekä basisti Jonas Kuhlberg, joka on soittanut muun muassa Anette Olzonin kanssa The Dark Elementissä, Timo Kotipellon rinnalla Cain’s Offeringissa, MyGrainissa sekä livenä ex- Iron Maiden -solisti Paul Di’Annon kanssa. One Desiren innoittajina ja suunnannäyttäjinä ovat taas olleet esimerkiksi Toto, Journey, Kiss, Mötley Crüe, Judas Priest ja Def Leppard.

Käsillä oli ”Midnight Empire” -albumin levynjulkaisukeikka, mistä tuottaja-kitaristi Westerlund kertoo seuraavaa:

”Midnight Empire” tehtiin kahden vuoden pitkien öiden aikana. Tuona aikana elämämme oli hivenen tummanpuhuvaa, ja lopulta tuo aika synnytti tästä levystä tietyllä tavalla konseptialbumin. Moni biiseistä venähti viisi-kuusiminuuttisiksi, sillä tuntui siltä, että kaikkea sanottavaa ei vain saanut puristettua pienempään. Tätä ei suunniteltu mitenkään, vaan yllämme ollut raskaansorttinen aura vaikutti siihen, mitä saatiin aikaan kirjoittaessa ja äänittäessä. Mielestäni lopputuloksesta tuli lopulta hyvin onnistunut, vaikka toki kuuntelijat ovat ne, jotka lopulta määrittävät asian, kuten aina. Meille itsellemme tämä levy on keskiyön valtakunta, jota rakennettiin kovalla työllä ja pitkään.

Albumi äänitettiin parin vuoden aikana 2018–2019, mutta sen julkaisu venyi, koska osa biiseistä vaihtui vielä matkan varrella ja myös koronakriisi vaikutti siirtopäätökseen. Ennen ”Midnight Empiren” julkaisua One Desire ehti aloittamaan suuren italialaisen Frontiers Music levy-yhtiön avittamana Euroopan kiertueen yhdessä ruotsalaisen The Night Flight Orchestran kanssa. Ryhmät kokivat sekaisia tunteita, sillä suunniteltu 22 konsertin kiertue Keski- ja Etelä-Euroopan maissa jouduttiin keskeyttämään Ranskan Lyonissa seitsemännen soitetun keikan jälkeen.

COVID-19 -tautitilanne paheni ilkeän nopeasti pakottaen perumaan konsertit ympäri maailman pitkäksi aikaa. Myöhemmin One Desiren jokaisella jäsenellä ja kiertuehenkilökunnalla todettiin tartunnat. Myös alun perin toukokuulle Helsingin Konepaja-saliin kaavailtu levynjulkaisukeikka jouduttiin luonnollisesti siirtämään ja show päästiin kokemaan vasta näin syksystä rajoitetulla kapasiteetilla pienemmällä klubilla. Onneksi miehet tervehtyivät!

Eturivi täyttyi erityisesti vaasalaisen André Linmanin ihailijoista. Linman on ollut aina erittäin faniystävällinen ja oli hauska seurata hänen hyväntuulista jutusteluaan yhtyettä katsomaan tulleiden kanssa ennen konsertin alkua. Keikka lähti odotetusti käyntiin ”Midnight Empire” -levyn avausraidalla ”Shadowman”. Kappale on hieno esimerkki bändin sävellys- ja tulkintataidosta, biisin ollessa melankolinen ja tummanpuhuva, mutta silti melodinen taideteos.

“One Desire” -ykköslevyn tarttuva ”Apologize” esitettiin hymyssä suin Linmanin kiitellen katsojia useasti ja ollen huomattavan iloinen sekä otettu siitä, kuinka paikalle oli saapunut täysi sali livemusiikin ystäviä yleisörajoitusten puitteissa. Viidentenä muusikkona koskettimista vastannut taustasoittaja Antti Roslander oli piilossa suuren yleisön kameroilta, jättäen tilan varsinaiselle yhtyeelle.

“Midnight Empire” -albumin kappaleita soitettiin nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. ”Down And Dirty”, ”Heroes” ja ”Godsent Exstasy” jatkoivat melodista meininkiä rauhallisissa tunnelmissa.

Linmanin siirappinen, hyvän debyyttialbumin päättävä ”This Is Where The Heart Break Begins” rauhoitti tunnelmaa entisestään yleisön fiilistellessä ja musiikin viedessä mukanaan. Lisää siirappisuutta saatiin, kun Linmanin sähkökitara vaihdettiin akustiseen ja bändi alkoi esittää ”Only When I Breathe” -biisiä. Kappaletta ei kuultu kokonaan, vaan se häivytettiin vaivihkaa “Falling Apart” -tunnelmointiin mielenkiintoisella tavalla.

One Desiren melodisinta osastoa edustava ”After You’re Gone” iski heti kuultuani  sen ensimmäistä kertaa jo helmikuussa soljuvalla kappalerakenteellaan ja nyt livenä biisi oli keikan parasta antia.

Westerlund toteaa:

”After You’re Gone” on vanginnut hyvin sen mitä me olemme ihmisinä, biisinkirjoittajina ja muusikoina. Mitä One Desire on nyt, vuonna 2020.

“Whenever I’m Dreaming” jäi harmittavasti upean “After You’re Gonen” varjoon. Paukkujen saattelema megahitti ”Hurt” ei päättänytkään settiä, vaan loppuun kuultiin vielä komea, illan raskain biisi ”Buried Alive”, joka särökitaran sävelin toimi mainiosti selvästi plussan puolelle yltäneen illan viimeisenä. “Buried Alive” kumartaa perinteisen heavy- ja power metallin suuntaan Linmanin laulun noustessa tässä livetilanteessa vihaisesti uusiin sfääreihin.

Keikan jälkeen kuitenkin ajattelin, että jotain jäi puuttumaan. One Desirea vaivaa vielä materiaalin vähyys, sillä bändi on julkaissut vasta kaksi studioalbumia. Hyviä biisejä on saatava lisää, jotta livesettiin saadaan lisää vaihtuvuutta. Toki rauhalliset ja tunnelmalliset kappaleet sopivat tähän genreen kuin nenä päähän, mutta sävellykset eivät jaksaneet kantaa kokonaisuutena kovalla tasolla alusta loppuun asti.

André Linmanilla on hienon kuuloinen lauluääni ja ei ole ollenkaan ihme, että häntä seurataan niin innokkaasti. Linman on monien mielestä yhtyeen suurin tähti, mutta muun yhtyeen panosta ei sovi unohtaa. Westerlund on tuottelias sekä soitto- että studiohommissa, ja hän pääosin kirjoittaa bändin kappaleet. Kuhlberg ja Sivula täydentävät kokonaisuuden onnistuneesti.

On hämmästyttävää ajatella, kuinka vain muutamassa vuodessa One Desire nousi näin tunnetuksi Euroopassa ja jopa Euroopan ulkopuolella. Harmittavasti maailmaa riivannut pandemia esti yhtyeen kiertueen jatkumisen, mutta onneksi tästä On The Rocksin keikasta on odotettavissa DVD-julkaisu, jotta yhtyeen ystävät ympäri maailmaa pääsevät näkemään suosikkinsa ruudun välityksellä.

Uskon vahvasti, että yhtyeen sävellyskynät tuottavat tulosta seuraavien vuosien aikana ja One Desirella on mahdollisuudet nousta tulevaisuudessa suurien hard rock/AOR -nimien joukkoon. ”Hurt”-kappaleen lähes 500 radiosoittoa ja miljoonat kuuntelukerrat osoittavat sen, että potentiaalia on paljon.

Teksti: Riku Juutilainen
Kuvat: Hannu Juutilainen ©Metalliluola

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here