Nightwishin ”Dark Passion Play” 10 vuotta

Kuva: Jutun yhteydessä mainittu yhtye/artisti/levy-yhtiö/tiedottaja ja/tai sen lähettämä lehdistö- tai promootiokuva tai kuvassa ilmoitettu valokuvaaja

Nightwish julkaisi kuudennen studioalbuminsa ”Dark Passion Play” 10 vuotta sitten.

Levy oli aikanaan merkittävä uuden ajan aloitus yhtyeelle ollen ensimmäinen tuoreen laulajan Anette Olzonin kanssa tehty teos. Nykyisin yhtyeessä multi-instrumentalistin virkaa hoitava Troy Donockley teki niin ikään ensiesiintymisensä levyllä.

Yhtye haki koesoitolla uutta laulajaa Tarja Turusen korvaajaksi lähes vuoden ajan ja 2000 demon kahlauksen jälkeen valinta tehtiin lopulta tammikuussa 2007. Alyson Avenuesta mukaan liittyi Olzon, joka lauloi osuutensa valmiisiin biiseihin keväällä 2007. Valinta julkistettiin toukokuussa 2007 ja debyyttisingle ”Eva” oli linjoilla seuraavana päivänä. Viattomuudesta kertova biisi ei ollut tarttuvuudessaan useiden aiemman historian Nightwish-singlejulkaisujen tasolla, mutta teki selväksi yhtyeen edelleen kykenevän luomaan pienistä teemoista suurta musiikkia.

Orkesterilevytykset Pip Williamsin johdolla Lontoossa sekä yli kaksi kuukautta vienyt miksaus Suomessa veivät suuren osan ajasta, mutta yhtye koki musiikin teon vapauttavaksi kokemukseksi muutaman viimeisen vuoden vallinneen kiristyneen tunnelman jälkeen. Yhtye oli levyllä onnistunut säilyttämään ominaissoundinsa, mutta vei musiikkia enemmän kotimaisen ja irlantilaisen kansanmusiikin suuntaan ja ”Dark Passion Play” sisälsi myös yllättävän raskaita hetkiä.

”Eva” ja ”Amaranth” esittelivät yhtyeen kevyempää ja saman aikaisesti sinfonisen metallin saralla vuosia tehnyttä uranuurtavaa linjaa, mutta singlenä niin ikään julkaistut ”Bye Bye Beautiful” sekä ”Last Of The Wilds” kulkivat kokeellisempia polkuja. Olzonin ääni ei ollut Turusen tavoin oopperamainen vaan vokalisti toi kevyempiä pop-sävyjä musiikkiin luoden mielenkiintoisen kontrastin raskaampiin osuuksiin. Vastaavasti Marco Hietalaa kuultiin edelleen kasvavassa roolissa lauluosastolla miehen esittäessä ”Master Passion Creed”-kappaleen ja muutenkin Marcoa kuullaan aiempaa enemmän.

Viimeisenä singlenä ilmestynyt ”The Islander” nojasi herkempiin folk-melodioihin ja sai voimansa akustisista kitaroista ja kappaleen säveltäneen Hietalan voimakkaan sävykkäästä tulkinnasta. Myös ”Last Of The Wilds” instrumentaali laitettiin ulos singlenä ja suomeksi laulettuna versiona “Erämaan viimeinen”. Lauluosuudet tässä hoiti Indica-yhtyeen Johanna Salomaa ja biisissä kuultiin suomalaista kansansoitinta kanteletta. Albumin tuotanto on mahtipontinen, mutta samalla soitin erottelukyky säilyy. Kitarasoundi jakaa edelleen mielipiteitä, ja levyn kevyemmät hetket tekevät tällä osastolla edelleen selvästi paremmat säväykset.

Yhtyeen pääarkkitehti Tuomas Holopainen kertoi ”Dark Passion Playn” pelastaneen miehen elämän. Holopaisen sävellykset eivät olleet kokonaisuutena aivan yhtä synkkiä kuin vuoden 2004 ”Once”-albumilla toivon paistaessa jo joistain raoista auringon lailla kellariin, mutta erittäin tumma yleisilme säilyi edelleen. ”The Poet And The Pendulum”-biisi oli Tuomaksen mukaan hänen uransa henkilökohtaisin. 14-minuuttinen progressiivisiakin elementtejä sisältänyt avaus ei ollut helppo sisäänajo levylle, mutta avauduttuaan kappale antaa kuulijalle edelleen paljon. ”Bye Bye Beautiful”-singlessä kuvattiin avoimesti Tarja Turusen erottamista ja sen taustoja, musiikkivideolla esiintynyt naisyhtye tosin kevensi huumorin kautta sanomaa. Biisi avasi ensimmäisen vuoden aikana yhtyeen konsertit. Se poistui vuoden 2009 alusta setistä tehden tilaa ”7 Days To The Wolvesille”, eikä ole sen jälkeen tehnyt paluuta.

Albumista julkaistiin normiversion lisäksi myös erillinen instrumentaalilevyn sisältänyt painos. Levy myi kultaa Suomessa jo ennen julkaisuaan ja muutamassa kuukaudessa ylsi nelinkertaisiin platinalukuihin. Kiekolta lohkaistiin yhteensä viisi singleä, jotka tekivät nekin vakuuttavaa jälkeä listoilla. Saavutus hakee vertaistaan tässä maassa. Ympäri maailmaa ”Dark Passion Playta” on myyty yli 2 miljoonaa kappaletta. Maailmankiertue kesti kaksi vuotta päättyen edellisen rundin tavoin Helsinkiin ja Hartwall Areenalle 19.9.2009.

”Dark Passion Playn” suoran hittimateriaali puute tekee levystä ajoittain haasteellisen lähestyttävän, mutta kokonaisuus erityisesti Nightwishin historian kontekstissa asettuu vuosikymmenen jälkeen hienoksi osaksi maamme menestyneimmän raskaan musiikin kokoonpanon diskografiaa.

Teksti: Ville Krannila

Katso alta kuvagalleria kansitaiteesta, levyltä lohkaistut musiikkivideot sekä livetaltioinnit Joensuusta joulukuulta 2007 ja Wackenista elokuulta 2008:

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän