Pyramaze – Melancholy Beast (2004/2017)

Mainos:
Saarihelvetti

Power metalia progressiivisin maustein soittava Pyramaze perustettiin Tanskassa vuosituhannen alussa kitaristi Michael Kammeyerin toimesta. Kammeyer rekrytoi mukaan kaksi maanmiestään, Niels Kvistin (basso) ja Morten Gade Sørensenin (rummut), sekä hieman myöhemmin amerikkalaisen kosketinsoittajan Jonah Weingartenin, jonka Kammeyer löysi internetin välityksellä. Bändi aloitti laulajan etsinnät ja haaviin tarttui vuonna 1962 syntynyt upeaääninen Lance King, jolla oli jo tuolloin pitkä kokemus alalta mm. Gemini -ja Balance of Power -nimisten yhtyeiden riveistä.

Debyytti ”Melancholy Beast” näki päivänvalon vuonna 2004 ja levy onkin ollut jo hetken aikaa loppuunmyyty, joten tässä mielessä uusintapainoksen julkaisu on ehdottomasti paikallaan. Kyseessä nimittäin on todella vahva pelinavaus ja monen Pyramaze-fanin mielestä tanskalais–amerikkalaisen ryhmän uran kovin tuotos.

Albumi sisältää monta bändin livesetissä aktiivisesti vieraillutta helmeä, sekä useamman ässäbiisin jotka kuuluvat Pyramazen aivan parhaiden sävellysten joukkoon. Etenkin keskivaiheilla kuultava slovari ”Until We Fade Away”, avausbiisi ”Sleepy Hollow”, eeppisempi ”Legend” ja päätöskappale ”Power Of Imagination” ovat tunnettuja otoksia yhtyeen diskografiassa. Voimakkaan materiaalin lisäksi kunniamaininnan ansaitsee myös Lance Kingin loistava laulusuoritus, mies pystyy levyn muutamassa pienessä suvantokohdassa paikkaamaan tulkinnallaan sävellyksiä varsin komeasti ja herättämään ne eloon.

Julkaisu on ensisijaisesti tarkoitettu bändin tuoreemmille faneille, joilla ei vielä ole ollut mahdollisuutta levyä saada, mutta vanhemman kannattajan näkökulmasta bonuskappaleita olisi voinut kyllä olla enemmän. Ainoa bonusbiisi, aikanaan Japani-versiossa julkaistu ”The Wizard” on kelpo kappale ja olisi helposti mahtunut albumille mukaan, mutta yksi lisäveto on liian vähän. Pyramaze kuitenkin nauhoitti livemateriaalia jo tuolloin, eli pari livebiisiä päälle tuskin olisi ollut huono juttu. Mukana tuleva historiikki, jota bändistä jo poistunut perustajajäsen Kammeyer valottaa, on toki tervetullut ja herran kirjaamat ”liner notesit” biiseistä kiinnostavat kovasti.

Kaiken kaikkiaan, kyseessä on tarpeellinen uusintaotos hienosta albumista, joka käynnisti valovoimaisen yhtyeen uran.

8½/10

Miika Manninen

1. Sleepy Hollow
2. Forsaken Kingdom
3. Melancholy Beast
4. The Journey
5. Until We Fade Away
6. Legend
7. Mighty Abyss
8. The Nature Of Triumph
9. Power Of Imagination
10. The Wizard (Bonus Track)

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän